Last news in Fakti

24 Септември, 2022 15:13 3 640 6

Джеймс Камерън изхвърлил сценарий на "Аватар 2", писан цяла година

  • аватар-
  • продължение-
  • джеймс камерън-
  • режисьор-
  • сценарий

Камерън планира още поне три филма от поредицата

Джеймс Камерън изхвърлил сценарий на "Аватар 2", писан цяла година - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Докато феновете на най-касовия филм в историята на киното очакват продължението, забавило се цели 13 години, режисьорът Джеймс Камерън разкри пред британския The Times една от причините, поради които "Аватар 2" е закъснял толкова много.

"Имах цял сценарий, писан в продължение на година, който изхвърлих на боклука", разказва режисьорът и сценарист, цитиран от в. Сега.

"Когато седнах заедно с моите ко-сценаристи да работя върху "Аватар 2", аз казах: не можем да направим следващия, докато не разберем защо първият се представи толкова добре", споделя той. "Трябва да разбием шифъра на този успех, да разберем какво, по дяволите, се случи."

Заедно с екипа си Камерън стигнал до заключението, че "всеки филм въздейства на различни нива. Първият е повърхността - героят, проблемът и решението. Вторият е тематичен: какво се опитва да каже филмът? Но "Аватар" работи и на трето ниво, подсъзнателното. Написах цял сценарий за продължението, прочетох го и осъзнах, че той не покрива това ниво 2. Бум. Започваме отначало. Това ми отне година", спомня си той.

Неотдавна в интервю за подкаста на Marianne Williamson Камерън също разви идеята, че именно това трето нито е причината "Аватар" да стане най-доходоносният филм на всички времена. "Това третично ниво... то е като сън, като усещане, че копнееш да си там, в това пространство, на място, което е безопасно". Независимо дали става летиш, с цялата тази свобода и вълнение, или си в гората, където можеш да помиришеш земята. Това е сетивно усещане, което комуникира на много дълбоко ниво. Това е духовността на първия филм."

"Когато седнах да пиша продълженията - знаех, че ще бъдат три, а впоследствие се оказаха четири, събрах група писатели и им казах: не искам новите ви идеи, докато не разгадаем ДНК-то на първия филм", допълва Джеймс Камерън. "Но те продължаваха да ми говорят за нови истории. Наложи се да ги заплаша с уволнение, защото правеха това, което е работата на писателя - да измисля нови истории. Казах им: "Трябва да разберем връзката и да я съхраним, да защитим тези въглени и този пламък."

"Аватар: Пътят на водата" ще излезе на 16 декември, а оригиналният "Аватар" от 2009 г. може отново да се гледа в киносалоните по света и у нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много грозни

    5 1 Отговор
    са тези извънземни
  • 2 психо

    1 2 Отговор
    Трябва да пуснат първия филм пак защото хората забравят за какво става въпрос докато излезе втория...

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    13 3 Отговор
    Първият сценарий го откраднаха от братя Стругацки и от Свят на смъртта.
  • 4 свобода братство равенство

    12 0 Отговор
    сигурно не е имало джендър наави
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тракиец🇩🇪🇩🇪🇮🇷🇧🇬🇮🇹🇯🇵

    3 0 Отговор
    Много дълбок анализ . Браво . Човека мисли както трябва