Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 09:33 834 1

Платформата "Книговище" превръща четенето в забавна онлайн игра

  • книговище-
  • четене-
  • деца-
  • онлайн игра-
  • платформа

Как да възпиташ страстен читател? Въпрос, който всеки родител на дете в предучилищна възраст си задава

В епохата на онлайн образованието и промяната на формата на информацията, която децата най-често възприемат, четенето с разбиране се оказва сложна задача.

Това показват и резултатите от международното изследване на функционалната грамотност PISA - почти половината от децата на 15 години в България се оказва, че не могат да приложат на практика наученото в училище и да използват ефективно познанията от класната стая в реални житейски ситуации.

Един успешен пример как със силата на социалното предприемачество може да се противодейства на сериозни социално-обществени проблеми е “Книговище” - платформата за развитие на функционална грамотност чрез игра.

Двигатели на “Книговище” са Искра Джанабетска и Десислава Гаврилова (майки на общо шест деца) – те вярват, че четящите и знаещи деца днес са основа за успеха на страната ни утре.

“През 2018 г. "Книговище" беше една смела идея и много ентусиазъм за осъществяването ѝ”, споделя Десислава. Това е годината, в която те стават финалисти в петото издание на ПРОМЯНАТА 2018/2019 - най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change.

Днес “Книговище” е вече развит образователен продукт, който е уникален за българския контекст и печели популярност. От пускането на демоверсията на финала на ПРОМЯНАТА досега, в платформата са регистрирани близо 30 000 детски профила, над 4000 учителски и над 10 000 родителски. Създадени са над 4600 въпросника за развитие на четене с разбиране, които са решени близо 800 000 пъти.

Какво представлява “Книговище”?

Образователна игра с хиляди забавни въпросници по детски книги и детски новини, която насърчава удоволствието от четенето и четенето с разбиране.
Първо децата си избират приказка, роман, или друго литературно произведение. След това намират въпросника към него и имат 30 минути да отговорят на въпросите в него.

Не е позволено да се връщат назад и да поправят грешни отговори, докато решават въпросника, така че се изисква внимание и концентрация от страна на детето, за да го завърши успешно.

Всеки верен отговор носи точки, а всеки грешен отнема половината от точките. Колкото по-труден е текстът, толкова повече точки носи.

Освен точки, в играта се печелят жълтици, горещи серии, скъпоценни камъни, месечни купи, годишни титли, грамоти и награди за творчество. Всички тези “съкровища” се пазят в меню “Леговището ми” в профила на детето или на класа. За всяка учебна година абонатите имат нов сандък, който могат да пълнят с наградите от своите знания.

Платформата предлага индивидуални детски, родителски и групови абонаменти за класове и групи в детската градина.

“Учениците попълват въпросниците с интерес и се вълнуват от резултата си. При неудовлетворително постижение на въпросник, те препрочитат произведението, върху което са работили и така децата подобряват четивната техника и усвояват по-детайлно четене с разбиране. С интерес се запознаваме с детските новини и разширяваме кръгозора им,” казва Таня Милева, която е учител в основен курс и ползва платформата в работата с учениците си.

Мисията на "Книговище" е чрез игрови модел да помогне на всяко българско дете да открие удоволствието от четенето, да се научи да осмисля прочетеното по-добре, да изгради трайно желание за знание и любопитство към света. Защото четенето за удоволствие и добрата четивна грамотност са в основата на успеха във всяка сфера и ключ за развитието на уменията на 21-ви век.

Освен платформата за функционална грамотност, основателите на “Книговище” създават и единствената по рода си журналистическа медия за деца от 7 до 14 “Вижте: новините на детски език”. През кратки статии, последвани от въпросници по всяка тема, деца в начална и средна училищна възраст получават качествена информация за важните събития по света и сами могат да верифицират разбраното от тях.

Детските новини на “Вижте” помагат на децата да са по-информирани и да имат по-добро разбиране за процесите в съвременния свят. Това не само развива общата им култура, но и способността им за критично мислене.

“Всяко говорене за необходимостта децата да се информират през качествено журналистическо съдържание за света, както и за правото им на информация е важно (чл. 17 от Правата на детето). С “Вижте” сме в синхрон с най-добрите световни практики за възпитаване на гражданска и медийно-информационна култура и грамотност”, споделя Искра Дженабедска.

Днес целта на двете платформи е да стигнат до възможно повече деца, учители и родители.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    0 0 Отговор
    Да. И като завършат, не могат да си кажат мисълта, а какво остава да попълнят молба за работа или сиви. Нулев шанс за писане на мотивационно писмо.