Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 13:28 19 203 28

Работник откри статуя на римски император, докато работи по канализацията (ВИДЕО)

  • рим-
  • римски император-
  • статуя-
  • случайност-
  • работник

Смята се, че статуята е на император Деций

Работник откри статуя на римски император, докато работи по канализацията (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Работник в Рим откри статуя на император, работейки по канализацията, съобщи Ройтерс. Статуята е в естествен ръст, а императорът позира като митичния герой Херкулес. Канализационните дейности са извършвани по Виа Апия - най-важният път в Древен Рим, пояснява БТА.

Старите канализационни тръби са били премахнати с булдозер.

"Появи се лице и веднага определихме, че става въпрос за някой, позиращ като Херкулес", каза пред Ройтерс Франческа Романа Паолило, археолог към парка Виа Апия.

Мраморната скулптура е на мъж с отличителните за Херкулес лъвска кожа и тояга. Бръчките по челото са отличителен белег за скулпурите на императорите от III век - време на дълбока криза в империята. Скулптурата има известна прилика с император Деций, който е начело на Рим от 249 г. до 251 г., каза Паолило.

Статуята е счупена на няколко парчета и е наранена от строителните работи, довели до нейното откриване. В момента тя се почиства и реставрира. След завършване на реставрационните дейности, ще бъде изложена за широката публика.

Деций е първият римски император, убит в битка. Той умира, сражавайки се срещу готите на територията на днешна България. Деций e сред първите императори, наредили гонения срещу християни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    33 21 Отговор
    Всичко Римско - Рим,Цезарите,Папата - все от Канализацията и във Канализацията..
  • 2 Иван

    15 8 Отговор
    Малко са му клъцнали чучурката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 цербер

    0 1 Отговор
    Франческа Романа Паолило-археоложка към парка "Виа Апия".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някой

    28 15 Отговор
    Убит от готите на тероторията на днешна България. Абе комунистически пишман историци къде изчезнаха осготите от нашите земи, изпариха ли се или по времето на Екатерина станаха славяни за да може Русия да контролира процесите ма балканите. До сега единствено Божидар Димитров лека му пръст само той каза,, славяни няма, никъде във средновековните хроники не се счоменава за славяни,, Както и за староте българи. Били иранци, авганистанци но не хуни. Разни сега Унгарци, казахи със дръпнати очи се пишат надледници на хините а нашите все на тарамбуки ги избива. Атила няма дани от кой род е но синът му, този който го наследява Ирнак или Ирник е от рода Дуло. Кан Кубрат или Курт(вълк) е пряк потомък на Атила,, внук или пра внук,, и вместо да се гордеем със това се правим на иранци, славяни и величаем големият славянски брат,, пияните варяги(викинги)

    Коментиран от #7, #8, #15, #25

  • 7 Русенец

    21 10 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Не лъжи, ей! Славяните са били най-многолюдното племе из Европа. Чети Черноризец Храбър и хрониките на Теофан Изповедник. Или, за непросветените тр0лове, и те са повлияни от Русия, а?

    Коментиран от #12

  • 8 Русенец

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Я, кажи нещо на езика на Дуло. Защо днес говориш славянски диалект? Прабългарите не са били достатъчно силни, че да си наложат техният език, ли?

    Коментиран от #9

  • 9 Археолог

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русенец":

    Най-вероятно говорим на "славянски" език в следствие на един много дълъг процес на претопяване на прабългарският елит от местното, заварено, по-многобройно население. Прабългарите завземайки територията на юг от Дунав установяват контрола си, заради факта, че са силно военизирани за разлика от автохтонното население живеещо в предела на Източната Римска Империя. Напълно нормално е с течението на вековете завоюващата прослойка на обществото да приеме нравите(културата) на подопечното население. Това се наблюдава и в абсолютно всички държави изникващи след разпада на западната римска империя: след 476 година, когато остготския военначалник Одоакър разбива последния римски император Ромулус Августулус, той мигновено се провъзгласява за император. В другите бивши провинции на Западната Римска Империя наблюдаваме същото, нахлуват германски племена от най-различен произход, които след завладяване на територията населена с "римски гражданни" се романизират. Показателен е и случая с франките и Карл Велики.

    Коментиран от #10, #26

  • 10 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Археолог":

    Чакай сега да се добавя много късен период си избрал/а.Католическите историци са описали десет общи гонения, понесени от християнската религия, при императорите от 66 до 303-311г.Все още е много сериозно оспорвано .Например подпалвачът на Рим,мъченията които Нерон е наложил на християните в Рим, са били мотивирани от необходимостта да се оправдае за опожаряването на града или жертва?Информацията е само имената на двама християни загинали мъченически в Рим при Нерон на Павел и, ако се приеме папската легенда, на Петър. и още няколко мъченика при други ,преди Траян все още не е имало специална наредба срещу християните, те са преследвани само по обвинения за държавна измяна, обида на величието, бунт по заповед на магистрати, незаконни сдружения и събрания, а след това разпространено срещу християните, че практикуват в своите нощни събрания отвратителни мистерии, посветени на похотта, на кръвосмешението, на ястия, където се ядат деца приписваното им е владение на тайни на мощна и смъртоносна магия..Всичко е една голяма заблуда за човеците и контрола политически с помоща на религията.

    Коментиран от #13

  • 11 Четец

    9 0 Отговор
    Не е единственният загинал Император. Валент също, край вила Армира.
    Битката на Деций Траян е в зоната на "Ковачкото кале" край Попово. Има доста интересни подробности!
    Битката е нощна и не са успели да раздадат заплатите преди битката. Колесницата с Императора и колите с парите потъват в блатото. В момента са на 8-10 м дълбочина!
    В голям радиус , там е пълно с готически стрели.

    Коментиран от #22, #24

  • 12 плевен

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Русенец":

    Защо се занимаваш с този?
  • 13 Гошо мексиканеца

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Изглежда ранното християнство е било много различно от сегашното.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 един от стадо

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо мексиканеца":

    разбира се. Не се основат като партиите, днеска ги има утре ги няма и обикновено служещи на по голям началник. При религиите е процес. Почващ с гонения и завършващ с утвърждаване. Малко по иначе стои въпроса със народи каква религия да изберат после, след факта. Основните са три, за теченията към тях създадени по късно друга тема. Вземи хазарите например, имало е дилема какви да бъдат, стават юдеи макар и да не са стъпвали в обетованата страна никога. При Аллах къде доброволно, къде доброзорно пак се налага. При източните нещо подобно, но там подхода е малко по друг. Началото винаги е било трудно, после идват каноните, църквите, джамиите, а разрушените юдейски храмове. Къде е кивота. Къде е тялото на Христос, къде е пророка Мохамед. За Дева Мария и Мария Магдалена да не питам. Казват Ватикана знаел всичко, но затова има просветени и тъпанари като нас. За нас трохите, за тях блажното
  • 15 Стига сте мазали...

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Готите са гетите. Склавините са гетите, добре описани от Теофилак Симоката. Кубрат, ханове и канове няма. Има кьнаζъ Кроват. Атила е от царските скити, наследници на Амазоните скити, деца на тракиския бог Арес. Също и Уни, на гръцки хУни, носещи името на етруската богиня на младостта и плодородието Уни (Uni). А етруските са от земите на Мизия и Лидия с родоначалник Тирен (Тирсен). Тия славяни ги измислиха в 18--и век!

    Коментиран от #27

  • 16 Соваж бейби

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо мексиканеца":

    Ако проследиш хронологията на исторически факти и догми ще разбереш че рлигията изобщо всички видове не е нищо хубаво напротив.Хубаво е човек да е над нещата ,едно време хората са били невежи и са ги работили психически такива които са учили те са били малко .Има много изгорени книги,и много не написано защото древните не са имали училища.Например въпросът за произхода на румънския народ е в основата на широка полемика в европейски мащаб .Румънците от Трансилвания твърдят, че са потомци на римските колонисти, установени от Траян и неговите наследници, следователно са синове на Траян!..черна дупка и нищо не доказано .Гърците те пък се имат за най чиста раса ,най умни абе изобщо богове разбираш ли!Българите ние пък сме като паприкаша в буркан смес от всичко що е минало по тази земя,/обаче Ганчо е расист не му пречи че носи ген на колко раси ?!,ама видиш ли опазил си бил някъква религия и всеки който не е българин не е хубав човек, нищо не доказваме,нищо не пазим ,съхранение за бъдещото поколение напротив руши се но само се бием в гърди че най старото злато било открито в България е й ?И всичко това заради религия и болни хора императори които с векове само воюват за личен кеф ,хоби пролива се кръв ,сее се омраза ,войни ...И до ден днешен политика и религия =война и омраза

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 емо 73 канар

    4 1 Отговор
    Всичко което дойде или мине през БЪЛГАРИЯ с цел завладяване, ще бъде убито. Ред е на герберските крадци и копейковци те от раждаме и бисипе.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сатаната

    2 0 Отговор
    Хора четете малко повече, ама от българските източници, и после пишете. Ателе т.н. Атила е с рожденно име Къй. Ат еле, идва от годината на коня в която е роден / преди или след 400-ната ? има различни мнения/, а еле е лето, както днес казваме лето господне. Роден в гр. Ашла, баща, майка и т.н. има го в нета. Кубрат, рожденно име КУРБАТ, приема името КУБРАТ след службата си на река Кубрат / сега Ефрат, ако помня добре/. Най- малкия му син Аспаръх, израства като заложник за не нападение от страна на Кубрат, при халифа на Багдат. Там получава образуванието си и приема исляма и името Исмаил. След освобождаването му, той носи Корана и зеленото знаме на Мохамед като подарък на баща си. Просто ви моля, четете, не повтаряйте чужди лъжливи хроники.

    Коментиран от #21

  • 21 Учител на дебил звучи гордо

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сатаната":

    А бе жалък продукт на профсъюзната учителска деятелка Янка Такева, Багдат става столица на халифата през 760- година след Христа, т. е. 100 години след раждането на Аспарух! За какво заложничество в Багдат говориш, какъв Ислям?

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аман от иманяри

    1 0 Отговор
    Ееее! Всички знаят, че Валент е загинал край Адрианопол (Одрин), само ти твърдиш, че са му резнали зелката край Ивайловград. Може би се е криел в къщата за гости на кмета? И изобщо: за чий ще ходи там, в "Армира", след като армията му е разбита и трябва да се крие в укрепено място? Да си видял около Армира следи от стени? А и сигурен ли си че не е загинал в сражението?
  • 24 Студентска бригада за грозде

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Четец":

    Битката на Деций Траян е станала при село Мусина, а хазната е в пещера от района. Само там можеш да намериш малки сребърни "траянки". Мога да ти подаря една!
  • 25 Деаааа!

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Ако трябва да си продължиш мисълта: Вълчан войвода е пряк наследник на хан Кубрат, респ. на Атила🤕😄, а парите са заровени в землището на Куртово Конаре.
  • 26 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Археолог":

    Именно! В онези времена по-силната нация налага своят език, бит, култура и религия, над по-слабите. Това, че говорим славянски диалект, а не прабългарски език, говори достатъчно за произхода и корените ни. Прабългарите са били държавниците по нашите земи, докато основното население сме славяни. Имайте предвид, че тук са дошли само една част от прабългарите, заедно с Аспарух, който е един от петимата братя. Всеки от братята взема със себе си една част от бащиният си народ. Огромната славянска маса претопява малобройните прабългари, заселили се по нашите земи. Претопява езикът им, губят се почти всички техни имена (с малки изключения). Точно затова при покръстването Борис е приел и славянският език за единен в държавата ни. Ние сме славяни. Това, че фактът не се харесва на русофобите е отделен въпрос с изцяло политически подбуди, нямащ нищо общо с истината за произхода ни. И не знам защо всички русофоби свързват славянството с Русия, но това си е отделен прихологически проблем, който няма намерение да дискутирам в момента.
  • 27 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Стига сте мазали...":

    Хайде пак, поредният! Как ще са измислили славяните през 18 век, като Никифор Григора говори за славянските племена през 14 век, Черноризец Храбър пише за тях през 10 век, а Теофан Изповедник пише за славяните още през 8-9 век? Или нямате понятия от хронология, или нарочно заслепявате хората.
  • 28 Сатаната

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Учител на дебил звучи гордо":

    Пеперуда мила, ако бях написал не гр.Ашла а сега Казан пак ли щеше пишеш глупости. Намери сторото име на днешния гр. Тмутаркан и ще знаеш родното място на Кирил и Методи. Може да им научиш и рожденните имена и че не са избягали от Унгария а са се прибрали в къщи, а от там учениците им идват тук.