Last news in Fakti

10 Април, 2024 13:56 1 035 2

Почетна "Златна палма" ще бъде връчена на Джордж Лукас в Кан

  • златна палма-
  • кинофестивал-
  • кан-
  • джордж лукас-
  • почетна награда

Създателят на "Междузвездни войни" ще получи приза при закриването на кинофестивала в Кан

Почетна "Златна палма" ще бъде връчена на Джордж Лукас в Кан - 1
Снимка: Shutterstock

"Бащата" на сагата "Междузвездни войни" - Джордж Лукас, ще получи почетна "Златна палма" на 25 май на закриването на 77-ия Международен филмов фестивал в Кан, предаде АФП, позовавайки се на организаторите.

"Кинофестивалът в Кан винаги е заемал специално място в сърцето ми", каза Лукас в изявление. "Бях изненадан и очарован, когато първият ми филм, THX 1138, беше избран да бъде прожектиран на Кроазет през 1971 г. Оттогава съм се връщал на фестивала няколко пъти като сценарист, режисьор и продуцент. За мен е истинска чест това специално признание, което означава толкова много за мен", коментира приза той.


Кинофестивалът в Кан сравнява известния режисьор с писателя и създател на "Властелинът на пръстените" Дж. Р. Р. Толкин: "Джордж Лукас измисля вселена, с нейните география, население, езици, морални ценности и дори превозни средства".

"Чрез деветте епизода на сагата "Междузвездни войни", четири от които са режисирани от самия него, Джордж Лукас изгражда холивудска империя", отбелязват още организаторите на фестивала. Те също така наричат 79-годишния Джордж Лукас "холивудски монумент", доставил несравнимо удоволствие на почитателите на киното по света.

Организаторите напомнят, че Лукас е и "изключителен продуцент", който освен с "Междузвездни войни", е свързан със създаването на легендарни продукции - от "Кагемуша" на Акира Куросава до сагата за Индиана Джоунс, четири от филмите от която са режисирани от Стивън Спилбърг.

Официалната селекция на кинофестивала в Кан, който ще се проведе от 14 до 25 май, ще бъде оповестена в четвъртък.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полит.коректен расист

    0 0 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри
  • 2 джедай

    0 0 Отговор
    Джордж Лукас е един от най-добрите автори на филми. Честита да му е тази награда!