Last news in Fakti

27 Септември, 2022 19:32 4 839 8

„Усмивка“ е един приличен съвременен джъмпскер хорър, като изключим слабата актьорска игра (ТРЕЙЛЪР)

  • усмивка-
  • кино

Като за пълнометражен дебют на Паркър Фин дори можем да кажем, че е нещо свежо

„Усмивка“ е един приличен съвременен джъмпскер хорър, като изключим слабата актьорска игра (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

Мина известно време от последния добър съвременен ужас, който съм гледал. Днес трябва да призная, че съм до някаква степен приятно изненадан. Причината е дебютният проект на Пакър Фин - „Усмивка“.

Историята е за психиатърка, която става свидетел на бруталното самоубийство на своя пациентка, с което се отваря вратата към дълбините на собствените душевни травми на лекарката. Следват серия от странни събития, която размиват границата между реалността и фантазията, с които главната героиня усеща как примката око врата ѝ започва да се затяга. Това я кара да търси неконвенционално решение на проблемите си, но с цената на куп саможертви в близкото ѝ обкръжение.

Главната роля е поверена на Соси Бейкън. Тя е актриса, която приоритетно се появява в серийни филми, но ето, че сега ѝ е даден шанс, за да блесне. Категорично заявявам, че го пропилява, защото единственото, което предлага на сцената, е остър оглушителен писък. През останалото време сякаш залага повече на работата на гримьорите и коафьорите, за да пресъздава нужните емоции. Далеч повече би ѝ подхождала роля в някоя романтична комедия, където не са нужни кой знае какви сериозни актьорски качества.

„Усмивка“ е един приличен съвременен джъмпскер хорър, като изключим слабата актьорска игра (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Останалите персонажи са подчертано второстепенни, като си струва само да спомена, че Кал Пен има няколко появи. Той е доста талантлив актьор, но сякаш образът му вече е подчертано комедиен, за да бъде приет на сериозно в подобно заглавие.

Бих искал да похваля Фин за изявата му на режисьор и сценарист. Определено е вкарал сериозна мисъл, за да ни разкаже тази свръхестествена история, макар и да си личи на места, че просто е прекалено неопитен и може би не е успял да наложи волята си над продуцентите. Хубаво знак е, че е почерпил вдъхновение от „Огледала“ на Алекзандър Ая от 2008 г.

Един от основните проблеми обаче на „Усмивка“ е, че е по-дълъг като времетраене филм от необходимото. Спокойно можеха да бъдат орязани между 15-30 минути, за да бъде всичко добре смилаемо за зрителя и да не му става досадно в един момент постоянно да гледа полуразсърдената физиономия на Бейкън.

Джъмпскер сцените можеха да са малко повече също така, защото в един момент човек забравя, че изобщо гледа ужас, а не някоя психологическа драма с дълбок житейски урок, закодиран в някое скрито послание.

Ще ми се да поощря усилията на всички замесени, просто защото жанрът има нужда от свежи идеи, като тази. Затова давам 6,5/10 и бих препоръчал „Усмивка“ смело на почитателите на ужасите, но с уговорката, че едва ли ще им се превърне в любимия филм. Гарантирано е само, че историята ще им допадне, ще си кореспондират в реално време със събитията и на моменти ще им стане приятно дискомфортно от видяното.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трак🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇧🇬🇮🇷🇮🇹

    2 5 Отговор
    Ще се гледа
  • 3 гледач на филми

    6 2 Отговор
    Трейлъра на "джъмпскер хорър-а" е мноо як. Глеам мноо американски филми щот съм мноо тъпо парче. И съм русофоп.
  • 4 yaйтнойз

    6 0 Отговор
    джъмпскер хорър...

    Веднага се сещам за белите не могат да скачат. Уди Харелсън и Уесли Снайпс във вехтото кабрио.

    Ъъъ откаде ги вадиш тия думи бе?
    Породата е лабрадор ;)
  • 5 Един

    5 0 Отговор
    "...джъмпскер хорър..."!!! Ало , американофилите , я спрете с тези англоезични тъпизми! А вярно за тъпизмите им още нямаме български думи ... нямам думи!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.