Last news in Fakti

16 Април, 2024 13:15 1 185 7

Българин спечели БАФТА за най-добър саундтрак към видеоигра

  • борислав славов-
  • композитор-
  • бафта-
  • музика-
  • видеоигра

Борислав Славов получи признание като композитор на музиката на обявената за игра на годината Baldur's Gate 3

Българският композитор Борислав Славов спечели наградата за Най-добра музика в тазгодишното 20-о издание на BAFTA Game Awards. Два месеца след своите престижни филмови отличия, раздадени най-вече на "Опенхаймер" и "Клети създания", Британската академия за филмово и телевизионно изкуство традиционно отбеляза и най-добрите постижения в гейминг индустрията.

Славов получи признание като композитор на музиката на обявената за игра на годината Baldur's Gate 3. Създадената в Белгия видеоигра от света на Dungeons & Dragons беше с 11 номинации и спечели пет награди.

Статуетката беше връчена на българския композитор от автора на музиката за "Спайдърмен" и "Крал Артур" Даниел Пембертън. "Ако някой преди 20 години ми беше казал, че ще съм тук с вас - нямаше да повярвам. Благодаря на БАФТА за това, че "Mузиката на видеоигрите" е изкуство със своите пълни права", коментира Борислав Славов, цитиран от БНР.

Мария Анастасова и Илона Иванова са красивите гласове към музиката в Baldur's Gate. В екипа като оркестратор участва и композиторът Георги Андреев.

Кариерата на Борислав Славов в създаването на музика за игри стартира с една от най-добрите български стратегии - Knights of Honor. През 2016 г. той става музикален директор на белгийската компания Larian Studios, известна най-вече с поредицата Divinity. Името на Славов се свързва още с игрите Divinity: Original Sin 2 и Crysis 2, където работи с легендата на филмовата музика Ханс Цимер. В момента Борислав се подготвя за концерт с Лондонската филхармония, който ще се състои в Royal Festival Hall в Лондон на 4 май.

Baldur's Gate 3 спечели и отличията за най-добър сюжет, най-добра поддържаща роля (Андрю Уинкът за озвучаването на един от персонажите) и наградата на публиката, пише още "Сега". Това е ролева видеоигра, в която играчът поема ролята на главния герой във фантастичен свят, вдъхновен от Средновековието. През декември Baldur's Gate 3 спечели и шест приза на Game Awards 2023 в Лос Анджелис. Откакто беше публикувана миналия август, вече са продадени над 10 милиона копия от играта за PC, Playstation и Xbox.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    8 7 Отговор
    Талант Честито
  • 2 123456

    6 9 Отговор
    Страхотна новина! Малко поводи за гордост и радост имаме в изтерзаната ни и разделена на евро-русо фили и фоби Татковина. Бъдете все така успешен Борислав Славов! Адмирации!
  • 3 Ден

    4 7 Отговор
    Играл съм 1и 2 на Балдърс и всичките добавки към нея
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 8685

    6 3 Отговор
    Жив Манаф.