Last news in Fakti

13 Април, 2022 20:25 5 266 7

„Тайните на Дълбълдор“ е най-скучният Хари Потър досега (ТРЕЙЛЪР)

  • хари потър-
  • фантастични животни: тайните на дълбълдор-
  • кино

Безсмислено дълъг филм с прекалено малко действие на екрана

„Тайните на Дълбълдор“ е най-скучният Хари Потър досега (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Alexandra Film

„Фантастични животни: Тайните на Дълбълдор“ е поредната екранизация по магическите книги на Дж. К. Роулинг, но в същото време е първото безкрайно скучно заглавие от филмографията за Хари Потър. Признавам, че на няколко пъти дори очите ми се затвориха, докато се насилвах да видя нещо интересно в хода на всичките 142 минути.

Историята ни връща отново в дните, когато Албус Дъмбълдор (Джуд Лоу) е сравнително млад магьосник, който тепърва си печели славата на най-великия в своята област. Магизоологът Нют Скамандър (Еди Редмейн) отново е най-верният му приятел, а черният магьосник Гелърт Гриндевалд (Мадс Микелсен) вкарва в ход плана си за налагане на контрол върху света на вълшебниците, за да го въвлече във война с този на мъгълите.

Чисто теоретично звучи сякаш ни предстои да видим нов епичен сблъсък между доброто и злото, но вместо това лентата навлиза в безкрайно непознати води за себе си. Някак нескопосано се преплитат темите с хомосексуализма и държавната политика. В резултат не ставаме свидетели на нито едно от двете, защото Роулинг очевидно иска да се хареса, както на LGBTQ+ общността, така и на подрастващото поколение, което по традиция си ѝ е основната аудитория.

Да, на всички ни стана ясно, че по някаква причина на Джоан ѝ е било много важно професор Дъмбълдор да е гей, но как изобщо това има отношение към историята? Признавам, че винаги ми е било любопитно да надникна в съзнанието на хората с различна сексуална ориентация, но добрите филми на тази тема навлизат много по-дълбоко в същността на героите, за да може човек по един или друг начин да обуе техните обувки. Тук просто един митичен литературен персонаж получава някаква квалификация и толкова.

„Тайните на Дълбълдор“ е най-скучният Хари Потър досега (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Alexandra Film

Гриндевалд от друга страна трябваше да е предшественикът на Лорд Волдеморт с безграничната си сила, но вместо това е представен като политик с нечисти помисли, който някога се е гушкал с врага. Това направление ме обиди на интелектуално ниво, защото планът му бе безкрайно плитък и неубедителен за претенциите, с които го натовари авторът в първите два филма.

Задължително трябва да изкоментираме промяната на каста за главния злодей, защото темата с Джони Деп отдавна вълнува хората, интересуващи се от кино. Колкото и да харесвам Мадс Микелсен, той получи на практика невъзможната задача да превърне образа на Гриндевалд в свой. Деп е далеч по-трагикомично ориентиран актьор и това го превърна в перфектния човек за ролята, докато Микелсен е прекалено сериозен за магическата си пръчка. Разбира се, ако съдът докаже, че Джони Деп е упражнявал насилие над Амбър Хърд, той трябва да бъде отлъчен от киното, но преди това смятам, че бе прибързано да бъде изолиран от бранша.

Ще напиша и няколко думи за режисьора Дейвид Йейтс, защото съм шокиран колко малко от него виждаме във „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ в сравнение с работата му по последните четири филма за Хари Потър. Там той работеше много по-умело с цветовете и намираше начин, за да динамизира иначе стандартни сцени, докато тук сякаш е оставил всички сами да се водят по сценария. Подозирам дори, че Дж. К. Роулинг се е намесила прекалено пряко в работата му, защото една огромна част от филма е посветена на безсмислени детайли, които в книгата може и да работят, но на голям екран са просто скучни.

Възнамерявам да приключвам с дисекцията, защото се усещам, че ми иде да напиша още куп лоши неща за филма. Каквото и да кажа обаче надали ще ви откаже от билета за премиерата този уикенд, защото без никакво съмнение милиони по целия свят ще се тълпят на касите, за да видят „Фантастични животни: Тайните на Дълбълдор“. Фенската маса на поредицата е сравнима с тази на „Междузвездни войни“, като и в двата франчайза е повече от очевидно, че всеки следващ филм е по-лош от предходния. Финалната ми оценка е 5/10, като признавам само, че имаше едни 20-30 минути, които си струваха гледането. Останалите два часа са чисто губене на време.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Transpocalypse

    3 1 Отговор
    Въобще не е скучен. За разлика от детския Хари Потър, в който имаше само един джендър - малката Хърмаяни, от обложката на тоя за възрастни като гледам ще има поне 2, да не кажа и тоя с луничките и тънките устенца е съмнителен.
  • 2 Мюмюн (Майкал)

    1 1 Отговор
    Няма ли секс сцени сас феи и вещици, дракони мракони, фокуси мокуси, тупаници, крав да се лей ут уткаснати крайници, смели рицари които явну да са гейове, фърчащи на поразия гадни твари хич ни ми гу хвалете тоз филм.
  • 3 ДъМбълдор

    3 1 Отговор
    Ей, зачудих се къв е тоя ДъЛбълдор! Прочетете си заглавието на филма и си оправете грешката в заглавието и на следващото под ред място!!!!!
  • 4 Адам Хилтън

    4 0 Отговор
    Вдъхновили са се от български режисьори без съмнение - и ние направихме 4 часов филм за Левски, хем голяма работа беше, хем едно няма нищо.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Go60

    0 0 Отговор
    Единствено първият филм за Хари Потър харесвам. Вероятно книгите са по-читави.
  • 7 Илия Кичуков

    4 2 Отговор
    Не искам по никакъв начин да бъда груб, но смятам че един спортен редактор не би следвало да дава оценка на който и да е било филм.
    Лично съм огромен фен на Хари Потър вселената и смятам, че филмите вървят към по-добро нататък. За такива големи фенове като нас, този филм означава наистина много, едно докосване до магичния свят на Потър, което не се случва всеки ден. Нямам идея дали сте филмов критик или нещо подобно, просто не смятам, че статията има смисъл в случая, тоест това е просто едно изказване на мнение.
    Аз лично чакам филма открай време и нямам търпение да го гледам.