Last news in Fakti

4 Август, 2023 16:03 2 977 2

Изненади и богата програма на джазфестивала в Боровец от 4 август

  • боровец-
  • джаз-
  • фестивал

Второто издание на феста „д-р Емил Илиев“ тази година ще е с един ден повече

Изненади и богата програма на джазфестивала в Боровец от 4 август - 1

Второто издание на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ в Боровец тази година ще е с един ден повече. Фестивалът ще се състои от 4 до 9 август.

Ще го открие отново Бигбендът Благоевград със солисти, който отбелязват тази година 30-годишно активно участие на сцената.Специален гост е талантливата Жаклин Таракчи, победителка във формата “Гласът на България. Публиката ще се наслади на високия професионализъм на братя Владигерови (Австрия), които са подготвили и изненада, на Zone C – групата, създадена 1992-а от пианиста и композитор Васил Пармаков. Днес негови са партньори Стоян Янкулов-Стунджи и Веселин Веселинов-Еко, заедно с Васил Спасов – пиано и Мирослав Иванов – бас. Ще оцените оригиналния стил на “Джазаница”, която с езика на съвременния джаз представя неравноделни ритми, на Михаил Йосифов&Новините в джаза, Васил Петров, „Дърти пърчис“, на Надя Тончева с новия ѝ проект „Бразилиадо“. С разширено жанрово и стилово участие ще присъстват банди като Калибърти, Майк Сакс. Манал Ел-Фейтури ще ни потопи в музикалния свят на Уитни Хюстън, съпроводена от групата VSOP, които участва и самостоятелно.

За първи път в България ще свирят в квартет най-известните не само в Германия братя Васерфур. Тромпетистът Юлиян става известен още като тийнеджър, изключително талантлив, от ранга на Тил Брьонер, с брат си Роман – на пианото, създават неразделна двойка.



Изненада за джазмените ще бъде и секстетът от Индия 4th Element, който в дебютния си албум от 2019 г. слива джаз, фънк, R&B и соул. Атрактивните Джайв Ейсис (Великобритания) са добре познати у нас. Създателят на Джаз фестивала д-р Емил Илиев ги причисляваше към „приятелските абонати“, тъй като са идвали поне четири пъти. Разпознаваеми са, дори заради неизменните жълти панталони и техните постоянни фенове , които ги следват. И другата британска група „Мат Бианко“, която концертира по света с новия си двоен албум “The Essential Matt Bianco”, ще успее отново да вдигне публиката на крак, обещават органозаторите на джаз фестивала. Роберто Фонсека (Куба) ще видим в Боровец в пълния му блясък с неговия 10-членен бенд. Продължава направлението “Класиката в джаза”, което от миналогодишното издание става постоянно, септетаът „Пресечни точки“, създаден от виолончелистката Линда Манчева (Берлин), която благодарение на поканите на братята Владигерови за съвместни участия, се заинтригува и от света на джаза. Пресечните точки са и допирателни – между двата жанра и двата „вида“ музиканти.

От миналото издание Международният джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ учреди награди на името на д-р Емил Илиев. Очакваме ги и тази година.

Композиторът Ангел Котев ще поднесе изненада – химн на Джаз фестивала, както и пиесата „Музикална емблема“. Произведението е написано в памет на Доктора и оттук нататък ще придружава програмата на фестивала.

Идеята в Съпътстващата програма е да се представят книги и автори. Тази година предстои среща-разговор с Георги Господинов и Анджела Родел на 5 август, събота, в 11:30 ч. в Художествената галерия на гр. Самоков.

Остават традиционни Джаз академията за деца, както и джемсешъните – всяка вечер, до края на фестивала на 9 август. Входът за всички прояви е свободен.

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    1 0 Отговор
    Ау какво съзвездие от джазмени и нито един от родината на джаза Америка ! Ко ли ?
  • 2 Това

    2 0 Отговор
    е оригиналния джаст фест от Банско. След като община Банско го открадна от организаторите те се преместиха в Боровец. Та така. Обия в Банско блъскат яка реклама по всички медии, че нещо много отъняха. Там заприлича на нещо средно м/у битак и лунапарк със сергии на търговци , пуканки, памук, скара бира и т. н. Джас тюрлю гювеч.