Last news in Fakti

9 Юни, 2023 10:56 1 033 4

Български режисьори роптаят срещу нов начин за оценяване на филми

  • режисьори-
  • български филм-
  • българско кино-
  • кино-
  • филми-
  • закон-
  • законови промени

25 режисьори се обединиха срещу готвени промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия

Български режисьори роптаят срещу нов начин за оценяване на филми  - 1
Снимка: БГНЕС

Български режисьори изразиха несъгласие с предложения начин за оценяване на филмови проекти при кандидатстване за финансиране от Националния филмов център, предава агенция Фокус.

Недоволството идва заради готвени промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия. В отворено писмо, 25 режисьори призовават участието на фестивали и постиженията да взимат превес пред броя на създадените филми и привлечената публика. От Националния филмов център увериха, че ще търсят баланс между критериите.

Новият Закон за киното, приет преди две години, донесе нови проблеми на българското кино. Отпускането на пари за филми беше замразено заради закъснялото приемане на Правилника за прилагането му. След неговото приемане пък се наложиха поправки заради противоречия със Закона. Докато работната група обмисляше как да бъдат отстранени, дойде и предложението за промяна в начина на оценяване на филмовите проекти.

"Те предлагат, ако един човек има "Златна палма" или "Оскар" - български филм - това да няма никакво значение. Този, който има 4 филма, независимо с какво съмнително качество са, той ще има същата тежест", коментира режисьорът Камен Калев.

"Предложенията на работната група, свързани с формирането на служебната оценка, дават предимство на търговските и количествените достижения спрямо художествените", отбеляза режисьорът Петър Вълчанов.

Филмите, кандидатстващи за финансиране, могат да получат до 100 точки от Конкурсната комисия, като крайната оценка се оформя от 2 компонента. Към момента до 88 точки могат да бъдат дадени за художествената стойност на представения проект, а останалите 12, които представляват "служебна оценка", са за постиженията, както и броят на филмите, създадени от неговия режисьор. Предложението е максималният брой точки в двата компонента да бъде променен съответно на 91 и 9 точки.

"Постъпиха предложения, които ние като администрация ще обсъдим много внимателно, ще преценим кое да се вземе предвид и кое да влезе в окончателните промени в Правилника, но истината е, че трябва да се намери баланс между опита и постиженията и знанията на авторите и също така един филм до колко зрители е достигнал", каза Петър Тодоров, директорът на НФЦ.

Освен Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия, и критериите за формиране на служебна оценка също бяха публикувани за обществено обсъждане, което ще тече през следващите 30 дни, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    Аааааа, така значи?!
    Не зрителския интерес да е водещ, а субективни критерии.....
    Кога ще се научите да правите кино за хората, а не за себе си?!
    И спрете да ревете за пари, ако продукцията ви е добра ще се продава, ако не ще ходи само по измислени никому неизвестни фестивали!
  • 2 Зевс

    5 1 Отговор
    Жокер: във филма да има ЛГБТ персонаж, черен, да се говори за антисеметизъм и лошите руснаци, това гарантира 200 процента финансиране ;)
  • 3 НЯКОЙ

    4 0 Отговор
    Българските филмови индустриалци не трябва да харчат държавни пари при това жалко подобие на "филми", които произвеждат само за свое развлечение и финансова изгода ! Срамно е при такава класика във филмовото изкуство, оставена от предшествениците, сега да се предлага някакъв нескопосан кич с актьори, сякаш случайно попаднали на филмовата площадка - та те дори нямат дикция, какво да кажем за някакво достоверно превъплащение ?
  • 4 Порно

    0 0 Отговор
    Та кой български режисьор има Оскар или Златна палма,че не разбрах ? Какво е филм без публика, но затова пък награждаван в Истанбул или Москва и други такива заради откровено антибългарското си съдържание.?