Last news in Fakti

21 Юли, 2023 10:51 748 2

Световноизвестни режисьори гостуват на Народния театър за новия сезон

  • народен театър „иван вазов”-
  • режисьори-
  • оскарас коршуновас-
  • тимофей кулябин

Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин ще проведат поредица срещи с актьори и други представители на Народния театър във връзка със спектаклите, които подготвят за Голяма сцена

До края на настоящия месец световноизвестните режисьори Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин последователно ще гостуват в България и ще проведат поредица предварителни срещи с актьори и други представители на Народния театър във връзка със спектаклите, които подготвят за Голяма сцена на Народния театър. Текстовете, които ще бъдат поставени на първата ни сцена, вече са избрани, а премиерите ще бъдат през сезон 2024/2025, съобщиха от институцията.

За Оскарас Коршуновас това ще бъде първи спектакъл, създаден в България, с български актьори. Тимофей Кулябин вече е работил с актьори от трупата на Народния театър – при реализацията на спектакъла "Нора“ по Хенрик Ибсен.

Стремежът на Народния театър е такъв тип творчески работилници и работни срещи да се провеждат ежегодно в творческата база на театъра извън столицата. По този начин, освен че значително се ускорява процесът по подготовка на спектаклите – част от програмата на театъра за устойчиво позициониране на европейската театрална сцена, артистите получават възможност за обмяна на опит и идеи в неформална среда.

Оскарас Коршуновас е един от най-значимите литовски и европейски режисьори. Роден е през 1969 г. През 1999 г. основава независимия театър ОКТ ("Театър на Оскарас Коршуновас“). Спектаклите му се играят по цял свят, като негови постановки често са част от програмата на фестивала в Авиньон. Още с първия си спектакъл "Тук ще бъде там“, 1990 г., печели награда на Единбургския фестивал. През 2001 г. получава престижната Европейска награда "Нови театрални реалности“. През 2009 г. му е присъдено почетно звание Кавалер на Френския орден за литература и изкуства. Кавалер е и на Ордена "Полярна звезда“, Швеция. Удостоен е с отличието "Златния кръст“, Полша.

Тимофей Кулябин е роден през 1984 г. През 2007 г. завършва режисьорския факултет на Държавен институт за театрално изкуство в Москва. От 2007 г. работи в Новосибирския академичен театър "Красный факел“, а през 2015 г. оглавява театъра, като става най-младия главен режисьор в Русия по това време. Ръководи театър "Красный факел“ до февруари 2022 г., като през това време реализира поредица постановки, в които предлага радикални съвременни интерпретации на класически текстове, което му носи редица театрални награди, сред които и "Златна маска“.

Поради антивоенната си позиция Кулябин е принуден да напусне поста главен режисьор на театър "Красный факел“, а постановките му в Русия са отменени. Понастоящем живее в Европа, където създава постановки за емблематични театрални институции като "Дойчес театър“ в Берлин, театър "Дайлес“ в Рига, "Шаушпилхаус“ в Цюрих, "Резиденцтеатър“ в Мюнхен и др.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП на Бунището

    2 0 Отговор
    Да смениш Сашо Морфов с Литовец и Руснак - бойкот на Народния театър!!!Нема ви стъпим там повече!!!
  • 2 Истината

    1 0 Отговор
    Истината за работата на директора на Народния театър Василев е написаното по-горе, а не интригите ,клюките и злобата. Явно някой не иска да го остави да работи спокойно, браво на него,че въпреки всичко работи за авторитета и професионализма на театъра.