Last news in Fakti

4 Август, 2023 12:28 1 450 11

Има пари за кино, но 17 филма са "на трупчета". Защо?

  • кино-
  • бюджет-
  • филми-
  • национален филмов център

Макар да е увеличен бюджетът за кино, Националният филмов център всяка година връща пари в бюджета

Намираме се в един пълен хаос, административни неуредици вследствие на прибързано приетия нов Закон за филмовата индустрия, който се оказа, че не работи, защото противоречи на правилника. Това каза режисьорът Драгомир Шолев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той определи като парадокс факта, че след като е бил увеличен бюджетът за кино, Националният филмов център всяка година връща пари в бюджета. "Не защото киното няма нужда от пари, а защото вследствие на тези административни неуредици НФЦ не може да ги усвои. Проблемът на културата не е, че няма пари, а че те не могат да бъдат усвоени“, обясни Драгомир Шолев.

Той допълва, че няма желание от страна на Министерство на културата да реши този проблем и причина за това са непрекъснатите смени в ръководството. В същото време проблемите в сферата се натрупват.

"НФЦ връща пари, в същото време на хартия ги дава, т.е. продължават да се провеждат конкурси, печелят се конкурси. Вследствие на тези неуредици всяка проведена сесия се обжалва от един или друг недоволен и съдът бави. 17 филма са поставени "на трупчета“ в съда. НФЦ ще задлъжнее“, обясни проблема режисьорът.

Погледите в момента са насочени към новия министър, заяви Драгомир Шолев. "Той трябва да има волята за промяна и инструменти, с които да разреши този проблем“, подчерта той.

Изпълнителният директор на НФЦ Петър Тодоров поясни, че правилникът, който трябва да подпомага прилагането на закона, противоречи на самия закон. "И то точно в частта, в която се определя крайното класиране на проектите. Не е разписано докрай ясно процедурата, въпреки че има решение на Апелативен съд – София за това, че процедурата, която прилагаме в момента, е правилна. Все още има хора, които го четат по различен начин, и на база това основание решават да обжалват резултатите от сесията и комисиите“, обясни Тодоров.

Той обяви, че НФЦ ще предприеме мерки за предварително изпълнение на заповедите, за да не могат да бъдат спирани проектите и връщани средства в бюджета. "Всъщност сме предприели мерки за изглаждане на противоречията между закона и правилника. Те са входирани в Министерство на културата, съвсем скоро ще бъдат качени за обществено обсъждане и силно се надявам, че до месец-два това различно тълкувание на правилника ще отпадне като мотив за обжалване“, допълни Петър Тодоров.

Той заяви, че от първия му ден като изпълнителен директор от февруари 2022 г. се опитва да внесе въпросните промени, но заради честите смени в Министерство на културата и екипите на министъра процесът не може да бъде доведен докрай.

Режисьорът Зорница София коментира, че разминаванията между закона и правилника позволява на отхвърлените участници в конкурсите системно да блокират сесиите. Самата тя има блокиран проект, спечелил конкурсната сесия през юни. "Това са около 15 милиона лева. В един филм средно работят около 100 човека. 18 спрени филма означава 1800 неработещи човека и техните семейства, които страдат от този произвол. Най-безобразното е, че има едни постоянни лица, които блокират сесиите“, посочи тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    14 1 Отговор
    Не покриват НПО стандартите на Америка и ЕС да има трансджендъри, обратни, неадекватни, черни, цветни, малцинства и т. н.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сталин

    11 0 Отговор
    Че то отдавна няма кино в България, всичко е еврейска п©върня
  • 4 аааа

    8 0 Отговор
    Абе що трябва аз да ви плащам да си правите халтурите бе? Егати мафията! И в киното държавни субсидии, рушвети, корупция и шуробаджанащина... Тази простотия трябва да спре! Като искате да си правите филми, търсете си спонсори. Не да ви ги плащат българите, а вие само да прибирате печалбите и да се биете в гърдите, какви сте артисти, ама на държавна издръжка.
  • 5 Защото

    8 0 Отговор
    Едни и същи некадърници , източват парите за кино , така , както докторите източват здравната каса ! Тоест - лично обогатяване , срещу некадърен продукт !
  • 6 ПАРИ. ЗА. БОКЛУЦИ

    10 0 Отговор
    ХРАНЕНЕ. НА. БЕЗДАРНИЦИ
  • 7 Ма...

    6 0 Отговор
    Не им давайте пари на кинаджиите в България.Не стига,че не могат да правят свестни филми,ами половината ги крадат.Даже трябва да им се забранява.
  • 8 Съдията Дред

    8 1 Отговор
    Някой спомня ли си български филм от последните над 30 години да му е направил впечатление, да иска да го гледа ? 15 милиона за филм ? Има продукции , спечелили Оскар или в Кан, произведени за доста по малко. Истината е, че се надпреварват да правят политкоректни филми, които никой не проявява интерес да гледа

    Коментиран от #9

  • 9 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Съдията Дред":

    Последният хубав филм български който гледах ,по точно няколко пъти беше Вчера.После едно НИЩО бг.кито умря!Само София ден и нощ гледах онлайн Нова тв. ,няколко сезона в началото ,леля Мария ми е любимка не знам какво става с тази жена играе ли в филми ама е голяма ,респект.Надявам се и тази тв.новела вече да е свършила защото стават банални като Дързост и красота,разни докторки Грейс ...

    Коментиран от #10

  • 10 Сандо

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Опитах се да гледам Столичани в повече.Отказах се след 3-4 серия.Не можех да гледам повече играта на младите артисти.Кой ги учи,та те дори не могат да говорят правилно,всичко е толкова изкуствено?Дори старите и очукани кадри не могат да спасят положението.

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Защото повечето са аматьори ,всеки има различен вкус .Все пак е по добър сериал от всички бг. сравнени с сериали с онази заспалата актриса дубайската екскурзиантка на Ники Илиев ,Саня Борисова заспала мудна ,няма живинаникаква харизма бреме да я гледаш.Или един сериал бг. тука в Факти го рекламираха тази зима за най добро още по селски говорят с диалект и тъп някъкво нещо като комедия но много тъпа