Last news in Fakti

8 Април, 2024 04:11 1 419 15

8 април – Международен ден на ромите (ВИДЕО)

  • роми-
  • международен ден-
  • култура

Изборът на датата никак не е случаен

8 април – Международен ден на ромите (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят. 8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, която ООН и Европейския съюз са подкрепили, била на Международната организация "Романо юнион".

Изборът на датата никак не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

8 април е ден, в който си спомняме за най-многобройното етническо малцинство в Европа и празнуваме ромската култура. Ромите са допринесли към културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Това показва колко важно е мотото "Обединени в многообразието". Защото Европа може да бъде силна само тогава, когато културните, етническите и религиозните различия на нашите граждани биват гарантирани.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Илиев Митев

    16 4 Отговор
    Сати.рично стих.отворение за ромите със заглавие: По света и у нас; " Милиони истукани бродят като талибани . В превоза пък горките - ощетени са крадците . Никак не се колебайте бързо помощи им дайте . " Автор: Георги Илиев Митев. София (2020).
  • 2 БАРС

    26 4 Отговор
    МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ И КРАДЦИТЕ .ТАКА ПО ВЪРВИ,ЗАЩОТО КРАЖБАТА Е ТЕХЕН ОСНОВЕН ПОМИНЪК.НО МИСЛЯ ,ЧЕ НАЙ ПРАВИЛНОЬО Е ДА ИМ ДАДЪТ ЗЕМЯ В ИНДИЯ ИЛИ АФРИКА И ДА ГИ ИЗПРАТЯТ ТАМ ДА ЖИВЕЯТ И ДА СИ ЧЕСТВАТ ТАМ ПРАЗНИЦИТЕ.ООН ЗАЩО НЕ СА СИ ДОВЪРШИЛИ ТОВА КОЕТО СА МИСЛИЛИ СЛЕД 2 РАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ИМЕННО ДА ИМ ДАДЪТ В АФРИКА ИЛИ ИНДИЯ ЗЕМЯ И ДА СИ ПРАВЯТ ДЪРЖАВА КАКТО НА ЕВРЕИТЕ ИЗРАЕЛ.
  • 3 На вс

    9 6 Отговор
    На всичкото римляни братя честито празникът, жив и здраво, много пара за гепанез много балъци за лъгане
  • 4 Грешка !!!

    6 0 Отговор
    Не е на 8-ми, а е НА 20-ТИ април !!!

    Коментиран от #15

  • 5 Слава на името МУ !!!

    0 2 Отговор
    Аз го чествам на 20-ти април !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 "Ромеите"??? празнували

    8 1 Отговор
    а сиганите кога празнуват? Италианци ги изкараха...
  • 9 Факт

    10 0 Отговор
    Не са роми - цигани са защото произхождат от областта Цингара
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    5 0 Отговор
    Те не са роми,а цигани.И тези роми са по произход и индийци.
  • 13 Роланд ДЖУНО 60

    0 4 Отговор
    Едерлези е хубава песен . Но това , което ще разтърси дълбоко ромската душа е песента НАМИЯНА на
    Кенан Асан и оркестър “ Южен Експрес “ 1989 . На всички празнуващи наздраве и мангава тут !
  • 14 Гост

    1 1 Отговор
    Р0меите имат свободен и равен достъп до всичко, до което и другите хора в страната: образование, здравеопазване, обществени услуги, работа, заплащане, възможност за развитие...... НО, ТЕ НЕ ИСКАТ!!!! Не им се учи (ето, приеха вече до 15 дни отсъствие от училища и градини, по семейни причини)! Не им се работи! Не им се плащат данъци! Не им се спазват дори елементарни разпоредби и норми! Всичките ви програми, насочени към интеграцията на р0мите се основават на насилственото налагане и задължаване, дори на най-елементарните неща. Няма как да стане, ако те не искат!!! Само тр0шите пАри зАлуд0.
  • 15 Соваж бейби

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Грешка !!!":

    Единият им празник е днес за права и дискриминация .Имат и друг всяка година на 24 и 25 май се провежда голямо събиране на пътешествениците в Франция, отварят голяма работа на полицията . Дори идват роми от други страни, за да участват в тази религиозна традиция, отдавайки почит на Сара Черната, покровителката на ромите.