Last news in Fakti

29 Август, 2023 11:24 1 498 2

Годишнина от закриването на един от най-големите ядрени полигони (ВИДЕО)

  • казахстан-
  • изложба-
  • семипалатинския полигон

Последствията от неговата работа върху човека, могат да бъдат видени в изложба в центъра на София

Годишнина от закриването на един от най-големите ядрени полигони (ВИДЕО) - 1
Снимки: М. Богданова ©

В Столичната библиотека на площад „Славейков“ беше открита изложба посветена на закриването на Семипалатинският ядрен полигон, който е най-големият в Казахстан. Събитието е организирано от посолството на Казахстан и е посветено на Деня на действията срещу ядрените опити, който с решение на ООН, се чества на 29 август. Денят не е избран случайно. Именно на 29 август 1991 г. полигонът е закрит.

„Семипалатинският ядрен полигон е затворен на 29 август 1991 г. Тази година се навършват 32 години от това събитие. 1949 г. до 1991 г. на полигона са извършени около 500 взривове, както в атмосферата, така в земята. Над 1 милион казахстанци страдат от последствията от тези взривове. Това са ракови заболявания, левкемия, генетични изменения. Учените са изчислили, че ще са необходими близо 1 милион години, за да бъдат условията на тази земя сходни с природните“, каза по време на официалното откриване на изложбата посланика на Казахстан Н.Пр. Виктор Темирбаев. Затова Казахстан води стриктна политика на привличане на международната общност в решаване на ядрените проблеми и последствията им.

„Твърдо сме убедени, че един безядрен свят ще спомогне за хармонично развитие на цялото човечество. Казахстан е единствената страна в света, която се отказа от четвърти по големина в света ядрен арсенал и поради това нашите инициативи за изграждане на безядрен свят намират всеобщо признание“, допълни посланикът.

Мястото – Столична библиотека, не е избрано случайно. „Партньорството ни с посолството датира от 2015 г. А също така имаме споразумение и с академичната библиотека в Астана“, каза директорът на библиотеката Юлия Цинзова.

Изложбата ще остане в Столичната библиотека до 8 септември и може да бъде разгледана в делничните дни от 9:00 ч. до 19:00 ч.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    А защо не избраха някой от двата дни в които бяха извършени най-големите опити с ядрено оръжие срещу човечеството ❓❗

    Коментиран от #2

  • 2 Полигонът Тоцкое

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това въобще не са най-големите опити с ядрени оръжия.
    На 14 септември 1954 г. в СССР изпитват ядрено оръжие по време на учението „Снежок”, като само 3 часа след взрива войските преминават през района и получават различни дози на облъчване. Учението е подготвено и проведено под ръководството на маршал Георгий Жуков. Изпитанието е на ядрената бомба с мощност 38 килотона тротилов еквивалент. Общият брой на военнослужещите, взели участие в учението, възлиза на около 45 хил. души. Войниците са без специално облекло, освен зимнитя шинел са носели хартиено наметало и противогаз.