Last news in Fakti

19 Юли, 2023 13:25 932 2

Над пет хиляди посетители събра Международният фолклорен фестивал в Челопеч, обединяващ участници от пет континента

  • челопеч-
  • фолклорен фестивал-
  • златен прах

Събитието предложи изключително силна конкурсна програма на български певчески и танцови състави

Над пет хиляди посетители присъстваха на седмото издание на Международния фолклорен фестивал “Златен прах” в с. Челопеч. След три години прекъсване той събра над 300 участници в танцови състави от Китай, остров Гуам, Индонезия, Чили, Косово, Черна гора, Ирландия, Мексико, Грузия и Израел.

Над пет хиляди посетители събра Международният фолклорен фестивал в Челопеч, обединяващ участници от пет континента

Събитието предложи изключително силна конкурсна програма на български певчески и танцови състави, с повече от 500 участници. Победителят, освен първото място, печели правото на следващия фестивал да гостува във вечерните концерти, заедно е чуждите групи. А победител тази година е фолклорен състав “Седенчица” Пловдив, които през 2017-та също беше гост на фестивала.

За първи път тази година беше връчена и наградата на Асоциацията на хореографите в България. Тази награда връчи лично нейният председател Христо Димитров - директор на ансамбъл “Българе”. Спечелиха я ансамбъл „Дупница“. Наградата на Съюза на българските музикалните и танцови дейци отиде при фолклорен ансамбъл “Рила”, която връчи председателят на съюза Станислав Почекански.

Над пет хиляди посетители събра Международният фолклорен фестивал в Челопеч, обединяващ участници от пет континента

Друг акцент тази година беше откриването чрез фестивален огън, запален лично от кмета Алекси Кесяков на фона на огнено шоу на група “Палячи”. Организаторите заложиха на този акт като символ на силата на фестивала - макар прекъснал през трите години, “жаравата е жива”.

В четирите дни гостите на фестивала имаха възможност да посетят София и Копривщица, както и да участват в неформална среща с домакините във “Вечерта на приятелството”. Те бяха приети и от кмета на общината инж. Алекси Кесяков, на която разказаха за себе си и връчиха своите подаръци на общината и фестивала. Всяка от групите получи от г-н Кесяков Бутилка шампанско с 24каратови късчета златен прах, плакета на общината, кукер и пано с логото на фестивала. В два от фестивалните дни се проведоха международните срещи на мегдана.

В последните години община Челопеч все повече залага на събитийния туризъм. Концепцията на фестивала е да превърне общината в притегателно място за значими културни събития не само за района, но и за страната. Партньор на “Златен прах” е Международният фолклорен фестивал “Витоша” - София с директор Николай Несторов.

Над пет хиляди посетители събра Международният фолклорен фестивал в Челопеч, обединяващ участници от пет континента


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емили с Тротинетката

    2 4 Отговор
    Ние джендърите мразим това!
  • 2 !!!?

    5 1 Отговор
    Радев: Без Пилон е беродие !!!???