Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 11:58 930 0

Мартин Скорсезе бе награден със "Златна мечка" за цялостно творчество

  • берлинале-
  • мартин скорсезе-
  • почетна награда-
  • цялостен принос-
  • награда за цялостно творчество-
  • филмов фестивал

19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова бе отличена като "изгряваща звезда" за ролята ѝ в "Диада"

Мартин Скорсезе бе награден със "Златна мечка" за цялостно творчество - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Един от най-гениалните режисьори в съвременното кино - Мартин Скорсезе, беше отличен със "Златна мечка" за цялостно творчество на Берлинале снощи, предава dir.bg.

Церемонията беше сред най-дългоочакваните моменти по време на тазгодишния кинофестивал в Берлин. Почетната награда отиде при Скорсезе заради дългогодишния му принос към създаването на качествена филмова продукция. Той беше посрещнат с бурни овации в залата.

Мартин Скорсезе беше представен от германския режисьор Вим Вендерс, който също е номиниран за "Оскар" за последния си игрален филм "Перфектни дни". Вендерс разказа забавна история, допълнена със слайдшоу от снимки, за една от най-ранните му срещи със Скорсезе на филмовия фестивал в Телурайд през 1978 г., където той се натъква на режисьора и тогавашната му приятелка Изабела Роселини.

81-годишният режисьор е носител на няколко награди "Оскар", като тази година отново е номиниран за "Убийците на кървавата луна".

Известен с афинитета си към гангстерските филми и дългогодишното сътрудничество с именити актьори като Робърт Дениро, Ал Пачино и Леонардо ди Ккаприо. Сред най-обичаните му филми са "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Добри момчета" и "От другата страна".

Маргарита Стойкова и "Диада"

България също беше представена подобаващо на "Берлинале". 19-годишната Маргарита Стойкова от българския филм "Диада" бе отличена снощи на Берлинале с наградата European Shooting Star. Заедно с още девет млади надежди на европейското кино дебютантката, която изигра главната роля във филма на Яна Титова, бе представена пред международната преса, индустрия и публика с подкрепата на програма "Медиа" - Творческа Европа на Европейския съюз.

"Ще се видим на Оскарите", пошегува се Маргарита в краткото си слово на сцената, в което благодари на родителите си, на режисьорката на "Диада" Яна Титова и нейния съпруг и продуцент Алек Алексиев, както и на Националния филмов център.

Маргарита Стойкова е най-младата сред седемте актриси и тримата актьори, избрани тази година. Журито на European Shooting Stars отбелязва нейното безстрашие като актриса, "изобразяваща многостранен образ по изключителен начин - първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост".

Освен Маргарита Стойкова изгряващите звезди са Тибо Думс от Белгия, Сузи Бемба от Франция, Саломе Демурия от Грузия, Катарина Щарк от Германия, Яна Хардуик от Ирландия, Валентина Бели от Италия, Джугас Гринис от Литва, Камила Уржедовска от Полша и Аста Кама Аугуст от Швеция.

Любопитен факт от историята на Маргарита Стойкова е, че през 2023 г., малко преди премиерата на "Диада", тя кандидатства в НАТФИЗ и не е одобрена от изпитната комисия. Сега пък големите имена на Берлинале я оцениха.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА