Last news in Fakti

30 Август, 2023 12:28 2 051 1

Килиан Мърфи издаде, че Кристофър Нолан заснел "Опенхаймер" само за 60 дни

  • опенхаймер-
  • кристофър нолан-
  • килиан мърфи-
  • разходи-
  • филм-
  • холивуд

Нолан отрязал цели 30 дни от снимачното време, за да преразпредели разходите на лентата, струваща 100 милиона долара

Килиан Мърфи издаде, че Кристофър Нолан заснел "Опенхаймер" само за 60 дни - 1
Снимка: Shutterstock

През юли Килиан Мърфи разкри, че Кристофър Нолан е заснел "Опенхаймер" за по-малко от 60 дни, което не е никак лесно за холивудски филм за 100 милиона долара. Но се оказва, че Нолан първоначално е планирал много по-дълъг снимачен период. В интервю този месец за подкаста "Team Deakins" дизайнерът на продукцията "Опенхаймер" Рут де Джонг разкри, че Нолан е съкратил около 30 снимачни дни, за да преразпредели бюджета на филма към дизайна на продукцията и местата за снимане.

"Чувствах се като на снимките на независим филм за 100 милиона долара. Това не е "Тенет", - каза Де Джонг. "Крис искаше да снима из целите Съединени щати... само самолетните билети и настаняването на екипа навсякъде [е скъпо]. Да не говорим, че трябваше да построя Лос Аламос, а той не съществува. Ето къде наистина почувствах, че е невъзможно. Крис каза: "Забрави за парите. Нека просто да проектираме това, което искаме. Така и направихме, а когато за първи път строителството на моя град беше заложено в бюджета, то струваше 20 милиона долара. Крис каза: "Спри. Имахме този огромен модел и аз започнах да вадя сгради от него, да не говорим, че искахме да снимаме в Ню Йорк и Ню Джърси, и Бъркли, и Лос Анджелис, и Ню Мексико."

Тогава Нолан направи "най-невероятното нещо", за да "постигне всички желани визии и дизайни", казва Де Джонг. Режисьорът ѝ казал: "Трябва да отида да си напиша домашното", което по-късно тя разбрала, че означава реорганизация на графика на снимките на филма, за да се консолидират дните и да се освободи бюджет за дизайна на продукцията. Де Джонг казва, че първоначално "Опенхаймер" е трябвало да се снима 85 дни, а може би и повече, но Нолан го е съкратил поне с 30 дни, пише Variety.

"Том, изпълнителният продуцент, каза: "Рут, не можеш да отидеш в Бъркли, не можеш да направиш това". Но ние трябва да отидем в Бъркли. Това е Опенхаймер!" спомня си Де Джонг. "Продуцентите ме питаха какво мога да направя от моя страна, за да намаля [бюджета]. След това Том дойде в офиса ми и каза: "Крис ще го заснеме за 55 дни". Това са много пари, които си върнахме! В този момент имаш чувството, че трябва да направя отвъд очакваното, защото той просто се е отказал от снимачните си дни. Той, повече от всеки друг, знае какво иска да направи през всеки един ден и как иска да го направи, а жертва 30 дни."

С освободения бюджет поради ограничения график на снимките Де Джонг успява да разполага с финансите, необходими за изграждането на Лос Аламос от нулата в Ню Мексико. Една от единствените отстъпки, които е трябвало да направи, е да заснеме части от филма, чието действие се развива във Вашингтон, в Ню Мексико, тъй като на Нолан не е било разрешено да снима в действителни правителствени сгради във Вашингтон.

"Направихме филма невероятно бързо", каза Мърфи преди това в подкаста "WTF" на Марк Марон. "Темпото беше безумно."

За сравнение, трилърът на Нолан за оцеляване по време на Втората световна война "Дюнкерк" се снима за 68 дни, а мащабният му шпионски филм "Тенет" - за 96 дни. Мърфи е в центъра на повечето сцени в "Опенхаймер", което прави по-краткия график на снимките още по-интензивен за актьора.

"Декорите са огромни, но усещането е като за независим филм", добавя Мърфи за работата си с Нолан, която продължава вече повече от 20 години. "Има само Крис и оператор - винаги една камера, освен ако няма някаква огромна, огромна снимачна площадка - и бум-оператор и това е всичко. Няма видео екип, няма монитори, нищо. Той е много аналогов режисьор."

"Опенхаймер" трябва да премине границата от 800 млн. долара в световния боксофис през следващата седмица. Филмът се излъчва в кината по цял свят от Universal Pictures.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 0 Отговор
    Вова е в състояние да заснеме репродукция в рамките на някакви си секунди, когато някоя сутрин изгреят 2 слънца над Киев.