Last news in Fakti

11 Август, 2023 13:11 1 888 0

Последни заключителни дни за джаз фестивала в Банско

  • банско-
  • джаз-
  • фестивал

Петък и събота ще са празнични и за почитателите на суинга

В петък публиката ще се срещне с изкуството на Хесус Молина, един от най-популярните млади джаз пианисти в САЩ. Учи в Бъркли, но е родом от Колумбия.От 2021 г. свирят заедно с Лос Дромерос с впечатляващите двама виртуозни барабанисти, които свирят на огромен уникален барабанен сет. Те съчетават тимба, салса, джаз, латино-джаз и латино-поп. От Париж пристига тромобонистът Георги Корназов, който ще представи интересна комбинация от глас, акордеон и цигулка.

Последни заключителни дни за джаз фестивала в Банско



Британецът Анди Шепърд, смятан за един от най-добрите европейски саксофонисти, партнирал си с легенди в джаза като Бил Евънс, Карла Блей, Джордж Ръсел, ще се срещне с публиката в Банско в събота. Той е писал музика и за известната британска танцова двойка по фигурно пързаляне Джейн Торвил/Кристофър Дийн. Заедно с норвежците от Еспер Ериксен трио, те ще представят албума In the Mountains, записан през 2022 г. Музикантите са заедно от 2016 г. и следват правилото “less is more” (по-малкото е повече). Композициите им са минималистично красиви, но изключително мелодични.

Последни заключителни дни за джаз фестивала в Банско



Във финала на джаз фестивала публиката ще се наслади на изпълненията на Алфредо Родригес, пианист, свирил на престижни джазови фестивали като джаз фестивала на Hollywood Bowl, Umbria Jazz, North Sea Jazz Festival и др. През последните години свири с Ришар Бона, който продуцира албумите му и го открива за големия свят на джаза на фестивала в Монтрьо през 2006 г. и с когото участват в документалния филм на Нетфликс “Quincy”, разказващ за Куинси Джоунс. Бона продуцира албумите на Алфредо Родригес, който е номиниран за Грами и е известен почитател на творчеството на Бах и Стравински. След турнето си в Китай е поканен да работи със световноизвестния филмов композитор Тан Дън и да запише английската версия на темата на EXPO – Шанхай. Живее в Маями.

Последни заключителни дни за джаз фестивала в Банско



Петък и събота на джаз фестивала са празнични и за почитателите на суинга. В програмата са PostBalkanTon и Desy and the Shinig Stockings. Ще чуете и ще можете да потанцувате на любими български песни, представени чрез стилистиката на суинга.

 

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА