Last news in Fakti

2 Август, 2022 11:00, обновена 2 Август, 2022 14:59 5 329 13

Актьорът Антон Порязов пред ФАКТИ: „Седмото изкуство“ е неописуема магия, способна да промени съдбата на човека

  • кино-
  • кино индустрия-
  • актьор-
  • антон порязов-
  • филми-
  • роли-
  • театър-
  • кастинг-
  • ерген

Актьорите са онези, които дават надежда, послания и обич на хората, споделя Порязов, когото животът е порязал неведнъж със загуби и скръб, но „по този начин човек се изгражда по-силен, стига да прояви силна воля и борбен дух“. Негово мото е - обичай, мечтай и бъди добър

Актьорът Антон Порязов пред ФАКТИ: „Седмото изкуство“ е неописуема магия, способна да промени съдбата на човека  - 1
Снимка: Антон Порязов / личен архив

Антон Порязов е български актьор с различни на цвят очи по рождение, кафяво и зелено, което допринася да неговия уникален и неповторим чар. Роден е на 5 април 1987 г. в град София, зодия Овен. Владее свободно български, английски и руски език.

Завършва през 2020 г. с бакалавърска степен по актьорско майсторство в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) в последния майсторски клас на професор Стефан Данаилов. Преди това е учил в едногодишната школа в НАТФИЗ с художествен ръководител Професор Надежда Сейкова, както и филмово актьорство в New Actors Film Generation. Учил е и в актьорското студио (AMAW) на Антъни Майндл. Порязов се е снимал и в известни холивудски продукции с едни от най-големите звезди в киното – като Мила Йовович, Джерард Бътлър, Силвестър Сталоун и Келън Лъц и много други. Един от първите филми на Антон е "300 Rise of an empire" и "London has fallen", където той получи поздравленията на Джерард Бътлър за упоритата си работа в продукцията. Антон изигра инспектор Стоев в най-успешния български сериал "Под прикритие", който се продаде в над 140 страни по света. През 2017 г. Антон играе ролята на Росен в българския сериал "Ние, нашите и вашите" и във филма "Колата" с Грант Боулър. В късометражния филм "Поробени", копродукция между Англия и Nu Boyana Film Studios, Антон се отдалечи от зоната си на комфорт, като за първи път изигра антагонист. Антон се занимава и с дублаж. Последната му работа е в добре познатото телевизионно предаване "Маскираният певец" и в новия международен телевизионен сериал "TORQUE", където той е инспектор Банев, с участието на номинирания за "Оскар" Джон Савидж. Във втория сезон на "Абсентия" Антон може да бъде видян като д-р Брайън Тейлър партнирайки си с Нийл Джаксън. Снима се и във филма на Ники Илиев -"Завръщане 2", изигра главна роля (Max Donovan) във филма" COVID-20", и участва в международна продукция снимана в България.

В свободното си време Антон Порязов се занимава със спорт. Ученето му по каскади в Националната спортна академия го подготвя задълбочено за каскадите във филма на Валери Милев "Червен код" . Той е обучен в изкуството на шотокан карате "DO" и има добри умения с огнестрелни оръжия. Играл е футбол 5 години в отбора на ЦСКА , сребърен медалист е по тенис на маса. Майка му Антоанела Порязова е била най-голямата му мотивация, защото тя е запалила актьорската искра в него и го е подкрепяла винаги!

- Антон Порязов – млад, обещаващ актьор, но вече име в българската кино индустрия. Кога разбрахте, че това е Вашата професия, Вашият житейски път?

- Още в училище класната ни водеше на театър всеки петък и събота, и на сцената когато виждах актьорите си казах, че искам да бъда като тези хора, които дават надежда, послания и обич на хората в салона. Тогава се запалих по театъра, а по киното се запалих когато гледах „Джурасик парк“, „Гладиатор“ и „Матрицата“. Това бяха първите три филма които гледах в кино салон Изток на времето и даже си поплаках на Гладиатора няколко пъти. Тогава разбрах, че има някаква магия нещо неописуемо в това седмо изкуство, защото може да промени съдбата на човека, може да промени неговото виждане и да го изпълни с любов.

- Как отреагираха близките Ви на Вашето желание да станете актьор? Бяха ли против? Коя беше първата роля?

- Когато трябваше да взема решението да се откажа от работата си като мениджър за цяла западна България на хотели, ресторанти и кафенета в една от най-големите фирми в България, тогава моята мила майка, светла ѝ памет, ме подкрепи и ми каза, "давай сине ще се справим", и благодарение на нея се впуснах смело в това да преследвам детската си мечта.

Първата ми роля беше на "гребец" във филма "300 Rise of an empire" / 300 възходът на една империя / на Warner Brothers.

- Не се ли притеснявахте от спънки по пътя? Казват, че за един мъж е много по-трудно да пробие в актьорската професия? Това така ли е?

- Никога не трябва да се притесняваш от спънки, да, те ще са там винаги, но трябва да бъдеш концентриран в това как да се справиш. Винаги съм вярвал, че нещата се случват по възможно най-добрия начин към настоящето, така че всичко е така както трябва да бъде. Смятам, че е еднакво трудна професия и за двата пола, но когато работиш с любов, много труд и постоянство би трябвало нещата да се случат.

- Антон, от къде идва тази интересна фамилия – Порязов?

- Наистина нямам представа, не е като да не съм търсил, но информация не съм получил от никъде.

- За младите 35 години животът „порязвал“ ли ви е?

- О да, доста пъти, но по този начин човек се изгражда по-силен. Стига да съумее да има силна воля и борбен дух.

- Учил сте в Актьорското студио на Антъни Майндъл – най-доброто Холивудско студио за последните пет години в Америка. Какво ви даде тази школа?

- Най-важното което ми даде е нови и истински приятели. Някой от тях се превърнаха в едни от най-добрите ми приятели и спътници в живота. На второ място ми даде нови познания, умения, качества тъй като този анти метод на актьорска игра, както го нарича самият Антъни Майндъл, който ни преподаваше е наистина уникален и доста различен. Не съм ви бил в Америка, тя е все още моя мечта, самото актьорско студио на Антъни Майндъл дойде тук в киноцентър Бояна, където се проведоха курсовете и обучението. Беше изключително полезен опит.

- Съжалявате ли, че не тръгнахте по друг път? Доволен ли сте дотук от себе си?

- Не съжалявам, всеки си има път по който върви иска или не. От някои неща съм доволен, от други не съм, но като цяло може би на едни 50 - 60% да, доволен съм. Иначе по-скоро бих заменил думата доволен с благодарен. Благодарен съм на баба ми, на приятелите ми, на спорта и на изкуството, че ми помогнаха да се справя със скръбта - резултат на тежките загуби през които преминах през последните две години.

- Дотук зашеметяваща филмова и театрална кариера. Коя е все пак любимата роля, любим персонаж, любим филм с ваше участие?

- От театралните любима ми е ролята на „доктора“ от пиесата „Голямото влизане“, друга любима роля ми е тази на „папа Инокентий“ от представлението „Кръв и власт“ по Шекспир, когато играехме на камерна сцена дипломните представления в НАТФИЗ. Също ролята на „Луиджи“ от представлението „Няма да платим“ на Дарио Фо, което играхме в драматичен театър в Пловдив с режисьор професор Стефан Данаилов.

От филмовите - любима роля ми е тази на „инспектор Стоев“ от „Под прикритие“, „сервитьорът Росен“ от сериалът „Ние, нашите и вашите“, също така и ролята ми на „агент от НСО“ в шоу предаването „Маскираният певец“, а от любимите филми първият в който участвах „300 - възходът на една империя“ /"300 Rise of an empire",/ вторият „Непобедимите 3“ и третият който е „Код Лондон“ с Джерард Бътлър и Арън Екхарт.

- Какво е необходимо за един млад актьор или актриса да успеят в България или в чужбина?

- Необходимо е да вярват в способностите си, да се обкръжат с добри и позитивни съмишленици и ,разбира, се да се трудят и борят неуморно с всички сили и да бъдат постоянни и с добро сърце.

- Като се заговорихме за чужбина – къде има повече хляб за вас, актьорите у нас или навън?

- На по-големият пазар има по-голямо предлагане, съответно логично би било в чужбина да има повече работа за нас, но и у нас и в чужбина има достатъчно работа според мен, просто трябва да бъдем борбени, да вярваме в собствените си способности и да търсим.

- Доколкото ми е известно не отказвате озвучаване , дублаж. Унизителен ли е дублажът за един актьор или това е също част от професията? Просто злите езици твърдят, че когато актьорът е в „десетата дупка на кавала“ приема дублаж.....

- За пръв път чувам подобно нещо. В никакъв случай дублажът няма как да бъда унизителен. За мен той е прекрасен, забавен и приятен. В момента озвучавам смърфовете и конкретно Jokey/ Смешко и всеки път когато отида да дублирам се смея и се чувствам щастлив.

- Антон, коя бе последната Ви роля за момента? Бихте ли издали филмовата продукция? Имате ли вече други предложения, след последната Ви професионална изява?

- Последната ми роля беше във филмът „Young woman and the sea“ на Джери Брукхаймър и Disney с режисьорът Joachim Ronnin на „Карибски пирати“ и операторът на „The immigration game“ Oscar Faura. Имам други предложения да, но за момента не мога да кажа какви са те.

- Смятате ли да останете в България или ще търсите и световно признание, някъде там може би в Лондон или зад Океана?

- Засега съм тук в България, но от година и половина имам агент в Англия DNA мениджмънт, с който правим големи кастинги един от най-големите беше за най-новия филм на DC комикс - The Flash. Така че, не се знае ако спечеля някой кастинг през агента ми дали няма да пътувам за Лондон или Америка, Сърбия, или Мексико, или някъде другаде по света.

- Антон, а как са нещата на личния фронт, в личния сериал? Имате ли дама на сърцето?

- Винаги ще имам дама на сърцето, но към момента съм ерген. Даже наскоро излязоха няколко статии, че съм щял да бъда новият „Ерген“ във втори сезон на риалити предаването, хахахах:)

- Да, точно по повод на това риалити шоу сте пуснал в социалните мрежи любопитна анкета, в която задавате въпроса дали ще ви отива да бъдете „ Ергенът 2“ ? 62% от феновете ви са дали положителен отговор , най-аплодиращи са били дамите, разбира се. Вие ли сте следващият „Ерген“?

- Да, наистина излязоха доста публикации в които писаха, че съм щял да бъда новият „Ерген“ във втори сезон на риалити предаването. Ха-ха! (Смее се!), но за момента, аз лично нямам такава информация.

- Как мислите, семейството и бракът пречат ли на актьорската кариера? Бихте ли се решил на такава крачка точно сега, когато набирате скорост нагоре в киното?

- Няма как човекът до теб да ти пречи. Ако е правилният, той само ще ти помага и заедно ще вървите нагоре, ще се подкрепяте, даже ще се мотивирате взаимно. Тази крачка не се решава, тя или се случва или не се случва, така че като цяло е работа на съдбата, вселената.

- Антон, мечтаете ли все още или мечтите останах в детството? Всъщност, толкова много вече сте постигал, има ли място за мечти?

- Разбира се , че мечтая и си мисля че всеки един от нас трябва да мечтае все повече но да превръща мечтите си и в цели защото ако останат само мечти то те няма как да бъдат постигнати. Две е от най-големите ми мечти, които осъществих бяха да завърша актьорско майсторство в НАТФИЗ и след това да завърша второто си висше бакалавър по икономика и бизнес администрация в Нов български университет. Единствено ми беше много мъчно, че моята мила майка не беше тук, във физическия свят, за да види как завършвам и двата бакалавъра, но съм сигурен че отгоре в духовния свят го е видяла.

- От какво Ви е страх?

- Според мен за всичко си има причина и няма нещо конкретно от което да ме е страх, но като се замисля, от влечуги и от високо, въпреки че много обичам да летя със самолет или с балон но пък примерно ако ми дадеш да ходя по някой мост на много високо или да погледна от ръба на някой небостъргач със сигурност ще ме хване страх.

- Какво не бихте искал да правите в живота, а в киното?

- Ами в живота ако е възможно никога повече да не ми се налага да бърша прах, да режа лук или да чистя с прахосмукачката но мисля, че няма как да се случи хахахах;)

В киното мисля, че няма нещо което не бих опитал тъй като това е едно от най-големите предизвикателства на седмото изкуство, там имаш възможността да живееш животите на своите персонажи без да плащаш реално цената им.

- Умеете ли да казвате „не“?

- Разбира се, че умея и дори много обичам да казвам - не ми слагай чак толкова много сладолед или не искам да изям другата половина от пицата или пък ,например , знаеш ли колко нечовешки красива си :)

- Какво е Вашето мото, девиз....пътеводител, да го наречем?

- Не е само едно може би са някъде около пет но ще кажа първите три които са ми любими. Майка много обичаше да ми казва, когато водата ти стигне до брадата горе главата. Второто е, най-щастливите хора нямат най-доброто, те създават най-доброто от това което имат. И третото, е по-кратичко, обичай мечтай и бъди добър.

- Какво ще пожелаете на нашите читатели и на почитателите на "Седмото изкуство"?

- Да обичат да мечтаят да бъдат добри да превръщат мечтите си в цели за да могат да ги постигнат, да бъдат много здрави и никога , ама никога , да не се предават, и да се борят с всички сили с всички препятствия в живота си.

И накрая им пожелавам много любов и светлина!

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кинокритик

    4 4 Отговор
    и седмото "изкуство" се превърна в пошла пропаганда

    Коментиран от #2

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "кинокритик":

    То убеди масите, че jaнките са закарали Луномобил и са се разхождали на 400 000 км от Земята ‼️
    То убеди масите, че всеки самолет може да удари небостъргач близо до покрива и да го срине до основите ‼️
    И още много неща ....
  • 3 Алек

    9 1 Отговор
    Страхотно интервю! Браво на Тони Порязов - талантлив и борбен.
    Успех!
  • 4 Брандов

    10 0 Отговор
    Няма спор че Антон Порязов е една от младите надежди на България наред с Мария Бакалова и Юли Костов.
    Дано не обръщат внимание на завистта и злобата в нашето общество и продължават все така! Адмирации!
  • 5 Мотивиращо!

    7 0 Отговор
    Интересно и мотивиращо интервю! Помня Тони още от "Под прикритие". Много обещаващ!!
    Успех!
  • 6 Никол

    5 0 Отговор
    Прекрасен! Ако си новият Ерген ще гледам предаването заради теб! Тони Порязов, успех красавецо, искам да те гледам все по-често!
  • 7 Владо З.

    5 0 Отговор
    Браво Антон! Силен човек си със силна воля! Минал си през тежки загуби! Майка ти се гордее с теб и те пази от небето! Успех момче! Чакаме да те гледаме на малкия и голям екран!
  • 8 Петя

    5 0 Отговор
    Вие не бихте ли водещ на тотото по БНТ? Имате талант, добре водехте игрите, аз играя редовно, успех ви желая!
  • 9 Симона

    5 0 Отговор
    Г-н Порязов, бяхме с дъщеря ми на Анимес в Маринела, където бяхте водещ. Много ви харесахме, дъщеря ми ви е фенка, продължавайте да ни радвате!
  • 10 Георги 20г. от Севлиево

    4 0 Отговор
    Тони ти ми беше любимият НСО в предаването Маскираният певец, ще има ли четвърти сезон, снимате ли го сега, чакаме на есен нови маски ! Всички приятели ти желаем успех!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Изчукване на опърничавата

    1 1 Отговор
    Киното е изкуствено проиграване на емоции, мисли, жестове, фрази и случки. Всичко е отрепетирано предварително! Има много истински случки, но в обикновеното ежедневие.
  • 13 Жоро от Варна

    1 0 Отговор
    Респект! Порязов е истински боец и много вярвам че ще ни радва с още яки неща на екран и сцена!