Last news in Fakti

25 Август, 2023 09:33 1 282 2

135 години от рождението на Дора Габе отбелязаха в родното ѝ село

  • дора габе-
  • рождение-
  • село-
  • дъбовик

Тържеството в залата на читалището започна с рецитал на деца, живеещи в селото

С тържество в село Дъбовик, което е родното село на Дора Габе, отбелязаха 135 години от рождението ѝ. Церемонията се проведе в едноименното читалище в селото, където пред паметника на поетесата поднесоха венци и цветя.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, секретарят на Общината Катерина Николова, началникът на отдел „Култура“ Маргарита Великова, кметският наместник на село Дъбовик Стоянка Първева, децата от детска градина „Дора Габе“ град Добрич, жители и гости на селото бяха сред честващите.

"Самата Дора Габе е написала, че е родена на 24 август 1888 г. в Дъбовик, затова трябва да се сложи край на споровете кога и къде е родена", заяви Първева.

Тържеството в залата на читалището започна с рецитал на деца, живеещи в селото или гостуващи през лятото на свои роднини. Стихове на поетесата рецитираха и децата от детска градина „Дора Габе“ в Добрич. Те изпълниха през публиката и наскоро създадения химн на градината, посветен на поетесата.

След това присъстващите гледаха документален филм за Дора Габе, създаден от БНТ за 130-годишнината от рождението ѝ, който е заснет именно в село Дъбовик.

На разположение на жителите и гостите е и постоянната експозиция с лични вещи и книги от дома на Дора Габе, които са предоставени от Съюза на българските писатели. Сред тях са телефонното ѝ тефтерче, всички книги от нейната библиотека с автографи и всичките ѝ присъдени медали през годините, връчени и както от царската власт, така и по време на социализма.

Дора Габе е най-видната личност, родена на територията на нашата община, заяви кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.

„Тя е дъщерята на Златна Добруджа, велика поетеса, писателка, общественичка и преводачка. Като виден общественик, Дора Габе през 20-те и 30-те години на миналия век е поставила въпроса за съдбата на Добруджа не само в България, но и в международен план. Ние трябва да продължим тази мисия, започната от баща ѝ Петър Габе и продължена от нея. Като нейни наследници, ние трябва да продължим мисията да опазим Добруджа и в 21 век“, обясни той.

"Ние сме особено горди и щастливи, че голямата поетеса, дъщерята на Добруджа, е родена в Дъбовик", добави Първева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    1 0 Отговор
    Помним си я ние баба Дора..помним..голема палавница бе на млади години..па и на по-стари де!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.