Last news in Fakti

15 Август, 2023 09:00 2 161 0

Композиторът Артур Надосян пред ФАКТИ: Армения е неразделна част от моето творчество, тя е крилете на моята Муза

  • „златният глас на армения“-
  • артур надосян-
  • певец-
  • композитор-
  • продуцент-
  • студио-
  • лили иванова-
  • йорданка христова-
  • орлин горанов-
  • сандра александрова-
  • кристина димитрова-
  • нели рангелова-
  • ивайло гюров-
  • стефан димитров-
  • богдана карадочева-
  • васил найденов-
  • братя аргирови-
  • пловдив

По покана на големия Стефан Димитров, Артур аранжира нови музикални изненади, които бяха представени на 07.08. 2023 на грандиозен концерт в Античен Театър - Пловдив. Заедно на една сцена с Богдана Карадочева, Васил Найденов, Сандра Александрова, братя Аргирови и др. прозвучаха уникалните български шлагери аранжирани с нов привкус които вдигнаха препълнения Античен театър в Пловдив на крака!

Композиторът Артур Надосян пред ФАКТИ: Армения е неразделна част  от моето творчество, тя е крилете на моята Муза - 1
Снимка: Артур Надосян / личен архив

Кой е Артур Надосян?

Артур Надосян е роден на 07.08.1978 г. в Армения, където завършва музикалното си образование. Той е композитор, пианист и певец. На четири годишна възраст вече е на сцената. По-късно идва да живее в България. Има успешно сътрудничество с голяма част от известните български изпълнители от всички жанрове. През 2004 г. получава българско гражданство за особени заслуги към българската култура като млад талант - композитор.
С лекота изпълнява арменски и руски произведения, градски песни, старинни руски и цигански романси, поп и народна музика, пък дори и ориенталски хитове. Участвал е в редица фестивали и музикални събития в страната и в чужбина: САЩ, Русия, Австрия, Франция, Германия, Холандия, Кипър, Сирия и Ливан. Надосян е член на "Mузикаутор", където е регистрирано творчество му.

С какво се занимава „Златният глас на Армения“ у нас?

Артур Надосян е един от най-популярните музикални продуценти у нас. Освен това той е и изпълнител, музикант, композитор и аранжор. Притежава едно от най-големите и популярни музикални студия в България, в което са записвали както редица от родните популярни имена на музикалната сцена, така и много чуждестранни изпълнители. Артур пише музика за изпълнители като Лили Иванова, Йорданка Христова, Орлин Горанов, Сандра Александрова, Кристина Димитрова, Нели Рангелова, Ивайло Гюров и др. от Българската естрада.

Тъй като няма ограничение в музикалните стилове и жанрове, авторски песни на Артур изпълняват и много имена от българския фолклор и поп-фолк жанр. Работи с популярни имена, и негови песни изпълняват Софи Маринова, Анелия, Диона, Иво Димчев, Илиян, Милко Калайджиев, Николай Славеев, Поли Паскова, сръбските звезди - Иван Куртич, Драган Коич - КЕБА, арменската мега - звезда, Лилит Хованисян, Ави Бенеди. През 2020г. е първата съвместна изява със световно известните GIPSY KINGS във Франция. През 2022г. за втори път се събират на една сцена с цел благотворителна кауза организирана в София от Съюза на Европейските арменци в Европа. Любимите автори с които Артур обича да работи и имат много успешни проекти са поетът Иван Тенев и големият композитор Стефан Димитров. Негови аранжименти са записани и изпълнени на живо от Богдана Карадочева, Сандра Александрова, Васил Петров, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, братя Аргирови, Дони, Искрен Пецов, Есил Дюран, Елен Кривошиева, Мими Иванова, Таня Боева, Сантра и др. Дори по, време на пандемията в своето музикално студио успява да направи симфоничен онлайн концерт, съвместно с маестро Левон Манукян и неговият симфоничен оркестър. Артур пише и филмова музика.

По покана на големия Стефан Димитров, Артур аранжира нови музикални изненади, които бяха представени на 07.08. 2023 на грандиозен концерт в Античен Театър - Пловдив. Заедно на една сцена с Богдана Карадочева, Васил Найденов, Сандра Александрова, братя Аргирови и др. прозвучаха уникалните български шлагери аранжирани с нов привкус които вдигнаха препълнения Античен театър в Пловдив на крака!

Артур, цяла България още диша с концерта, който се проведе на 7 август в Античния театър в Пловдив. Разкажете ни как стана, че Стефан Димитров се спря точно на вас за аранжимента на този грандиозен концерт?

– Със Стефан Димитров се запознахме покрай общата ни работа по две песни с които трябваше да отбележим рождения ден на Радио Хоризонт и програма "Христо Ботев". Много си допаднахме, като работа и виждане за музиката. С професионалисти като него много лесно се работи и се получава и обратната връзка. И виждайки, и моето отношение към всичко което правиме беше много лесно и удоволствие да работим заедно. Огромно благодаря за доверието аз да направя аранжиментите на негови песни за други изпълнители... И още по-вълнуващо беше, че концертът съвпадна и с моя рожден ден точно на 07 август на една сцена празнувахме заедно и с големия Васил Найденов и Богдана Карадочева.

Кои песни са ваш аранжимент? Какво ви вдъхнови да ги облечете в нови дрехи?

– Освен добре познатите и вечни песни на Стефан Димитров и Богдана Карадочева, направих аранжиментите на няколко нови песни които бяха създадени специално за концерта - "Седни тъга" на Богдана Карадочева, "НЯКОГА" дует на Стефан Димитров и Сандра Александрова, нов "прочит" на "ПИЛАТ" и др.
Вдъхновява ме самата музика, стилистиката и почеркът на Маестрото!

Как реагира публиката на тези стари нови шлагери?

– Те са имена доказали се през годините и много обичани от хората. Това са имена написани със златни букви в историята на българската музика! И всеки път публиката е на крак, аплодират и пеят всички песни. Това са песни обичани, доказали се като хитове във времето.

Самите автори харесаха ли си рожбите в новото им звучене?

– Правейки аранжиментите, аз много често се допитвам, а и в повечето случаи маестро Димитров лично присъства на работния процес, така че нещата още по време на работа се правят по негов вкус. А и той е широко скроен и приема и моите виждания, и одобрява идеите ми за по-различно звучене... Така, че отново казвам, че имаме доста общо виждане за музиката и нашето творческо приятелство ще продължава и занапред. Предстоят още много хубави музикални изненади.

Имате ли покани и за други концерти с аранжимент или композиции?

– Разбира се, много често съм канен от изпълнители, от различни жанрове. Направих нови аранжиментите и цялото музикално звучене за концерта на Анелия, тъй като не е тайна, че работя с много изпълнители без ограничение в стила който изпълняват.

Съвсем скоро участвам и в концертът на Нели Рангелова, за която написах песента "НА БИС", нова песен изцяло по моя музика и аранжимент. Това е емблематична песен и така е озаглавен и концертът.

 

– Артур, напоследък около вас се въртят знаменити имена като София Маринова, Анелия, Диона, Иво Димчев, Илиян, Милко Калайджиев, Николай Славеев, Поли Паскова, сръбските звезди - Иван Куртич, Драган Коич - КЕБА, арменската мега - звезда, Лилит Хованисян, Ави Бенеди. Разкажете ни подробно какво ви свързва с всяка една от тези звезди?

– С повечето от тях освен хубавата музика ни свързва и дългогодишно приятелство. Така, че когато познаваш човека отсреща и по-лесно се работи.

Но това са абсолютно различни жанрове в музиката. Как успявате да им угодите?

– Да така е. Но освен, че имам доста години практика с различни изпълнители, да не забравяме, че съм роден и живял в Армения, работил съм и в Сирия, така че ориенталските ритми и ладове не са ми чужди. Също така моите приятели народни изпълнители добре знаят, че харесвам много българският фолклор. Мога да кажа, че зная доста български фолклорни песни които доста български изпълнители дори не са чували...

Толкова години сте в България. Прекъснахте ли връзката с приятелите си в родината?

– Не съществува такава сила, която да ме откъсне от арменските ми корени и дух. Армения е винаги в сърцето ми. Макар, че повече от 25 години живея в България нито за миг не съм спрял да контактувам с приятелите си от Армения, да се интересувам, да обменям информация, да създавам и изпълнявам арменска музика. Скоро в моето музикално студио беше записана песента написана от знаменитият маестро Ара Геворгян и посветена на великият Шарл Азнавур, българската версия, която е в изпълнение на Сандра Александрова.

 

Преди броени седмици арменката Маша Мнджоян спечели Гран При на конкурса за млади изпълнители на най-големият Международен фестивал на изкуствата "Славянски базар" в град Витебск, Беларус. Как се почувствахте от тази новина? Какво ще кажете за това поредно признание на арменските таланти на международните сцени?

Чувствам се горд и очите ми се насълзяват всеки път когато чуя арменско име да постига международна или световна слава, няма значение в каква сфера музика, спорт....


- Артур, всички у нас ви знаят като "Златния глас на Армения". Откъде тръгна това прозвище?

- За мен е голяма чест да ме наричат така. Бях поласкан, когато чух за първи път така да ме наричат. Прозвището е знак на благодарност, признателност и обич от моите сънародници и почитатели на песните ми, които радвам от години.

Какво всъщност ви доведе тук? Арменците са по цял свят, защо решихте точно България?

- Да, арменците сме по целия свят и дори се шегуваме, че Ереван ни е "офисът". В България се озовах съвсем случайно и не знаех, че ще ми стане втора родина. Може би топлината на хората, гостоприемството и истинските приятели ме накараха да остана тук. Бил съм в много страни, но ви уверявам, че българите имат много общо с арменците, а и в исторически план сме имали сходни съдби.


- Армения е много красива страна, какво ви харесва в България?
- Тук природата е уникална. Обичам българското Черноморие, българският фолклор е известен по цял свят, също и българската кухня. Дори напоследък се улавям, че хапвам повече български гозби, отколкото арменски.


- Разкажете ми нещо за родния ви край. Липсва ли ви Армения, нещо специфично от там?
- Имам много хубави спомени от детството ми. Обичам родината си и се гордея, че съм арменец. Ние сме много изстрадал народ, но страданието ни е дало кураж да продължим напред. А хората на изкуството виждат в своето призвание чрез творчеството да продължават Армения навсякъде по света. Не допускам да ми липсва нещо от там, тъй като непрекъснато поддържам връзка и комуникация със страната, със семейството и приятелите ми там. Армения е неразделна част от мен, от моето творчество, тя е крилете на моята Муза.


- На колко години пропяхте? Кой забеляза таланта ви?
- На 3 годинки вече пеех професионално и съчинявах песни на пиано. Най-големият ми фен беше дядо ми, който пръв забеляза музикалните ми влечения. Той беше моята постоянна публика, критик и рецензент, дясна ръка, дори и мениджър за пред приятели и родата.


- На кой език изпяхте първата си песен?
- На детски-арменски език. Звучеше много мило. Тогава за пръв път истински трогнах първата си публика – семейството.


- Като дете палав ли бяхте? Коя е най-голямата беля, за която са ви наказвали?
- Белите ми бяха наистина без чет. Най- голямото наказание обаче за мен беше да ми забранят достъпа до пианото. В момента, в който запеех - наказанието автоматично отпадаше. Това ми беше силния коз, с който държах в ръцете си родата.


- Къде е най-добрата публика?
- Няма лоша публика, ако успееш да я грабнеш.


- Какво композирате в момента?

– Аз пиша непрекъснато и то много различна музика, но най-любими са ми баладите. Важното е в мелодията да влееш душата си, което ние, арменците, умеем. Когато един композитор може да покаже повече музика и душа, тогава произведението е завършено.


- Освен на голямата сцена и изискани партита, пеете и свирите и в пиано барове. Това притеснява ли ви?


- Нищо не ме притеснява, когато пея за публиката си, независимо къде сме. А в пиано-баровете пеят и най-големите имена като Лили Иванова, Васил Найденов, Васил Петров и много други... Важно е да докоснеш сърцата на хората без значение от мястото.

Когато ни се пее, нищо не е в състояние да ни спре!


- Притежавате супер модерно запис-студио. Как така решихте да се заемете и с тази дейност?


- Аз много години пиша музика, дори през 2004 г. Получих българско гражданство за особени заслуги като млад талант и композитор, а студиото е нормално продължение на това което правя от години, а и освен моите проекти, имам възможността и удоволствието да работя с много различни български колеги и изпълнители.


- Кой от бг звездите вече записаха при вас?


- Работя с повечето имена в българската музика, от различни жанрове. Певицата Анелия записа новия си хит при нас. Да види студиото дойде и Устата. Софи Маринова и Гринго записаха "Парола: Любов". Известни цигулари от Лондон предпочетоха моето студио. С мароканската звезда Никол Ал-Коисми правим съвместен албум - уникален микс от арменски и арабски балади. С Георги Величков записахме доста нови песни. Изпяхме заедно дует с уникалната звезда от далечна Куба Ире Васкес с която ще запишем любимо за всички латино.

Пиша музика за изпълнители като Лили Иванова, Йорданка Христова, Орлин Горанов, Сандра Александрова, Кристина Димитрова, Нели Рангелова, Ивайло Гюров и др. от българската естрада. Нямам ограничение в музикалните стилове и жанрове, авторските ми песни изпълняват и много имена от българският фолклор и поп-фолк жанр. Работя със Софи Маринова, Анелия, Диона, Иво Димчев, Илиян, Милко Калайджиев, Николай Славеев, Поли Паскова, сръбските звезди - Иван Куртич, Драган Коич - КЕБА, арменската мега - звезда, Лилит Хованисян, Ави Бенеди. През 2020г. бе първата ми съвместна изява със световно известните GIPSY KINGS във Франция.


- Преди години работихте с мароканската звезда Никол и с невероятната Ире Васкес от Куба. Сега с кои звезди от чужбина планирате съвместни проекти?

– След като имахме удоволствието да се запознаем във Франция и да бъдем заедно на една сцена със световноизвестните и любими GIPSY KINGS FAMILY, по наша арменска покана в София имахме отново удоволствието да пеем заедно. Получихме предложение и предстои да направим общ музикален проект, който да заснемем тук в България.

- Какво пожелавате на читателите на ФАКТИ?
- Пожелавам да са много здрави, усмихнати, заредени с положителни емоции. И помнете, независимо къде сте във времето и пространството - пейте! "Който пее, зло не мисли" е стара поговорка, която винаги припомням.

Ние, арменците, в обръщение към близките добавяме думичката "джан", което означава "душа". Така наблягаме на важността на душевността, на душата. Обичайте душата си и тази на ближния, винаги дарявайте красота и ведрост. Това ще допринесе за привлекателното ви излъчване и лятно настроение. Бъдете здрави!

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА