Last news in Fakti

17 Юни, 2023 18:16 1 420 2

Ритуални маски на 6 века бяха върнати в Колумбия от Германия (СНИМКИ)

  • ритуал-
  • култура-
  • история-
  • маски-
  • колумбия-
  • музей-
  • германия

Това е поредно връщане на исторически артефакти от Европа към мястото им на произход

Ритуални маски на 6 века бяха върнати в Колумбия от Германия (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Две безценни ритуални маски на коренното население коги от планините на Колумбия, част от колекцията на Етнологическия музей в Берлин, бяха върнати на родината им в петък, предаде ДПА.

Колумбийският президент Густаво Петро се присъедини към германския президент Франк-Валтер Щайнмайер на церемония в Берлин, за да отбележи предаването на свещените предмети.

„Това връщане е част от преосмислянето на начина, по който да се справим с колониалното си минало - процес, който започна в много европейски страни“, заяви Щайнмайер, като добави, че Германия е играла водеща роля в този процес.

Етнологът Конрад Теодор Преус придобива ценните предмети от Сиера Невада де Санта Марта през 1915 г. и ги пренася в Берлин.

Колумбия официално поиска връщането им през 2022 г. Херман Парцингер, президент на Фондацията за културно наследство на Прусия, която контролира Етнологическия музей, обяви, че решението за връщане на маските е взето след внимателно обмисляне. Маските имат „специален, почти уникален произход“, каза Парцингер.

Според учените дървените маски датират от средата на XV век. Те са наречени „Маска на слънцето“ (Mama Uakai) и „Велика маска на слънцето“ (Mama Nuikukui Uakai) и според музея е трябвало да се използват ритуално в танци и песнопения в храм.

Президентът Петро каза, че племето коги и други коренни жители живеят в хармония с природата и че „тези култури могат да ни научат на много“.

"Демокрацията се основава на многообразието и връщането на маските помага за запазването на тези различия", каза Петро. Колумбийският президент предложи възможността за изграждане на музей в района на Санта Марта.

Според традиционните вярвания само на „мамо“, племенен жрец на коги, е позволено да борави с маските и се предвижда те да останат за постоянно на свещеното място. Маските не са били предназначени за продажба или подаряване. Преус, етнографът, който донася маските в Берлин, описва придобиването им от наследника на починал мамо като „благоприятна възможност“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпрос

    0 0 Отговор
    А Великобритания и други западноевропейски държави кога ще върнат заграбените исторически артефакти от Гърция, Египет...... с които си запълниха музеите?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.