Last news in Fakti

14 Април, 2023 11:48 3 224 21

Операта в Одеса уволни главния си диригент заради съпруга на Анна Нетребко

  • опера-
  • балет-
  • одеса-
  • вячеслав волич-
  • анна нетребко-
  • уволнение-
  • украйна-
  • юсиф ейвазов

Вячеслав Чернухо-Волич е участвал в спектакъл на съпруга на Анна Нетребко - Юсиф Ейвазов, в Азербайджан

Одеският национален академичен театър за опера и балет уволни главния си диригент Вячеслав Чернухо-Волич заради участието му в спектакъл на театъра на съпруга на оперната дива Анна Нетребко в Азербайджан. Това е съобщено в сайта на украинската културна институция, предава в. Сега.

„Причина за прекратяването на договора стана приемането от господин Волич на лично, несъгласувано с ръководството на театъра решение да дирижира представление на операта в Баку, където неотдавна станаха кадрови промени и на длъжността директор беше назначен Юсиф Ейвазов (съпругът на сопраното Анна Нетребко – б.р.)“, казва се в изявлението. Управата на Одеската опера смята за недопустимо изпълнението на Чернухо-Волич в качеството му на гост-диригент на спектакъла „Бохеми“ на Азербайджанския държавен академичен театър за опера и балет, състояло се на 8 април.

„Ръководството на театъра смята подобни действия на главния диригент на Националната опера за недопустими в момент на пълномащабна военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. Позицията на артиста, представляващ украинското изкуство на международно ниво, трябва да бъде ясна и разбираема: осъждане на варварските действия на Русия срещу нашата държава и недопустимост на всякакви контакти с представители на „руския свят“, и тези, които подкрепят руските агресори“, обяснява съобщението в сайта на институцията.

От ръководството на операта в Одеса са категорични, че за тях е невъзможно да продължат трудовите отношения с личности без ясно изразена гражданска и патриотична позиция, поради което договорът с главния диригент се прекратява предсрочно. Одеският вестник „Думская“ обаче уточнява: „Чернухо-Волич сътрудничи на операта в Баку вече над 10 години, а Ейвазов, до когото диригентът е фотографиран, дори не го е канил. Поканата е отправена от предишния директор, тоест той е изпълнявал предварително договорен анажимент да дирижира операта „Бохеми“.

През март стана известно, че от "Метрополитън опера" в Ню Йорк са били задължени със съдебно решение да изплатят на оперната певица с руско и австрийско гражданство Анна Нетребко 200 000 долара обезщетение за отменени участия. Оттам анулираха ангажиментите ѝ в оперите „Дон Карлос“, „Силата на съдбата“ и „Андре Шение“, тъй като звездата публично така и не се дистанцира категорично от агресивната политика на Кремъл по отношение на Украйна, което нарушава клаузата за поведение, изисквано от Метреполитън от техните артисти.

Една от най-изтъкнатите оперни прими в света официално подкрепяше Путин в президентската му кампания през 2012 г., правеше възторжени изявления за него преди войната и крайно неуместни такива след началото на инвазията. Ето защо, макар че нареди да бъде компенсирана, съдът ѝ наложи и глоба в размер на близо 30 000 долара за политически некоректните ѝ публични откровения. Междувременно пък Мет опера отстрани и съпруга на Нетребко, азербайджанския тенор Юсиф Ейвазов, от предстоящите 6 представления на "Тоска" заради липсата му на ясно артикулирана позиция, осъждаща руската агресия в Украйна.

Ръководството на "Метрополитън опера" в Ню Йорк трябва да изплати на руско-австрийската оперна дива Анна Нетребко 200 000 долара в качеството на компенсация за отменени участия след първоначалния ѝ отказ да вземе категорична публична позиция срещу политиката на руския

Както радио Classic FM оповести, Ейвазов бе назначен за директор на Азербайджанския академичен театър за опера и балет в столицата Баку на 11 април. Той сменя на поста Акиф Меликов, който е бил уволнен или изгонен, според различните информационни източници. Договорът на 73-годишния Меликов изтече на 2 април. Официално Министерството на културата на Азербайджан посочи като причина за смяната и неподновяването на договора му възрастта на Меликов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс

    53 11 Отговор
    Украйна е демократична страна!

    Коментиран от #2

  • 2 Сандо

    47 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гьобелс":

    Освен,че е най-демократичната страна,тя е образец и пример за останалите недораз/б/вити демокрации по целия свят!
  • 3 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    37 4 Отговор
    Украински "демократични" номера...
  • 4 Мдам

    43 4 Отговор
    Типично фашистки подход.
  • 5 Тази

    28 2 Отговор
    работа с изкуството отдавна е на пързалката. Първоначално започна с тиха подмяна на художествените критерии, после с изваждане на авторитети с доказани световни постижения и накрая - Който не е с нас - той е против нас. Това са думи заимствани от Христос, но разликата е ,че Христос дойде да ни направи СВОБОДНИ , стана изкупителна жертва на кръста...

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Бивш левскар

    32 2 Отговор
    Обикновен фаши- зъм.
  • 7 В БГ парламент

    23 0 Отговор
    Търсят диригент.Новите 240 ще пеят в народното събрание.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Горкият

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "В БГ парламент":

    диригент, как ще се оправя с 240 хористи, които нямат слух и пеят фалшиво

    Коментиран от #9

  • 9 В БГ парламент

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Горкият":

    Ами поне нещо да правеха...а той ще е председател там,нали пак нямат.
  • 10 Механик

    28 0 Отговор
    И къде казате, че бил фашизма? Май не е в Русия.
  • 11 Тези

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тази":

    с минусите към коментара или никога не са се занимавали с изкуство или имат твърде первезни разбирания за художествени ценности.
  • 12 Сандо

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "В БГ парламент":

    Главният Диригент не дойде ли от Висшата школа по развитие и демокрация,намираща се във Вашингтон,окръг Колумбия?
  • 13 Наглецо

    9 1 Отговор
    Тия, защо тогава тогава говорят на руски ?
  • 14 бай Даньо

    6 1 Отговор
    Култура украинска!
  • 15 Украина приключи

    3 0 Отговор
    Само махновци и петлюровци върлуват по степите..
  • 16 Онази...

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тази":

    ...изкувството ти го е подменил този който ти подменил книжката на бкп с такава на бсп. Изкуството , тавариш понякога следва, понякога изпреварва събитията от реалния живот. Така както Леонардо е "подменил" изразните средства и начина на изобразяване на Джото, защото е влязъл в следващ етап на Ренесанса и сам е бил "подменен" от по-късните майстори, а после и от импресионистите, експресионистите, абстракционистите...защото животът се разива и променя. На теб сигурно още ти се иска Любомир Левчев и Свилен Русев да са актуални, но времето върви напред неумолимо и те са вече история, "подменена" от новото което следва или предвожда своето време!
  • 17 Всички диктатори...

    0 2 Отговор
    ...тогава да бъдат свободно рекламирани!!! Щом може да слушаме и гледаме пропаганда пропутин, защо да не се отворим и за прохитлер такава? Просталин вече ни залива.
  • 18 Тото 1 и Тото 2

    1 0 Отговор
    По тази логика , трябва ли да се ЗАБРАНЯВАТ участия на американски музиканти , заради избиването и разрушенията във Виетнам , Корея , Афганистан , Ирак , Сирия , Либия , които САЩ причиниха при това НАПЪЛНО НЕКАНЕНИ и НЕЖЕЛАНИ там ?
  • 19 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    1 0 Отговор
    крим и украйна са руски ! зеленски е крадец и фашист !
  • 20 Циник

    1 0 Отговор
    От фашисти- това. Какво се чудим.
  • 21 Сульо

    1 0 Отговор
    200 -30 =170 000 е напред Анна Нетребко. А метрополитен. която е пред фалит е още по назад.Не е на някого ще липсва ако фалира де, освен на малка група щатски сноби, които иначе хабер нямат от класическа музика.