Last news in Fakti

16 Май, 2013 14:00 1 450 0

НИМ с вход свободен в "Нощта на музеите"

  • ним-
  • национален исторически музей-
  • европейска нощ на музеите-
  • нощ на музеите
НИМ с вход свободен в "Нощта на музеите" - 1
Снимка Архив БГНЕС

На 18 май 2013г., събота, Националният исторически музей /НИМ/ както досега ще се включи в деветото издание на „Европейската нощ на музеите”, съобщават от музея.

Тази година мотото на Деня на музеите – 18 май, е „Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес“.

НИМ ще е с вход свободен от 12 до 24 часа, съобщи директорът Божидар Димитров.

Посетителите на музея ще могат да разгледат не само постоянната експозиция на НИМ но и новооткритата изложба „Спасените букви – прослава на Кирилицата”, която показва ролята на България за спасяването на Кирило-Методиевото дело.

В новооткрития детски музейно-образователен център, деца и възрастни ще могат да се докоснат до занаятите. Ще има кръжоци за работа с грънчарско колело, ателие по „плъсти” (нетъкана вълна) както и рисуване, апликиране и моделиране. Желаещите ще могат да се включат и в „Приказки за тъкането”.

Обучението по различните дейности ще премине под ръководството на майстор-грънчар и на експерти от музея. Ще работи и ателие за изработка на сапунчета, които ще бъдат правени ръчно от всеки посетител, съвместно със специалистите от „Мариолетка”.

За онези, които искат да се потопят в епохата на българското Средновековие, ще могат да се облекат с костюми на герои от известни български игрални филми.

По идея и в сътрудничество с фондация „Аматерас” НИМ ще представи и изложбата „Изкуството на ръчната книга от цял свят”.

От 18.00 ч. Посетителите ще могат да разгледат „Хартиената улица“, където ще бъдат разположени павилиони на художници и приложници, както и различни издателства.

От 19.00 ч. ще се състои на открито балет-спектакълът „Звезди“ в изпълнение на IV DANCE.

От 21.00 ч. Любителите на музиката ще могат да чуят три китари и много блус с Motel TV.

Прожекция на Виртуален музей на Сердика Улпия – създател Сердика Сакра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА