Last news in Fakti

17 Юни, 2023 13:33 1 356 45

Отличиха Георги Господинов с голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос (СНИМКИ)

  • георги господинов-
  • цялостен принос-
  • голяма награда-
  • христо данов-
  • отличие

"Което не ме убива, ме прави писател“, пошегува се авторът при приемането на наградата

Писателят Георги Господинов беше отличен с голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура. Това обяви на официална церемония в къщата музей на големия български издател в Стария град на Пловдив снощи министърът на културата Кръстю Кръстев.

„Точно в Пловдив съм получавал едни от най-важните признания за труда си, който винаги съм разглеждал като общо дело с моите колеги. И ето, че днес на мен се пада честта да връча Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на името на една от най-ерудираните ни и емблематични личности, очертала посоките ни на развитие с възрожденски ентусиазъм по пътя към нашата си, българската съвременност“, посочи министърът на културата, който е и директор на Драматичен театър - Пловдив.

Той подчерта, че творчеството на Георги Господинов отдавна пътува по света на всевъзможни езици; печели му престижни отличия и, освен че умело води разказа пред света за това кои сме ние, какво ни вълнува, накъде отиваме, какви бихме искали да бъдем, успява да го направи така, че да ни насърчи да се гордеем със себе си, да се опитаме да бъдем своята по-добра версия, цитира го в. Сега.

„Напоследък ми се случи да се вълнувам много и вълнението сега е голямо. Ще ви кажа защо – първо, разбира се, беше заради онази награда, но после се случи нещо по-хубаво – върнах се тук и видях нещо, което не очаквах да видя – колко много хора са развълнувани от литература и от книга и това вълнение отекна по света“, каза Георги Господинов при получаването на наградата. „Големите вестници по света пишеха за това българско вълнение и то е нещо, което ми се ще да е така – някакъв поврат, нова крачка към нещо, което литературата може най-добре – да създава общество, защото „общество“ идва от общуване. Литературата прави това общуване възможно“, сподели още Георги Господинов.

Той благодари на пловдивските си издатели, на писателите от неговото поколение, защото са правили литература заедно и са минали заедно през много трудности – когато не е имало книжарници, а писателите са сменяли имената си, за да звучат по-интересно.

„Българският писател се държа достойно в голямата си част и това е важното“, подчерта Господинов. Той припомни големите имена в литературата ни, от които неговото поколение се е учило и изрази уважението си към тях. Повтори думите си от Лондон, където получи международната литературна награда „Букър“– че всичко, което е написал, е с тридесетте български букви, които е научил на 6 години.

„Ще ми се тази награда да даде кураж на пишещите в България, особено на младите пишещи. Искам да кажа на тези, които все още не са спечелили награда „Христо Г. Данов“ – тези неща ви правят по-силни. Кой беше казал – което не ме убива, ме прави по-силен. Бих перифразирал – което не ме убива, ме прави писател“, развесели публиката Георги Господинов и завърши с думите си, произнесени в Лондон по случай тазгодишния 24 май – „Честит език, честито чудо на езика!“.

Това са и останалите награди, които журито с председател зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, излъчи на заседание непосредствено преди връчването им:

  • В категория „Българско издателство“ победител е издателство „Фама“.
  • Награда в категория „Автор на българска художествена литература“ бе присъдена на младия Николай Терзийски, автор на книгата „Звезди под клепачите“ на издателство „Жанет 45“.
  • Отличието „Христо Г. Данов“ за преводач на художествена литература спечели Кирил Кадийски за превод на „Ад“ от Данте Алигиери, издаден от „Колибри“.
  • В категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ бе отличена проф. Боянка Арнаудова за книгата „Златният век на българската опера“ на издателство „Лист“.
  • Наградата в категория „Автор на издание за деца“ бе за Юлия Спиридонова и книгата ѝ „Сянката на щуреца“, издателска къща „Кръгозор“, а в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ статуетката отиде при Тоня Горанова, илюстратор на книгата „Роди се Младенец“ на издателство „Колибри“, чийто автор е самата тя.
  • Отличие „Христо Г. Данов“ за библиотечно дело получи Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен.

На носителите на награди бяха връчени диплом, малка пластика „Бухал“ с автор скулпторът Диана-Мария Райнова и парична награда, а на номинираните – диплом.

Конкурсът за наградите „Христо Г. Данов“ се провежда ежегодно от 1999 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 0 Отговор
    Да плюеш по родителите си се заплаща добре.Особено като не си постигнал нищо.
  • 2 Пич

    33 1 Отговор
    Соросоидите си раздават награди ,за принос в джендъризацията , и опростачването на човечеството !!! Започватда ми приличат на болшевиките - интелигенция не им трябва !!!

    Коментиран от #24

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 17 Отговор
    Честито

    Коментиран от #5

  • 4 Голата истина

    26 1 Отговор
    Никой не знае кой е тоя
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ник

    16 1 Отговор
    СМЕШНИК....
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Да Убежище
    Благодаря
  • 11 Клише след клише

    28 0 Отговор
    Какво българско и самобитно за нашия народ утвърждават повърхностните като анализ и бездарните като стил и повествование писания на този човек, за да бъде награждаван за принос към българската култура?
    Награда за булевардна и политически коректна псевдолитература.
    Някой бил казал?! Не някой, а Ницше в "Залезът на боговете", но като не си го чел, не цитирай превърнатото в клише.

    Коментиран от #13

  • 12 Как'Сийка

    31 0 Отговор
    "Пази, боже, сляпо да прогледа"..
    Вече дават награди за грозно и нечитаемо произведение, на човек без ценности (ако тоалетната не я броим за ценност), за пропаганда на нравствения упадък на обществото.
    Четиво, достойно за нужника.
  • 13 И не

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "Клише след клише":

    Не става въпрос за завист и злобеене към чуждия "успех", а за потрес и удивление колко ниско са паднали критериите за литература, ако изобщо са останали такива.
  • 14 Халваджиев

    22 0 Отговор
    Раздавет си някакви награди един на друг, които нямат стойност и които само те си знаят защо се дават.Типично по провинциално- халваджията за бозаджията. И после се пъчат като "големи интелектуалци"
  • 15 Гошо Гошев

    18 0 Отговор
    Сега вече и пасители нямаме, само един Стефан Цанев ни остана.Щом смятат Гошо от Ямбол за голям писател....Критериите ни са паднали под морското равнище.
  • 16 Пейзански

    13 0 Отговор
    Преди имахме писатели, сега и това нямаме. Даже двама- Пенчо Славейков и Йордан Йовков са били предложени за Нобелова награда, но типично по нашенски, оттук са написали писма до Нобеловия комитет, че не заслужават.Сега имаме такива като този от Ямбол.
  • 17 О, времена!

    13 0 Отговор
    Този ще го пенсионират или е на умирачка, та му дават награда за цялостен принос?
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Книгите Литературата са Знания
  • 19 Събориха ИПК Родина а

    13 0 Отговор
    Можеше да е хранилище на народната библиотека Св.св.Кирил и Методий сега чакаме някой от чужбина да ни номинира с някоя международна награда

    Коментиран от #20

  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Събориха ИПК Родина а":

    Народ без Култура История Изкуство Цености е Обречен
  • 21 Стар читател

    17 1 Отговор
    А бе аз съм вече на 66....Като бях дете и научих ,,А...Б...В..." чак на 7 години някъде през 60-те години,въпреки,че татко пълнеше дом.ни библиотека все с нови заглавия,аз не спирай да чета и ,,пълнех" по два картона още в градската ни провинциална библиотека....Нямаше Интернет,нямахме телефон дори...татко купи първият ни черно бял ,,Огоньок",чак кога излязоха първите серии на ,,НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР".


    Ама дори днес за хиляден път препочитам Чудомир а този Герги Господинов....от вас научих,че е бил ..

    ,,,писател"

    Коментиран от #25, #26

  • 22 Избукърен от четене

    15 1 Отговор
    Аз ще се напъна да прочета книжовните (букърските) опити на този човек. Навсякъде около мен се говори за тази велика, дебела книга. Модерно е да я имаш, чест е да я докоснеш или поне в проливен дъжд да влезеш в книжарницата и да я разгърнеш трепетно, като спестиш двадесет лева, за да можеш по-късно да цитираш някой ред на "интелектуалното" си обкръжение за да се впишеш като една тухла в "стената на зомбираните". Макар винаги да съм предпочитал и копнея да се скрия в някой ъгъл и да почета отново "Винету".
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кажи честно ...

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    А тя интелигенцията се свряла във форумите да си пишат рецензиите . :)))))
  • 25 Дрън, дрън ... съветски чугун

    0 10 Отговор

    До коментар #21 от "Стар читател":

    По правописа не личи да сте чел много.

    Коментиран от #27

  • 26 Не толкова стар читател

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Стар читател":

    Чудомир през целия си живот не получава нито една литературна награда - за разлика от набедения за писател Г. Г.
    Но има две къщи-музеи (в родната му Турия и в Казанлък) и литературна награда на неговото име.
  • 27 Куха-куха ... евроатлантическа лейка

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дрън, дрън ... съветски чугун":

    Чудомир НЕ е съветски писател, "джазбандисте".
  • 28 Ми няма лошо;-)

    6 0 Отговор
    Чудесен повод бай Христо Данов да направи няколко пълни оборота във вечното си жилище.
  • 29 Сандо

    7 0 Отговор
    Върху главата на живия класик се изсипа истински звездопад.А терориста Ботев го наградиха с куршум в гордото чело и в скоро време ще го изтрият от читанките за да сложат на негово място Кавалера на всякакви отличия.Така се прави вече в цивилизования свят.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хехе

    2 0 Отговор
    е най-накрая ме пусна да пиша, кое беше забраненото 10 пъти преди № 39???
  • 41 Хехе

    2 0 Отговор
    Втръсна ми се от тоя нарочен талант, платен от Сашо Соросоидните дирекции в НПО.
  • 42 Хехе

    2 0 Отговор
    Толкова награди накуп се случват единствено със задкулисна премия от шефа, вече Сашко Сор-ос. Само не се сещам, защо тази акция е активирана точно сега? Баницата ли е опечена вече, софрата ли е заложена, или ни завъртат вече на чевермето си, омазани в козя мас, да ни забъркат в черноморската война. Един Тохар вече успяха да пласират да свърши голямата факалия, Лейба Давидович Лорер леко го дръпнаха, жена му също. Кое да броим 2 крачки напред, една назад - т.е. Господинов....И защо ме триете, кое е обидното, търся го, не ми стана ясно?!
  • 43 Зелков Дойчо

    0 0 Отговор
    Жалко,но последния му роман,е нечитаем,поне се опитах малко,не ми вървеше и се отказах.Не разбирам,защо има толкова шум,и други казват същото.Нека да има някой критик да каже какво иска да каже,автора щото аз не можах да разбера.Е,за наградата,добре и честито.
  • 44 Зелков Дойчо

    0 0 Отговор
    Жалко,но последния му роман,е нечитаем,поне се опитах малко,не ми вървеше и се отказах.Не разбирам,защо има толкова шум,и други казват същото.Нека да има някой критик да каже какво иска да каже,автора щото аз не можах да разбера.Е,за наградата,добре и честито.
  • 45 Опааа

    2 0 Отговор
    Поредната му награда заради политически ангажирано, жанрово необосновано писание. Това ако е роман, трябва да се коригират учебниците по литературознание. Психофентъзи измишльотини, украсени с цинични сцени и ,,размисли", обилно подсладени с политически угодни послания в насипно състояние. Объркан в убежището на времето човек, манипулира хората срещу платени награди . Честито !