Last news in Fakti

4 Август, 2023 16:15 6 510 2

Българската популярна музика загуби още един композитор – Захари Георгиев

  • захари георгиев-
  • композитор-
  • починал

Дълги години от живота си той отдаде на БНР, а също и на другата обществена медия – БНТ

Българската популярна музика загуби още един композитор – Захари Георгиев - 1
Снимка: Фейсбук

Напусна ни композиторът Захари Георгиев, предаде obache.bg. Дълги години от живота си той отдаде на БНР, а също и на другата обществена медия – БНТ. Той беше дългогодишен директор на Фестивала „Златен кестен“ – Петрич. Завършва естрадния отдел на Българска държавна консерватория през 1970 г. На последното издание на на международния фестивал „Златният Орфей“ през 1999 г. печели голямата награда с песента „Мъжка песен“ в изпълнение на Орлин Горанов. Автор е на редица музикални хитове, на музика към телевизионни предавания. Първите песни на Илия Ангелов – „Тези странни момичета“ (1973 г.) и на Росица Ганева „Спасено небе“ (1974 г.), са негови композиции. Сред хитовете му са „Богатство“ на Мустафа Чаушев; „Синята птица“, „Отражение“ и „Донасят птици песен“ на Мариана и Тодор Трайчеви; „Жар птица мълчи“ и „Вярваш ли ми“ на Борислав Грънчаров, „Заклинание“ на Галя Георгиева и др.

Захари Георгиев беше и почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Светъл път, Захари!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гцгжхйбкйхйкхйн

    0 0 Отговор
    По време на оку па цията се плаща на руската армия и администрация за периода, в който те се явяват българска армия и администрация, докато се оформят армия и администрация от българи, които да поемат защитата и управлението на държавата.
  • 2 ьезьдссьдфефд

    0 0 Отговор
    Най-важното-плащаме нещо за оку па цията, а не за освобождението? За Освобождението си България не плаща нищо, то е безвъзмездно!
    Какво правят руснаците след като създават България? Качват се на шлеповете и си тръгват. Факт.

    п.п.
    За други изопачени неща из текста не искам и да пиша, да поправям елементарни глупости е унижение за моята интелигентност.