Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 11:15 1 164 2

Авария в "Квадрат 500" повреди картини

  • квадрат 500-
  • национална художествена галерия-
  • авария-
  • картини-
  • газ

Част от контейнерите са изпуснали инертен газ

Авария в "Квадрат 500" повреди картини - 1
Снимка: Shutterstock

Проблем с противопожарната инсталация в "Квадрат 500" - филиал на Националната художествена галерия, е съборил и вероятно повредил картини от началото на XX век. Министерство на културата назначи спешна проверка след сигнала за авария в едно от депата на музея, свързана със системата за пожарна безопасност, съобщават от ведомството, предава "Сега".

Част от контейнерите са изпуснали инертен газ, което е задействало алармата на охранителната система. В момента екипи на Националната галерия, Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към МК и представители на "Пожарна безопасност" проучват обстоятелствата около инцидента. Има нанесени щети - пострадали са въздуховодите на инсталацията и фрагменти от окачения таван.

Аварията се е случила в едно от депата, където се съхраняват произведения от началото на XX век. Няколко картини са съборени от стелажите и екип от реставратори изследва състоянието им в момента.

Министерство на културата заяви готовността си да покрие евентуалните разходи, причинени от инцидента, след като получи окончателния доклад за щетите.

"Квадрат 500" е най-новата и най-голяма сграда на Националната художествена галерия, открита преди по-малко от десет години - на 25 май 2015 г. Автор на концепцията за експозицията е покойният акад. Светлин Русев. В 28 зали на четири нива са изложени 1700 произведения на български и чуждестранни художници от богатия фонд на галерията, който наброява над 42 000 музейни единици - българско изкуство от XIX и XX век, европейско от XV-XX век, образци от Азия, Африка и Америка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заради съветско-руския модел

    1 7 Отговор
    на държавно устройство, правене на бандитски бизнес, проруски кадри в културата, медиите, спорта и навсякъде другаде, всеки ден ни доказват, че те не са на "всеки километър", а отдавна - на всеки метър. С доносничество по време на соца и сега разрушиха великата нравственост и доверие на българина, превърнаха големи части от народа в измекяри, родоотстъпници и морално деградирали персони !
  • 2 Бай Тошо

    2 0 Отговор
    До ком.1 Успокой се бе джендър!