Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 06:43 1 592 4

Стартира проект за културната идентичност на банатските българи в Стар Бешенов в Румъния

  • банат-
  • румъния-
  • българи-
  • проект

Той е финансиран от Фонд "Научни изследвания"

Символичен старт на проекта “Културна идентичност на банатските българи и българската католическа книжнина” бе даден в Стар Бешенов (Дудещи Веки) в Румъния. Той е финансиран от Фонд "Научни изследвания".

Новината бе потвърдена на извънредна неформална работна среща на местния общински съвет на Стар Бешенов. В рамките на заседанието посланикът на България в Румъния Радко Влайков получи плакет от съвета в знак на благодарност за подкрепата си към българската общност в региона.

“Много сме щастливи, че Негово Превъзходителство се чувства като у дома си и подчертава, че винаги ще се връща тук с голямо удоволствие”, пише на Фейсбук страницата на община Стар Бешенов.

На събитието бяха кметът Боно Кукалан и Георги Наков - депутат на българското малцинство в Камарата на депутатите в парламента на Румъния. Сред гостите присъстваха още университетски преподаватели и академици от България.

Стар Бешенов наброява 4 441 жители. Около 3 000 от тях са от български произход според данните от 1 януари 2021, съобщи преди време за БТА кметът на Стар Бешенов Боно Кукалан.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    11 3 Отговор
    Толкова празни села има от нашата страна на Дунав, държавата да им подари някое село и да си живеят в България.
  • 2 хххх

    4 16 Отговор
    Tия са румънци.. какви ти българи..

    Коментиран от #3

  • 3 Запознат

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    Какви румънци те гонят бе приятел. Румънска нация и народ няма. В така наречената Румъния живеят влашки копънари, цигани, сърби, унгарци, българи и молдовци.
  • 4 Име

    10 4 Отговор
    Румъния е създадена от Франция 1859г.
    Включва деспотство Влахия и части от Унгария. Принудително преминава на латиница и на новия ,,румънски" език измислен от Франция. По голямата част от несъгласните българи са прогонени, в София има цял квартал черноводци например.