Last news in Fakti

4 Април, 2024 15:28 2 190 6

200 световни изпълнители подписаха писмо срещу използването на изкуствен интелект

  • музика-
  • изпълнители-
  • изкуствен интелект-
  • певци-
  • музиканти

Музикантите нарекоха използването на изкуствен интелект в музиката "хищническо"

200 световни изпълнители подписаха писмо срещу използването на изкуствен интелект - 1
Снимка: Shutterstock

Младата американската певица Били Айлиш и британският поп певец ветеран Енгълбърт Хъмпърдинк са сред звездите на музиката, които се противопоставиха на "хищническото използване" на изкуствен интелект, което краде гласове и образи на професионални артисти, предаде Пи Ей Мидия/ДПА.

22-годишната Айлиш и 87-годишният Хъмпърдинк са сред над 200-те изпълнители, подписали отворено писмо, в което отправят предупреждение към разработчиците на изкуствен интелект, технологичните компании, платформите и цифровите музикални услуги срещу неразрешеното използване на песни и други произведения, пише БТА.

Алиансът за правата на артистите (ARA), който организира кампанията, публикува писмото, в което се казва:

"Не се заблуждавайте: ние вярваме, че когато се използва отговорно, ИИ има огромен потенциал за насърчаване на човешкото творчество и то по начин, който позволява създаването и развитието на нови и вълнуващи изживявания за фенове на музиката по света.

За съжаление, някои платформи и разработчици използват ИИ, за да саботират творчеството и да подкопават артисти, автори на песни, музиканти и притежатели на права.

Трябва да се предпазим от хищническо използване на ИИ за кражба на гласове и образи на професионални артисти, нарушаване на правата на творците и унищожаване на музикалната екосистема", гласи отвореното писмо.

"Призоваваме всички цифрови музикални платформи и музикално-базирани услуги да поемат ангажимент, че няма да разработват или внедряват технологии, съдържание или инструменти за генериране на музика с помощта на изкуствен интелект, които подкопават или заместват човешкото творчество на авторите на песни и изпълнителите или ни отказват справедливо възнаграждение за нашия труд".

В писмото се посочва също, че музикални произведения се използват от разработчици на изкуствен интелект за обучение и производство на "копия" без разрешение, както и че използването на генериран "звук" ще "разводни" задълженията за възнаграждения, ако не се използва правилно.

Под призива са се подписали още братът на Били Айлиш - Финиъс О'Конъл, който е и неин творчески партньор, американските певци Джон Бон Джоуви, Кейти Пери и Нора Джоунс, бившият изпълнител от момчешката група "Уан дайрекшън" Зейн Малик, британската фолк рок група "Мъмфорд енд сънс".

"Работещите музиканти вече се борят да свържат двата края в света на стрийминга, а сега им се стоварва и допълнителното бреме да се конкурират с потопа от шум, генериран от изкуствен интелект", каза на свой ред Джен Джейкъбсън, изпълнителен директор на ARA., допълвайки: "Неетичното използване на генеративен ИИ за заместване на артистите ще обезцени цялата музикална екосистема както за самите тях, така и за феновете".

Сред подписалите писмото са също американската рок група "Имаджин дрегънс", родената в Куба певица Камила Кабело, американските певци Джон Батист и Шерил Кроу, британските певци Кълъм Скот, Елвис Костело, Джес Глин и Джейми Кълъм, както и наследниците на актьора и певец Франк Синатра.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хххх

    6 1 Отговор
    Лакомите няма да позволят
  • 2 Хе хе

    3 2 Отговор
    Ами да спрат да си качват песните в интернет и ИИ няма да има достъп до тях, но лакомията е голяма при нищо правещите клоуни.
  • 3 Умирам от смях

    6 5 Отговор
    Енгълбърт Хъмпърдинк е много смешно име

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    5 1 Отговор
    Светът отива към добро! След като от няколко песни ИИ може да ни замести изпълнител и да ни осигури безброй песни вкъщи, защо да не можем да си сложим и политик след няколко изказвания? Който иска ще му се кланя от сутрин до вечер и ще му вярва на обещанията. По-претенциозните ще искат да го видят на живо за да преценят стоката...
    Така се връщаме към истинското - политиците на събрание на живо и изпълнителите на сцената на живо. Така да си вадят хляба! Не подготвени въпросчета и умилкващи се журналета по телевизията, и не на плейбек... Завръщане към истинското!
  • 6 дерящо се юрдече

    6 1 Отговор
    Господарите леко полеко взеха да изхвърлят слугите си от шоубизнеса и да ги заместват с Антихриста и неговите производни. Кофти тръпка, но така е като си си продал душата на Сатаната заради суетата и гоненето на вятъра.