Last news in Fakti

14 Юни, 2013 17:26 2 720 0

Самоук майстор прави уникални картини от дърво

  • ардино-
  • самоук-
  • майстор-
  • картини-
  • дърво

Бай Адил Мюмюн от Ардино е майстор-дърворезбар. Увлечението му по това изкуство се родило преди 30 години в родното му село Контил, Джебелско, когато за първи път направил дървена рамка за гоблен. Сега самоукият дърводелец изработва в ателието си картини на исторически забележителности и паметници на културата. За целта използва снимки на обекта и богатото въображение, което има.

Той не дава и дума да се издума за продажба им. „Това е нещо безценно. Не ги продавам. Подарявам ги само на приятели и ценители”, твърди майсторът. За свои най-успешни произведения той смята картините с борови клонки на уникалната забележителност и символ на община Ардино - Дяволския мост, както и Тракийското светилище Орловите скали.

Досега бай Адил е създал над 10 дървени картини на Дяволския мост. Подарил ги е на синовете си Рейхан и Зеки, които повече от 20 години живеят в шведския град Гьотеборг. „Винаги съм се възхищавал от този мост. От архитектурна гледна точка той е нещо уникално и много красиво”, казва възрастният ардинeц.

Бай Адил има и друго хоби – да изработва уникални пана от камъни. На стената на къщата си той отново е увековечил Дяволския мост, както и Тракийското светилище Орловите скали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА