Last news in Fakti

14 Ноември, 2013 11:45 3 414 0

Репортери по следите на легендите за Дяволския мост

  • дяволския мост-
  • ардино-
  • родопите-
  • филм-
  • средновековието

Емблематичната за Родопите забележителност е сред най-известните средновековни конструкции у нас

Екип на бTВ снима филм за символа на Ардино - Дяволския мост. Лентата ще бъде показана в рамките на предаването „bTV репортерите”.

„Целта ни е да проследим митовете и легендите по българските земи. Смятаме, че живописният Дяволски мост е емблематичен не само за Родопите, а е сред най-известните старинни мостове у нас”, подчерта репортерът Денислав Борисов, като уточни, че вижда за първи път уникалния мост. „Това е истински шедьовър на строителството от Средновековието”, каза още той.

Пред камерата и микрофона на екипа зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев разкри историята на моста, обвит в многобройни предания и легенди.

С изпълнение на популярни родопски песни в снимките за предаването се включи женската фолклорна група „Родопчанка” към Народно читалище „Родопска искра 1921” – Ардино, с ръководител Светла Семерджиева, както и младата и талантлива певица Аделина Чолакова. В програмата взе участие и 17-годишният ученик от СОУ „В. Левски” Станислав Дойновски, който бе в ролята на младия строител на моста.

Камерите на медията заснеха кадри и от обезлюденото село Дядовци.

Филмът се очаква да бъде излъчен около коледните и новогодишните празници.

Междувременно започна и асфалтирането на 5-километровата отсечка от Ардино до символа на града – Дяволския мост, в изпълнение на проекта „По Дяволския мост - към райските пътеки в Ардино”, който стартира през април тази година. Фирмите изпълните обещават да положат асфалтовата настилка до края на месеца.

Около 2 км до самия мост асфалт няма да бъде полаган, за да  остане автентичният вид на местността. Там е изградено обръщало, където туристите да могат да паркират автомобилите си.

Преди известно време приключиха реставрацията и консервацията на уникалното съоръжение край Ардино. Проектът е на стойност 3,4 млн. лева и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет.

Дяволският мост е един от най-величествените мостове в България, включен е в много туристически пътеводители и албуми. Височината на централния свод на моста е 11,50 м, ширината на моста е 3,50 м, а дължината му е 56 м. Изграден е на древен път през Родопите, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА