Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 10:21 1 833 4

Оригинални творби на Салвадор Дали ще бъдат изложени в Перущица

  • салвадор дали-
  • изложба-
  • перущица

Основният смисъл на проекта е да се даде възможност на публиката да се запознае с най-ярките и значими произведения

Оригинални творби на Салвадор Дали ще бъдат изложени в Перущица - 1
Снимкa: Shutterstock

Дановото училище в Перущица ще бъде домакин на интересна изложба – „Неочакваният Дали”, от 1. декември 2022 г. до 2. април 2023 г. Творбите на Салвадор Дали са част от колекция „Кесаури”.

Семейство Кесаури, които са родом от Грузия, живеят във Франция и притежават богата колекция от оригинални творби на известни художници, а гостуването на творбите в Перущица е част от проект на собствениците за организиране на изложби в малки градове в Европа. Основният смисъл на проекта е да се даде възможност на публиката да се запознае с най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство.

Изложбата „Неочакваният Дали” подчертава основните ключови аспекти от работата на великия художник на ХХ век, като включва литографии, сериграфии, фронтиспис на гоблени, медали, скулптури, барелефи и керамични плочки.

Колекцията на семейство Кесаури от произведения на известни художници, които определят развитието на модерното изкуство от Ренесанса до наши дни. Творби от нея редовно се излагат в държавните музеи и галерии на страните от Европейския съюз под формата на самостоятелни изложби. В периода от 2013 г. до началото на 2019 г. са организирани 66 изложби (линкове към някои от тях.

Колекцията е създадена чрез откупки от частни лица, участия на аукциони и чрез получаване под формата на подарък на оригинални произведения на изкуството, реализирани с помощта на различни техники и жанрове, както уникални, така и добре реализирани в серии. Става дума за на литография, скулптура, релеф, медал, сериграфия върху благородни метали и коприна, дизайн, бижута. Колекцията включва също възпоменателни и лични вещи от известни артисти и личности от света на изкуството и културата.

„За организирането на изложби на произведения от своята колекция семейство Кесаури получава много благодарности от музеи и общини от различни страни, както и от посланици на страни, от чиито художници са изложените творби” , разказват организаторите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 духайдуду

    0 0 Отговор
    Дали цапаници или.....?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фдгфдгнгхгхннх

    0 0 Отговор
    Ако армията на С А Щ провеждаше С В О в Украйна, щяхме до унищожим целия живот, каза американският военният експерт С к о т Р и т ъ р:

    "Хората не разбират колко иракчани всъщност убихме в операция "Пу сти нна буря". И не говоря за цивилни, говоря за войници. Започнахме операцията и на първия ден убихме 10 000 души с един замах. Просто ги заровиха живи. Ние не губихме време и не ги убеждавахме да се предадат.

    Не си губехме времето в преговори. Ако не искаш да се откажеш, ум-ри. Унищожихме ги. И така щяха да се бият с украинците - щяха да ги унищожат. В първия ден на операцията щяхме да унищожим всичките им командни центрове и веригата им за доставки. Унищожаване на всичко необходимо за поддържане на живота. Имаме превъзходна огнева мощ, не бихме изпратили пехота. Намирате концентрацията на силите и ги изтриваме от лицето на земята. Ако се скрият в село – селото няма да го има. Имаме инженерни войски, обучени да напредват в градска среда. Харков? Искате да вземем Харков? Инженерните батальони идват, сриват блокове със земята и продължават напред. Всичко, което се движи - умира. Напредваме и унищожаваме всички живи същества. Ето как щяхме да воюваме. И така до самата граница.

    Коментиран от #4

  • 4 елена

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "фдгфдгнгхгхннх":

    Тъпанар