Last news in Fakti

16 Април, 2023 08:17 1 351 12

Владимир Николов: Децата трябва да изучават историята на църквата

  • владимир николов-
  • църква-
  • учител-
  • деца

Най-добрият начин за децата да получат знания за православната християнска вяра, това е да получат тези знания в училище, от учител - богослов, а не от улицата или от сектите, смята учителят

Владимир Николов: Децата трябва да изучават историята на църквата - 1
Снимка: ОДК-Варна

"Работя от 2007 година като учител. Преподавам на около 70 деца, като 50 от тях са от семейства в неравностойно положение или деца от ромски произход. Работил съм и с деца със СОП и деца, лишени от родителски грижи. Работим в творческа атмосфера на децата. Дейността е разнообразна. Има занимания в класната стая като усвояваме учебния материал. Имаме много хубави учебници по програма, утвърдена от МОН под инициативата на Българската православна църква. Когато настъпи учебната година получавам необходимите безплатни учебници за всяко дете. Когато започнем часа, пред всяко дете има учебник с цветни икони, цветни картинки, задачи ребуси, викторини - всичко необходимо за нормалното протичане на часа. Също ходим на екскурзии и ред други мероприятия. Тържества правим за големите християнски празници".

Това обясни за БНР Владимир Николов, който е учител в школата “Православни християнски ценности и традиции” към общинския детски комплекс във Варна. Той приобщава децата към християнските, националните и общочовешки ценности.

"Всички деца са прекрасни! Те с радост и с чиста вяра възприемат духовните послания. Вярват в Исус Христос, Вярват, че Той е Бог. Вярват, че има Рай. Великден през детските очи е весел, пъстър като детска игра! Цветен празник!! Останалото децата научават от учителя - за историята на Христос, за Възкресението, за разпятието".

За децата е подходящо да започнат запознаването с Християнството още на 5 или на 6 години, докато са в детска градина или в подготвителна група, убеден е Николов.

"По мое мнение, учителят трябва да бъде и детски учител, за да знае как да поднесе материала, с какви игри, с какви задачи да занимава децата, защото те са още малки. Най-успешният учителски подход, бих казал, е постоянният стремеж за нови неща; за интересни и нови методи. Примерно презентации. Започнахме сега, по време на пандемията, да снимаме кратки филмчета за варненските храмове..."

Децата трябва да изучават историята на църквата, борбите в нея, ересите, разколите, вселенските събори, борбите за запазване чистотата на православната вяра; да имат представа и за другите религии, но това вече е за по големите ученици, съветва той.

"Най-добрият начин за децата да получат знания за православната християнска вяра, това е да получат тези знания в училище, от учител - богослов, а не от улицата или от сектите".

"На мен ми прави впечатление, че примерно от един клас са се записали 3 деца и в продължение на учебната година от същия клас изявяват желание да се запишат още 5-6 деца. Значи тези деца споделят със съучениците си какво учим и какво правим", споделя той и обяснява как събира учениците:

"Имаме брошури, рекламни материали за школата, когато трябва да се набират нови деца за учебната година. С разрешение на директора минавам по всички класове, предлагам на децата, обяснявам, показвам помагала и учебници, обяснявам. Но винаги им казвам: Дайте тези заявления на вашите родители и те, ако решат, ще ви запишат".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    9 0 Отговор
    Я кажи циганетата спазват ли деветте божи заповеди

    Коментиран от #5

  • 2 Гост

    3 5 Отговор
    Даже в БГ не се кръстят хората както трябва...да благодарим за това на БКП....и нейната приемница....По селата...партийните кадри гледаха кои от младежите ходеха на църква и после им подготвяха неприятни изненади...Никога повече...Христос Воскресе на всички християни...

    Коментиран от #4

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    "История на църквата"

    и

    "Религия и Вероучение"

    СА РАЗЛИЧНИ НЕЩА

    ‼️‼️‼️‼️‼️

    / за един мисирок го пиша/
  • 4 ХАХАХА

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Каквато злоба те тресе не личи да си християнин . Сигурно си към 90 годишен ,та знаеш как е било по селата през 50 те години ,защото аз не си спомням 70 и 80 те да е имало гонения ,нооо всяка злоба избива ,явно при тебе към комунистите.
  • 5 ХАХАХА

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Аз лично знам за 10 божи заповеди ,за тях може да важат останалите ,но "НЕ КРАДИ " не важи ,ама тя не важи и за хрантутниците на държавата.

    Коментиран от #6

  • 6 Браво

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    Е именно де, за тях десетара не важи...
  • 7 Величко

    6 8 Отговор
    Не , не , не ! Религиите и богословите нямат място в училищата ! Това , че някой зелен кон така е преценил , не значи ,че трябва да върнеме училищата един век назад !

    Коментиран от #10

  • 8 777

    4 1 Отговор
    Трябва да изучават история на религиите, а не просто на църквата.
  • 9 Гостът

    1 1 Отговор
    Като и гледам служителите, не ща и да чуя.
  • 10 Диагностик

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Величко":

    На някои хора след едни бели линии/пътечки им се привиждат зелени коне ...
  • 11 Един Човек

    1 7 Отговор
    Най голямата измама е църквата и духовниците. Не тровете душите на децата.

    Коментиран от #12

  • 12 Друг човек

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един Човек":

    А с какво да лекуваме душите на децата - със София прайд ли?!?