Last news in Fakti

16 Юни, 2023 15:32 1 182 3

За пръв път от 14 години насам Банкси прави самостоятелна изложба

  • банкси-
  • графити-
  • художник-
  • артист-
  • глазгоу-
  • шотландия-
  • изложба

Изложбата ще бъде открита в неделя в Галерията за съвременно изкуство в Глазгоу, Шотландия

За пръв път от 14 години насам Банкси прави самостоятелна изложба - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Оставайки все така анонимен и непознат на широката общественост, графити артистът Банкси открива първата си самостоятелна изложба от 14 години насам. Тя е подредена в Галерията за съвременно изкуство в Глазгоу, Шотландия, съобщава Би Би Си.

Експозицията Cut & Run, която е била официално утвърдена от анонимния художник, проследява творчеството му в продължение на 25 години и включва и шаблони, които е използвал в работата си. "Пазех скрити тези шаблони много години с мисълта, че биха могли да се използват като доказателство в случай на обвинения за съзнателно нанасяне на щети. Но този момент изглежда отмина, затова сега ги показвам в галерията като произведения на изкуството. Не съм сигурен кое е по-голямо престъпление", казва Банкси пред местния в. "Хералд", предава в. Сега.

Художникът каза, че е бил привлечен да подреди изложбата именно на това място заради пътния конус върху главата на фигурата на херцога на Уелингтън пред сградата на музея. "За всеки, който не знае - статуята пред входа ни е с пътен конус върху главата постоянно през последните 40 странни години. Въпреки усилията на градския съвет и на полицията, всеки път, когато конусът бъде махнат, друг заема мястото му", пише на афиш на галерията за изложбата. "Може да звучи абсурдно и претенциозно (само чакайте да видите останалата част от експозицията), но това е моето любимо произведение на изкуството в Обединеното кралство и причина да направя изложбата тук", казва Банкси.

Cut & Run ще бъде открита в неделя. Мениджърът на галерията Гарет Джеймс каза, че изложбата "пасва перфектно на Галерията за съвременно изкуство и на града". "Това е възможност, която се появява веднъж в живота, да се работи с артист, който вълнува и предизвиква хората по целия свят с творчеството си през последните 25 години", каза той пред в. "Хералд".

Истинското име на Банкси е неизвестно - художникът работи напълно анонимно и ревностно пази самоличността си в тайна от години. Предполага се, че е от британския град Бристол. Някои дори смятат, че "Банкси" не е един човек, а е творчески колектив. Неговите графити често се появяват в невралгични точки на планетата и засягат с фина ирония социални и политически аспекти на съвременното общество. Една от последните му изяви са 7 графити в Украйна, нарисувани миналата година в засегнатите от войната Бородянка, Ирпен и Киев.

Произведенията на художника се продават на търгове за милиони долари, били са излагани в Лондон, Ню Йорк и дори в парижкия Лувър. Най-скъпото изображение – "Любов в кофата за боклук", беше купено на търг за 25,4 милиона долара. Преди месеци в Брюксел отвори специален музей на Банкси с над 130 репродукции на негови произведения.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В. Борисов

    7 1 Отговор
    Прехвален некадърник, като оня шебек с опаковъчната дейност. Културата и изкуството, никога не са били на такова дъно. Давайте, новите модерни лгбт + - тире запетая и новите ковидо идиоти, тия са новия тренд на умиращия запад, да ги видим що за изкуство са сътворили, не ги дискриминирайте, че са злобни и отмъстителни.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    А той с банСКи ли беше 😉😉😉😉
  • 3 Новичок

    2 0 Отговор
    А Харалан Александров очаква нови избори.