Last news in Fakti

20 Юли, 2022 09:03 4 688 15

Един колосален за времето си сблъсък

  • тимур-
  • султан баязид-
  • османска империя-
  • битка-
  • плен

В битката при Анкара, също наричана битка при Ангора, най-значимият турко-монголски владетел след Чингис - Тимур, премазва османската армия на султан Баязид "Светкавицата" и го пленява, довеждайки османската империя до ръба на ранна смърт

На днешния ден през 1402-ра г. край Анкара се случва един колосален за времето си сблъсък.

В битката при Анкара, също наричана битка при Ангора, най-значимият турко-монголски владетел след Чингис - Тимур, премазва османската армия на султан Баязид "Светкавицата" и го пленява, довеждайки османската империя до ръба на ранна смърт. Тимур предвожда 140,000 тюрки, монголи, татари, перси, индийци и дори 32 бойни слона в кампания срещу Османската империя, кулминираща в разгрома на 85,000-120,000 армия на султан Баязид край Анкара.

В битката на турска страна важно участие вземат над 20,000 сърби, предвождани от Стефан Лазаревич. Заедно с него са и брат му Вук Лазаревич, Георги Бранкович и брат му Гъргур Бранкович. Има и албански контингент, който се командва от Гьон Кастриоти, Коджа Захария и Димитър Йонима. Сърбите изиграват ключова роля, тъй като спасяват в битката един от синовете на Баязид, както и цялата османска съкровищница, с което де факто предотвратяват ранен разпад на империята.

Според гръцкият историк Спиро Теотокис пък българският войвода Стефан Елеазар начело на един полк Българска войска се съюзява с Тамерлан и участва на негова страна в битката.

В разгара на боя татарската конница в армията на Баязид се присъединява към Тимур и обкръжава бившите си съюзници. Турците са победени, а султанът прекършил България и превзел Търново - Баязид "Светкавицата" е пленен и затворен в клетка, след което използван като столче за крака и за качване на кон от Тимур. Съпругата на Баязид Деспина Оливера Лазаревич е карана да служи гола на масата му. След осем месеца подложен на такива унижения Баязид получава удар и умира през март 1403 г.

Войските на Тимур превземат и опустошават първата османска столица Бурса, а Османската империя изпада в гражданска война между четиримата синове на Баязид. Това дава още 50 години живот на византийската столица Константинопол, както и възможност на българските князе Константин и Фружин да вдигнат през 1408 г. въстание, което е потушено до 1413 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво !

    23 3 Отговор
    Това е Историята! Браво!

    Коментиран от #9

  • 3 Новичок

    6 23 Отговор
    Пфу какво е това фентъзи??? Тимур или Тамерлан??? 1402 плюс 50.г. пък после въстание 1408 до 1413г. Пълна боза,нов журналист или финансист??? Абе ...
  • 4 свидетел

    27 1 Отговор
    сърбите винаги са ни удряли в гръб.
  • 5 Какво разбрахме

    9 28 Отговор
    Че българите и татарите пак са извършили предателство...

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Дааа

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Какво разбрахме":

    А сърбите са турки.
  • 7 сила

    18 4 Отговор
    РАЗБРАХТЕ ЛИ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ КАКВИ братя СА НИ СЪРБИТЕ......нищо не се е променило до ден днешен

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво !":

    Жалко, че и тогава България е била изпаднала в упадъка на вътрешните скандали и не е съумяла да се надигне и да строши главата на змията в зародиш. ЧУвам вмения на уж успели българи , че България е толкова зле като държава и управление, че по-добре да стане част от друга държава или да не сме били освобождавани никога.....
    Това е жалко... защото всеки се е вторачил в собственото си щастие, но колко са склонни на саможертва и безкористно да се отдадат на кауза, полезна не за тях...а за други хора от обществото!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Асен Милев

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Какво разбрахме":

    Не са, тук от писаното не се разбира какво е станало. Ето цитат от другаде:

    "Гръцкият историк Спиро Теотокис съобщава, че в 1402 г. българският воевода Стефан Елеазар застава начело на един полк българска войска и в съюз с монголския владетел Тамерлан разбива турците при Ангора"
  • 11 Асен Милев

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо":

    Не е точно така. Навсякъде в Европа тогава е имало разпокъсан феодализъм, ние не сме изключение.. Друг е въпросът, че сме били на топа на устата. Освен това, след края на 13 век, когато татарите унищожават единствените ни истински съюзници - куманите, България е сама - няма истински съюзник.
    Но българите воюват непрестанно половин век- от 1360-1422г. Няма българска крепост, която да не е оказала ожесточена съпротива, няма български болярин, който да се е предал, няма български войник, воювал на страната на турците като васал!
    Иван Шишман е най-трагичният български цар, но това е цар, който не е склонил глава някому . Шишман не даде войска на турците никога. Той води война срещу тях още от 1371г. или той до смъртта си, над 22г. непрестанно използва всичките си налични сили, за да се противопостави на турците.
  • 12 плевен

    0 0 Отговор
    Няма нищо сбъркано освен твоята реплика.
    Тимур е имал много имена, включително Темерлан. Грубо преведено, означава куцият Тимур.
    1402 плюс 50 е точно годината когато пада Константинопол. След битката при Ангора /византийското име на днешна Анкара/, Турция е докарана до ръба на унищожението. Синовете на Баязид се признават за васали на Тимур, с изключение на този който владее европейската част.
    И да, от войската на Светкавицата единствено християните /сърби и еничари/ се държат като мъже.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    С моят брат постоянно се бием, но ми е брат. Закачиш ли него - имаш си работа с двама ни.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Извинете, като какви да възприемам статиите заключени за коментари?