Last news in Fakti

9 Април, 2023 09:56 1 430 7

Продават дома на Максим Горки в Санкт Петербург

  • максим горки-
  • дом-
  • санкт петербург-
  • продажба-
  • музей-
  • култура

"Този апартамент не бива да се продава, а трябва да се превърне в музей на писателя", призовава руският поет и драматург Юрий Поляков

Продават дома на Максим Горки в Санкт Петербург - 1
Снимка: Facebook

Шестстайният апартамент на Максим Горки в Санкт Петербург не бива да се продава, а трябва да се превърне в музей на писателя, призовава в разговор с NEWS.ru руският поет и драматург Юрий Поляков. По думите му, „мениджърите, навлезли в културата“, искат да купят за 75 милиона рубли (близо 840 000 евро) жилището на автора на „Майка“ и „На дъното“, да го ремонтират и след това да го продадат още по-скъпо.

„В нашата култура фигурите, равностойни на Максим Горки, не са толкова много и някои места, свързани с неговите живот и творчество просто плачат да бъдат превърнати в музей, в мемориал, както биха постъпили навремето. Понякога имам усещането, че нашата държава не се отнася особено внимателно към проблемите на културното ни наследство“, коментира Поляков.

Писателят напомня, че само след няколко дни – на 12 април, предстои 200-годишнината от рождението на класика Александър Островски, но в културата не се забелязвало никакво раздвижване. А тази дата е още по-важна сега, „когато се разгръща битка за руския свят“, тръби Поляков.

Писателят е убеден, че ако държавата не разбира какво е значението на 200-годишнината на творец като Островски, е безсмислено да ѝ се предлага да купи нещо, за да го превърне в музей. От друга страна, излишно е да се надяваме, че съвременните олигарси ще постъпят като своите предшественици и ще оставят след себе си за поколенията културни ценности като Третяковската галерия, например, отбеляза Поляков. „Затова няма никаква надежда някой от тези хора, загрижени за съхранението на влоговете си в чуждестранни банки, да закупи нещо и да го дари на народа в лицето на държавата. У нас е израснала такава класа на богатите, на която не ѝ пука за Горки, Островски и Русия“, казва писателят.

Той обяснява, че при сегашното отношение към културата в Русия е невъзможно да се поддържа оптимистична нагласа. Бидейки за известно време председател на Обществения съвет към Министерството на културата, Поляков е имал възможност да наблюдава „новото поколение управници“, навлязло в тази сфера. Според него те предпочитат бързо да печелят, вместо да инвестират, и смятат, че творчеството на Горки е единствено „плод на съветската идеология“. „Те, разбира се, могат да купят жилището му, но само за да го ремонтират и препродадат по-скъпо, и ще си пишат това за принос в развитието на родната култура“, иронизира писателят, предава в "Сега".

Апартаментът на Максим Горки е обявен на търг от аукционната къща „Литфонд“. Той има площ 212 кв. м и е в стил северен модерн. Разполага с 3 спални, 3 бани, параден и черен вход с отделни асансьори и великолепен изглед от шестия етаж към историческия център на Санкт Петербург. Навремето е бил един от центровете на културния и обществен живот в града: в него са идвали Владимир Маяковски, Фьодор Шаляпин, Сергей Рахманинов, Николай Рьорих, Александър Куприн, Иван Бунин и още много творци и интелектуалци. Едноличният му собственик в момента не се назовава.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патето Яки

    9 5 Отговор
    Слава на Русия

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Максим Горки

    8 10 Отговор
    Максим Горки за руския народ :

    „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост. "
  • 3 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "патето Яки":

    Сигурен съм, че не си чел нищо от Горки, просто ти е добре да си доброволен руски роб!
  • 4 И кое...

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "патето Яки":

    И кое й е славното на руzzия? Че руският писател и драматург Поляков плаче над трупа й? Слава на загиналите и спасилите се от царизма, болшевизма и путинизма руски учени и интелектуалци!!!
  • 5 Максим Горки

    10 0 Отговор
    Е фигура в руската литература. Романите му „Майка“ и „На дъното“ са изключителни. Трябва да се запази домът му като музей на руската литература.
  • 6 пенко

    3 0 Отговор
    ТЪПОТИЯ ---АМИ АКО Е ЖИВЯЛ И В ДРУГИ ЖИЛИЩА !?!?!? САМО РОДНИЯ ДОМ МОЖЕ ДА Е МУЗЕЙ Н А "ВЕЛИКИТЕ " ЗНАЧИМИ ТВОРЦИ / МУЗЕИ ИМА ЗА ФСИЧКО /!!!!!!!!!!!!!
  • 7 Толкова ли

    1 0 Отговор
    Закъсаха за пари путлеристите !