Last news in Fakti

30 Юли, 2013 16:11 4 175 0

Нови разкрития около детските жертвоприношения при инките

  • мумии-
  • жертвоприношения-
  • инкия-
  • изследвания-
  • аржентина
Нови разкрития около детските жертвоприношения при инките - 1
Снимка: Уикипедия


Тестове върху три мумии, открити в Аржентина, хвърлят нова светлина върху практиката на древните инки за жертвоприношения на деца, съобщи Би Би Си.

Според проучванията, наркотиците и алкохолът са играели основна роля по време на месеците, предхождащи жертвоприношенията. Тестовете на една от мумиите - на момиче в тийнейджърска възраст, показват, че то е било силно упоено в миговете преди смъртта си.

Резултатите от проучването са публикувани в сборник на Британската академия на науките.

Мумифицираните останки са били открити през 1999 г. в гробница, намираща се в близост до върха на аржентинския вулкан Лулайлако. Там са намерени мумиите на 13-годишно момиче и на още две значително по-малки деца на възраст между 4 и 5 години.

Техните останки са датирани от VІ век, когато Латинска Америка е била доминирана от империята на инките. Според някои изследователи това са най-добре запазените мумии в света. Мумифицираните деца изглеждат много повече като заспали, отколкото като мъртви.

Международният екип от изследователи е използвал специални криминални методи, за да анализира химикалите в косите на децата. Учените открили, че в последните месеци от техния живот децата са употребявали сериозни количества алкохол и наркотични вещества от листа на кока.

Исторически сведения показват, че тези наркотични вещества са били запазвани за древния елит на инките и често използвани за ритуали.

Анализът на косите на 13-годишното момиче разкрил дори повече. Изследователите смятат, че то е било много по-ценено от древните жреци, основно поради нейния статус на девственица. Според различните тестове,  наркотичните вещества и алкохолът в организма на момичето са се повишили чувствително година преди настъпването на смъртта й. Вероятно то е било избрано за жертвоприношение именно година преди смъртта си, тъй като тогава неговата хранителна диета се е променила драстично. Вместо стандартното за селяните меню, съставено основно от картофи и земеделски продукти, жертвата е започнала да консумира значителни количества месо, алкохол и наркотици.

Според учените момичето не е било подложено на насилие, като изследванията показват, че за него са били полагани изключителни грижи.

Към този момент въпросните мумии се съхраняват в археологическия музей в град Салта, Аржентина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА