Last news in Fakti

5 Юли, 2023 10:32 1 061 3

Най-новият филм на Стефан Командарев беше представен на фестивала "Карлови вари"

  • стефан командарев-
  • режисьор-
  • филм-
  • кино фестивал-
  • уроците на блага-
  • карлови вари

"Уроците на Блага" е част от конкурсната програма на кино фестивала

Успех за българското кино в Карлови вари. Най-новият филм на Стефан Командарев беше представен снощи пред фестивалната публика.

"Уроците на Блага" разказва за учителка, която губи всичките си спестявяния заради телефонни измамници. В ролята влиза Ели Скорчева, която се завръща в киното след почти 30-годишно отсъствие. БНТ е копродуцент на филма.

1400 зрители са изкупили всички билети за прожекциите на "Уроците на Блага" два ни преди самата премиера. След финалните надписи главната героиня е получила дълги аплодисменти.

"Десет минути тя беше наистина в центъра на вниманието и ръкоплясканията. След това около нея имаше тълпа от хора, които искаха автографи и да снимат. След снощи Ели Скорчева е една от звездите на Карлови вари", каза Стефан Командарев, цитиран от БНТ.

Режисьорът продължава да използва похватите на киното, за да показва най-наболелите проблеми в България. Този път разказва за възрастните хора, които се превръщат в жертва на прехода, собствената си самота и дори на ценностите, които отстояват. Именно от това се възползват и телефонните измамници.

"Това което мен наистина ме шокира е, че това, на което те обикновено разчитат, са някъде около 1000 лв., скътани някъде в библиотеката, които почти всеки български пенсионер пази за своето погребение, за да не бъде в тежест на своите деца, посочи още Командарев.

Фестивалът в Карлови вари продължава до 8 юли, когато журито ще реши дали "Уроците на Блага" ще бъде отличен. Първата прожекция на филма в България, ще бъде на фестивала "Златна роза". С него ще бъде открита и "Киномания".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 факт

    0 0 Отговор
    В територията ни 90% са атеисти !!! Ходят на църква само когато има голям празник ,и след това -ядене и пиене до зори !
  • 3 солп

    0 0 Отговор
    командирски, вълчанлиеф, грозевлийска, кален камев от една страна громят гадния светъл капитализъм с родно дарк постсоц панелно "кино". от другата страна са божинката, ив. пендж и други "лауреати" на зрителското кино, от трета страна нападат ордите на пецата попсребрев,чратя бучкови, геша дюлгерски, волю николаеф, ристю ивайлоф, даката валериеф и др постсоц чирози и кецове. уви, от четвърта страна напъват пък самодейци от калибъра на илю никиеф, бат иван-филмът 1 и 2, рашар бахур, макариен мартеф и деница от софия. и уви, отнийде надежда взорът не види. жалка родна постсоцшитня на квадрат.