Last news in Fakti

30 Септември, 2013 13:15 2 191 1

И Рангел Вълчанов отпътува за небесния кинотеатър

  • рангел вълчанов-
  • филми-
  • кинорежисьор-
  • почина-
  • "за къде пътувате?"-
  • поклонение

Големият режисьор почина дни преди 85-годишнината си

И Рангел Вълчанов отпътува за небесния кинотеатър - 1
Рангел Вълчанов

Големият български кинорежисьор Рангел Вълчанов почина дни преди да чества 85-годишен юбилей, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци.

От няколко години авторът на близо 30 самобитни ленти като „Инспекторът и нощта“, „Следователят и гората“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „За къде пътувате?“ и много други, се бореше с тежко онкологично заболяване, претърпя няколко операции и беше загубил гласа си.

Освен филмите, емблематични ще останат и ролите му на екрана, колоритните изявления на твореца, обагрени с неподражаемия му хумор, както и острата му рефлексия за съвременния свят. „Всеки ден сме пълни с примери за тоя манталитет на самозабравилите се, за това невероятно развитие на безотговорното, балканско, новобогаташко, байганьовско, престъпно отношение към живота въобще. Има закони, но няма закон, който да гарантира спазването на законите“, беше споделил в интервю той.

Рангел Петров Вълчанов е роден на 12 октомври 1928 години в софийското село Кривина.
Завършил е театрална режисура при големия Боян Дановски във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1953). От 1952 работи в СИФ "Бояна" като асистент-режисьор и режисьор.

Дебютният филм на Вълчанов - "На малкия остров" (1958), остава един от шедьоврите в родното кино: той е първият наш филм, който получава международно признание - от кинофестивалите в Прага (втора награда за режисура) и Мелбърн (почетен диплом). Отличия в Сан Франциско, Лос Аламос, Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан получава пък "Слънцето и сянката" (1962).

От 1970 до 1972 г. работи в Чехословакия, където заснема "Лице под маска" и "Шанс". Член е на Европейската филмова академия.

После отново в България продължава да изненадва с нестандартните си решения във филмите "Следователят и гората", "Лачените обувки на незнайния воин", "За къде пътувате?", "А сега накъде?" и неговото очаквано две десетилетия продължение „А днес накъде?“ (2007 г.) със същите актьори 20 години по-късно – Чочо Попйорданов, Георги Стайков, Михаил Билалов, Ани Вълчанова, Николай Урумов и др.

През 2008 г. Вълчанов дебютира като режисьор и в театъра със спектакъла „Радован ІІІ“ по Душан Ковачевич в Сатирата.

Рангел Вълчанов е обявен за филмов режисьор на ХХ век за България. На 9 октомври 2012 година е избран за действителен член на Българската академия на науките. Носител е на ордените „Стара планина“ и „Св. св. Кирил и Методий“.

Поклонението пред големия майстор на седмото изкуство ще се състои в четвъртък, 3 октомври, от 13.00 часа в столичната църква „Свети Георги”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димо Димов

    0 0 Отговор
    Поклон пред паметта на големия Бай Рангел !