Last news in Fakti

25 Май, 2023 04:34 1 308 6

Връчиха наградите "Аскеер" за 32-ри път

  • аскеер-
  • награди-
  • театър българска армия

Сред отличените са Александър Морфов, Мария Каварджикова, Владимир Пенев и Светлана Янчева

Връчиха наградите "Аскеер" за 32-ри път - 1
Снимка: БНТ

Наградите „Аскеер“ бяха връчени снощи за 32-ри път в театър „Българска армия“, предаде БНТ. Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон се раздават от „Академия „Аскеер“.

Две представления получиха по две статуетки. „Антигона” по Жан Ануи на плевенския театър „Иван Радоев“ бе отличено за режисурата на Александър Морфов и за най-добър спектакъл. „Арт“ от Ясмина Реза на Младежкия театър получи „Аскеер“ за изгряваща звезда – Владислав Стоименов (за режисура) и Кирил Недков – за поддържаща мъжка роля.

За поддържаща роля при жените като най-добра беше отличена Мария Каварджикова – за Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър)

За съвременна българска драматургия бе отличена Яна Борисова за „Място, наречено другаде“ в „Театро“.

За водеща женска роля наградата отиде при Светлана Янчева – за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато", а за водеща мъжка роля – Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев (Народен театър).

Наградата за моноспектакъл е за „Неведение“ от Албена Ставрева (консултант - Явор Гърдев, режисьор - Албена Ставрева, сценограф - Албена Ставрева, музика - Мира Искърова, звуков дизайн - Юлиан Стоичков, с участието на Албена Ставрева, Народен театър).

Статуетката за сценография е номинациите са за Мариета Голомехова „за „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес в Младежкия театър), за костюмография – Никол Трендафилова за „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер в Yalta Art Room, за театрална музика – Милен Кукошаров за „Три сестри“ в театър „Възраждане“.

Сценографът проф. Слави Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, а актрисата Елена Райнова – почетен „Аскеер“ за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство.

По традиция събитието е под патронажа на министрите на културата и на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Илиев Митев

    0 0 Отговор
    Пропускът ви е голям и непоправим ! Този вид награди се дават само на фуражките и то на ръководни длъжности .
  • 2 плюс минус

    2 1 Отговор
    Снощи по БНТ-2 излъчиха на живо награди "Русе".
    Малко множко бяха наградите, но личностите заслужаваха.
    Редуваха се добри изпълнения и награждавания в различни области.
    Неприятното в предаването беше самото излъчване: тъмна картина, звукът ту много силен, ту много слаб, "препечатан" сценарий, без декор....
  • 3 Само да питам

    1 1 Отговор
    След аскеера нема ли награда башибозук ?
  • 4 завод

    0 1 Отговор
    Колтура с два шнура.
  • 5 хараре

    1 1 Отговор
    Има награда "баш боза" в баничарницата отсреща. В голяма чаша с дръжка.
  • 6 Критик

    1 0 Отговор
    Ал.Морфов падна до толкова ниско ниво при получаване наградата Аскеер снощи, че се чудя като творец има ли някакъв човешки морал. Тази награда е единствената в България от творци за творци в сценичното изкуство, а той я принизи и се похвали,че не му е чак толкова важна, защото му е пета, като 4 бил получил като работел в Народния театър преди да дойде директора номенклатурно нищожество Васил Василев, което се спотайва някъде в залата. Това нищожество го върна в Народния театър след 8 години . Толкова грозно изказване на човек с огромни претенции и то в най-светлия празник на България 24 май. Накрая се направи на борец за свобода, като каза да живее България. Пропусна обач да благодари на същото нищожество Василев, което го върна в България от Москва в Плевенския театър,когато беше директор там и точно с тази постановка на" Антигона" на Плевенския театър получи наградата Аскеер. Моралът остава завинаги най-важното качество на човека.