Last news in Fakti

27 Юни, 2023 19:34 1 801 2

Танцови състави от Китай, остров Гуам и Чили гостуват на Международен фолклорен фестивал в Челопеч

  • фестивал-
  • златен прах-
  • челопеч

Фестивалът “Златен прах” за своето 7-мо издание очаква рекорден брой зрители - над 10 000

Фестивалът “Златен прах”, който ще се проведе между 13-16 юли в с. Челопеч, ще събере над 2000 участници от цял свят и България. За своето 7-мо издание очаква рекорден брой зрители - над 10 000.

Фестивалът “Златен прах” започва през далечната 2014. След тригодишно прекъсване, 7-мото издание на фестивала се очертава да бъде изключително силно, с потвърдени участници от пет континента, сред които Индонезия, Китай, остров Гуам, Грузия, Ирландия, Косово, Черно гора, Израел.

Уникалното за събитието е, че включва конкурсна програма за българските участници, като същевременно чуждестранните гости представят неповторимо изживяване чрез изпълненията си и типичните носии. Стремежът на организаторите е да “строят мостове от приятелство” между различните култури.

Един от акцентите тази година ще са танцови формации от Грузия; както и гости от Израел, Ирландия, Черна гора и Косово, които ще бъдат за първи път гости на фестивала.

По традиция фестивалът се открива с Парад на знамената, който тази година ще бъде под звуците на Гвардейския духов оркестър. Той ще се проведе на емблематичния площад в селото, който е под формата на слънце, кореспондирайки с името “Челопеч” (произлиза от думите “чело” и “пече” и е кръстено така, защото е първото място, което се огрява от Задбалканските полета). Атмосферата на фестивала се допълва от участието на танцов ансамбъл “Мездра”, който си извоюва правото да представя България във вечерните концерти.

Фестивалът ще бъде открит от домакините от с. Челопеч - танцов състав “Българче”, вокална група “Средногорски звън”, кукерски клуб “Златните кукери” и гайдарски състав “Челопешки полъх”.

Уникалната атмосфера на събитието се допълва от собствен химн “Наше село” по текст и музика на Христофор Раданов и чарът на Силвия Лулчева, която от години е лице на фестивала.

Певческите състави ще се оценяват от хоровата диригентка Ваня Монева, композиторът Димитър Христов и Галя Киркова - доцент в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Журито при танцовите състави се състои от проф. д-р Даниела Дженева, хореографът и директор на ПФА „Мизия“ – Търговище Любчо Василев, както и главният художествен ръководител на ПФА „Странджа“ – Бургас - Марио Егов.

В последните години община Челопеч все повече залага на събитийния туризъм. Концепцията на фестивала е да превърне общината в притегателно място за значими културни събития не само за района, но и за страната. Тази година организаторите очакват над 10 000 човека да посетят международното фолклорно събитие в парк “Корминеш”. Партньор на “Златен прах” е Международният фолклорен фестивал “Витоша” - София с директор Николай Несторов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спецназ

    2 1 Отговор
    Ти да видиш!

    Остров Гуам е намерил Челопеч на Атласа!

    Браво!
  • 2 без да искат

    1 0 Отговор
    Спонсор Дъндее ееееееее ръкоплескайте.