Last news in Fakti

21 Март, 2024 15:15 780 4

Салман Рушди: Изкуственият интелект може да създаде сценарии, трилъри и научнофантастични романи

  • салман рушди-
  • изкуствен интелект-
  • чувство за хумор-
  • литература

Авторът на "Сатанински строфи" споделя, че той и писателите като него нямат интерес да си помагат с ИИ, нито причина да се безпокоят

Салман Рушди: Изкуственият интелект може да създаде сценарии, трилъри и научнофантастични романи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според Салман Рушди изкуственият интелект (ИИ) може да създаде сценарии, трилъри и научнофантастични романи, съобщи АФП.

В интервю за френското литературно списание NRF (Nouvelle Revue francaise) той оценява жанровата литература като застрашена, тъй като при нея оригиналността и стилът не са водещи. По същия начин писателят смята, че холивудските филми, представящи нови версии на една и съща история, могат да станат място за работа на изкуствения интелект.

Авторът на "Сатанински строфи" споделя, че той и писателите като него нямат интерес да си помагат с ИИ, нито причина да се безпокоят. Рушди обясни, че след като ChatGPT е трябвало да напише 200 думи в неговия стил, той е установил липса на оригиналност. "Той няма никакво чувство за хумор".

На 18 април "Галимар" ще издаде книга под заглавие Le Couteau ("Ножът"). През 2022 г. Салман Рушди стана жертва на опит за убийство по време на литературна конференция в САЩ. Извършителят беше американец от ливански произход, симпатизант на шиитския ислям. Рушди беше ранен тежко и загуби едното си око. Срещу Салман Рушди има издадена фетва от Иран през 1989 г. Причината е романът "Сатанински строфи".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    7 1 Отговор
    Най лесно е да направиш нещо яко, най трудно е и другите да мислят така!
  • 2 Д.Димитров

    3 0 Отговор
    Да разбира се! Но може да вземе и главите на "родителите си!
  • 3 Щукар

    1 0 Отговор
    Дано ИИ да не създаде и нова организация на ИД!
  • 4 КОТарАК

    0 0 Отговор
    ХРТДХД хггй