Last news in Fakti

30 Септември, 2013 20:16 1 396 1

Властта жали за Рангел Вълчанов

  • рангел вълчанов-
  • росен плевнелиев-
  • пламен орешарски

Той е написал част от най-вдъхновяващите страници в българската култура

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнованията си на семейството и близките на големия български режисьор Рангел Вълчанов.

“С дълбоко прискърбие научих за кончината на големия български режисьор Рангел Вълчанов. Днес българското кино и родната публика загубиха едно от най-известните си и уважавани имена и безспорни авторитети”, пише държавният глава в писмото си.

“Поколения българи гледат с огромно удоволствие филмите на Рангел Вълчанов - забележителния творец и талантливия майстор на филмовата лента. Безбройните филми, на които той е режисьор, а в редица случаи актьор и сценарист, ще пребъдат в съкровищницата на българското, европейското и световното кино”, пише президентът.

“Самобитен и оригинален в стила и похватите си, Рангел Вълчанов нерядко е сравняван с колоси в световното кино като Федерико Фелини. „Инспекторът и нощта“, „Вълчицата“, “Лачените обувки на незнайния воин“, „А сега накъде?“ и други са само част от шедьоврите, които академикът създаде за публиката, която обичаше и която, на свой ред, го обожаваше”, се казва още в съболезнователното писмо на държавния глава до близките на обичания български режисьор.

Министър-председателят Пламен Орешарски също изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на Рангел Вълчанов.

„Вярвам, че чувството на благодарност е този лъч светлина, който може да разсее дори най-тъмните мисли за загубата. Рангел Вълчанов ни завеща мъдрост и духовна сила, присъщи само на един гениален творец и велик човек, какъвто безспорно е той. Дълбок поклон заслужава неговият пример – истински и неподправен като самия живот, безпощадно откровен и безкрайно човеколюбив“, пише премиерът.

По думите му Рангел Вълчанов остава да живее във филмите, в книгите и в душите ни. „Той ще продължава да ни разказва, ще разказва и на следващите поколения  –  за „Лачените обувки на незнайния войн“, за „Слънцето и сянката“, за „Вълчицата“, за себе си и за всички нас“, отбелязва министър-председателят.

Премиерът Орешарски изтъква, че освен автор на незабравими творби, Рангел Вълчанов е написал и част от най-вдъхновяващите страници на българската култура. „Той избра да отдаде живота си на мисията да изгражда мостове между хората чрез силата на изкуството. Творбите му за мен са още един повод да се гордея, че съм българин“, пише министър-председателят.

В некролога, издаден от Министерството на културата, по повод кончината на големия режисьор се казва:

"Отиде си един от най-обичаните ни кинотворци, един от колосите на българското кино. Невероятен професионалист, с дълбока житейска философия и чувство за хумор, той ще остане в историята на българското кино с емблематичните си ленти: "На малкия остров" (1958), "Слънцето и сянката" (1962), „Инспекторът и нощта” (1963), „Следователят и гората" (1976), "Лачените обувки на незнайния войн" (1979), "За къде пътувате?" (1986), „Немирната птица любов” (1990), "А сега накъде?" (1988), „А днес накъде?” (2007).

Още с дебютната си кинотворба "На малкия остров" (1958) Рангел Вълчанов даде сериозна заявка, че в негово лице България има режисьор от европейска класа и мислене - тази лента е първият наш филм, получил престижни международни отличия на кинофестивалите в Прага и Мелбърн. Отличия от Сан Франциско, Лос Аламос, Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан получава филмът му "Слънцето и сянката" (1962), с който Рангел Вълчанов доказва, че е творец, който не робува на догми и клишета, притежава нестандартен киноезик и впечатляваща оригиналност на художественото послание.

През последните години големият артист и разказвач написа книгите "Всички ще умрем, а сега наздраве", "Ура! Най-после и онемях!", "Хем съм сам, хем няма никой", в които демонстрира несломим дух и виталност, характерната си ирония спрямо нещата от живота, уникалните каламбури на своята словесна магия. През 1995 година е обявен от кинематографичната общност за режисьор номер 1 на България за 20-ти век, но за приятелите си той винаги ще остане неостаряващото момче от софийското село Кривина.

Рангел Вълчанов е носител на орден „Стара планина” първа степен и орден „Св. св. Кирил и Методий”. През 2012 г. е избран за академик от Съвета на академиците на Българската академия на науките. Носител е и на най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век".

Дълбок поклон пред човека, режисьора и мислителя Рангел Вълчанов, чийто талант и творческо дело завинаги ще останат в духовното пространство на българската култура!"

Тази вечер БНТ промени програмата си в памет на Рангел Вълчанов и от 21 часа ще излъчи неговия филм "Лачените обувки на незнайния воин". 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Тези които не го познаваме лично , ще го запомним с филмите му.