Last news in Fakti

14 Юли, 2022 10:57 1 569 2

Обявиха за защитено дърво вековен ясен край Извора на Белоногата

  • борислав сандов-
  • вековни дървета-
  • ясен-
  • защитено дърво-
  • извора на белоногата

За вековното дърво се говори, че е било свидетел на срещата между Гергана и везира, описани в поемата на Петко Славейков

Обявиха за защитено дърво вековен ясен край Извора на Белоногата  - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Вековен полски ясен (Fraxinus angustifolia) край Извора на Белоногата в Харманли бе обявен за защитено дърво със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, предава БНР. Това съобщават от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково.

Предвид възрастта му, се смята, че дървото е било свидетел на срещата между Гергана и везира, описани в поемата на Петко Славейков. Предложението за защитата на дървото е на поетесата от Харманли Светлана Николова, допълват от Инспекцията.

След публикуване на заповедта на министъра в „Държавен вестник“ дървото ще бъде вписано в регистрите на вековните дървета и ще бъде обозначено.

От РИОСВ уточняват, че според Закона за биологичното разнообразие е забранено изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековните дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното им състояние.

Опазването на вековни и забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ. Голяма част от тях със забележителни форми и размери са устояли на времето и природните стихии и са се съхранили благодарение на ангажираността на местните общности, допълват от РИОСВ – Хасково. Те припомниха, че само преди три седмици със заповед на министъра на околната среда и водите за защитени бяха обявени други три вековни дървета, намиращите се в областите Хасково и Кърджали. Две от дърветата - също полски ясен, се намират в двора на църквата на димитровградското село Горски извор. Третото дърво е от вида обикновен бук и се намира в землището на с. Комунига, община Черноочене.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съединисе

    8 0 Отговор
    На годините на историята на САЩ...,но какво от това!
  • 2 Кадир

    2 5 Отговор
    Сечи! Трябва място за колите.