Last news in Fakti

21 Юни, 2023 11:45 1 768 5

Йордан Камджалов на национално турне с Плевенската филхармония

  • йордан камджалов-
  • плевенска филхармония-
  • национално турне

Плевенската филхармония тази година отбелязва 70-ата си годишнина

Йордан Камджалов на национално турне с Плевенската филхармония  - 1
Снимка: БГНЕС

От 21 юни започва националното турне на Плевенската филхармония, която тази година отбелязва 70-ата си годишнина. Солист е Атанас Маринов – кларинет, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов", а маестро Камджалов ще дирижира концертите в Добрич, Варна, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив.

В спектаклите, озаглавени "Музикална магия", е включен репертоар с творби на Паганини, Бизе, Брамс, Йохан Щраус и др.

За втори път Камджалов ще се изяви на концерт в родния си град Търговище на 23 юни и това е много емоционален момент за него – сподели той пред "Артефир". Въпреки че работи световни градове, маестрото все още не е посещавал някои от големите български градове и сега ще има удоволствието да се срещне с тяхната публика.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    1 2 Отговор
    Йордан Камджалов Е на национално турне с Плевенската филхармония.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 🇧🇬🇪🇺💯

    2 1 Отговор
    Затова ли Йордане?
    Затова ли гн. Камджалов бихте “тъпана” барабаните на Протестите 24/7 Лятото на 2020 ?
    За да направим сега най безпринципна, подла и предателска коалиция на Баш Мутрата Бойко Борисов и Киро Лъжата простия, затова ли Ви биха под колоните на Министерсткият Съвет Народе?
    За да може Киро Лъжата просто да каже че и без ПП - Партия може щото той е вече в Парламента?
    Народа който го е избрал да бъде в Парламента господин Не Ме Е Страх от Нищо Киро Лъжата не е в Уравнението на Власта но Киро Лъжата е, Лорер Лъжата е, Денков Лъжата е, Василев Лъжата е?
    Чест прави на Шефа на Еконт че се отърва от тази глутница койоти и хиени, които ще се задавят с Пари и Власт (която не) принадлежи на кръга от Шарлатани и Професионални Предатели на Киро Лъжата и Асен Василев ?
    Затова ли гн. Камджалов бихте “тъпана” на Протестите 2020 ?

    Коментиран от #4

  • 3 ИВАН ХАДЖИЕВ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Миналия петък диригентът Йордан Камджалов изнесе за първи път концерт с радиооркестъра. Бе поканен от директорката на музикалната къща при БНР Хелия Чавдарова.
    В сълзлив текст, прочетен от млада дама преди концерта, Камджалов съобщи, че концертът ще бъде посветен на паметта на големия български композитор Лазар Николов. В началото, извън програмата, бе изсвирена, по-точно пресвирена втората част на емблематичния Концерт за струнен оркестър на Николов. Липсата на елементарен поглед към формата и линиите в тази пасакалия, на естествено съотношение между гласовете-групи и комбинациите, които образуват в процеса на движение на формата, бе доста смущаваща. Не се усети и специфичната лирика, която тук се проявява тихо, от дълбините, и остава притаена, но осезаема, ако има кой да я изведе.
    Бартоковият Концерт за две пиана, ударни и оркестър е комплицирана композиция, синтезирала функциите на клавирни и ударните с оркестъра, чиято лексика е по-пестелива и в повечето случаи подсилва темброво двете солиращи групи. Независимо от железния пианизъм на дуото Аглика Генова и Любен Димитров, в излъчването на творбата липсваше онази вътрешна енергия на конструкцията, липсваше баланса и равнопоставеността на елементите й - с превес на пианата за сметка на ударните в чисто динамическо отношение, въпреки добрата изява на Добри Палиев и особено на Пламен Тодоров. Двете солистични групи не бяха подпомогнати за пълноценна темброва игра поради несигурното равновесие с оркестъра
  • 4 ИВАН ХАДЖИЕВ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Музикалният текст започна да звучи съвсем деформирано – като в криво огледало, в Петата симфония на Малер. Налага се да припомня, че диригентският прочит предполага дисциплина на мисълта и на емоцията. Предполага още ясно виждане на формата с подходяща естетика на звука. Най-малко предполага обаче заучени движения, ефектно подбрани и прилагани „по рецепта” сякаш, но в които се разчита не музика, а нелогична преднамереност и някаква трескавост и неувереност. Музиката на Малер, колкото и да внушава възможност за емоционален екстрем, е подчинена на ясна логика. Самият композитор, бидейки и много известен диригент, винаги щедро изписва указания за диригента в партитурите си. Те изискват гъвкавост в съотношенията между темпата и в звуковата характеристика на отделните фази в развитието. Изпълнението вървеше на тласъци (траурен марш), а скерцото ми напомни едно пророчество на Малер за неподходящото темпо, което може да доведе до безсмислие. В прочутото Адажието, например, никой не си позволява да пренебрегва знаците за дъхове, които композиторът е изписал в партитурата и които за Камджалов нямаха никакво значение. Припряност разруши вътрешната му структура, отне внушението за интимност и развълнувано разказана емоция. Финалната част бе кулминацията в разпада, в хаотичното изсипване на тонове, в деформацията на звука. Оркестърът бе направо неузнаваем във фразирането, в баланса между групите като резултат от стремежа да отговори на непоследователното и не разбрало
  • 5 ВАСИЛЕВ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ Е АБСОЛЮТНО БЕЗДАРИЕ, ИЗГОНЕН С РИТНИЦИ ОТ ОРКЕСТЪРА В ХАЙДЕЛБЕРГ, ДОКУМЕНТИРАНО Е В НЕМСКИЯ ПЕЧАТ. ЗАЛЕПИЛ СЕ Е ЗА РАДЕВ, КОЙТО НЕ РАЗБИРА ОТ МУЗИКА, А И НЯМА ДОБРИ СЪВЕТНИЦИ, ТА ТОЙ ГО ЛАНСИРА, ДОККОЛКОТО МОЖЕ, НО БЕЗДАРИЕТО КАМДЖАЛОВ Е НЕЖЕЛАН В ПЛОВДИВ, ВАРНА, СОФИЯ, РУСЕ, ЗАЩОТО Е ГЛУПАВ С ПРЕТЕНЦИИ, ГОВОРИ ГЛУПОСТИ С ДЪЛБОКОМИСЛЕН ТОН, А НЕ МОЖЕ ДА ДИРИЖИРА. А И НАШАТА СЕРИОЗНА МУЗИКАЛНА КРИТИКА ГО СЪСИПА. ЖАЛЪК!