Last news in Fakti

18 Септември, 2023 09:47 1 919 4

In Memoriam: Ейми Уайнхаус щеше да навърши 40 г.

  • ейми уайнхаус

Певицата си отиде твърде рано - само на 27 години

In Memoriam: Ейми Уайнхаус щеше да навърши 40 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

Миналата седмица фотогеничната и изключително талантлива Уайнхаус, която почина твърде рано - само на 27 години, щеше да навърши 40 години. Вижте подробности от краткия живот на звездата:

Ейми Уайнхаус се ражда през 1983 г. на 14 септември в Лондон. Израства в еврейско семейство и е отгледана предимно от майка си, която се развежда с баща ѝ едва когато Ейми е на девет годинки, пише dir.bg.

Като дете на разведени, Уайнхаус проявява тежък характер през тийнейджърските си години. Тя е от децата, които не обичат да им се казва какво да правят. Сменя две училища - първото е за театрални изкуства "Силвия Йънг", от което я изключват заради неспазване на дрескода (имала пиърсинг на носа, който отказвала да свали и не напразно се сдобива с прякора "Nooge" - който в превод означава "човек, който винаги прекрачва границите"), а второто е "BRIT" - в което освен, че продължава да се проявява като бунтар, показва и че е проницателен и язвителен текстописец, който само на 16 години започва да свири с джаз групи.

След гимназията си остава същото непримиримо момиче с усет към добрата музика и се присъединява към "Националния младежки джаз оркестър". 2002-ра подписва дори договор с агенцията "19 Management", благодарение на която записва няколко песни. Заради ангажиментите, които ѝ се очертават, тя се премества в апартамент в Камдън. Районът е сърцето на инди-рока в Лондон. Студия за татуировки, пъбове, клубове и заведения са разпръснати навсякъде. Тогава открива "Jack Daniel's" и текилата.

След като подписва със Саймън Фулър, година по-късно се създава дебютния албум, озаглавен "Frank". Той получава одобрение от критиката, а гласът ѝ предизвиква сравнения с легендите на джаза и ритъм енд блуса - Дайна Уошингтън и Били Холидей. "Frank" жъне такъв успех в Обединеното кралство, че е номинирана за наградите "Mercury" и "БРИТ". Благодарение на това тогава 20-годишната Ейми за кратко си спечелва прозвището "британската Баду" поради влиянието на една от любимите ѝ изпълнителки - иновативната американска соул и R&B певица Ерика Баду.

Но класическият джаз има по-притегателна сила за въображението на изгряващата звезда. Много хора, особено в поп средите, са склонни да пеят едно и също всяка вечер, докато Уайнхаус има друго отношение към музиката. Все още сформираща се като артист, тя се потапя изцяло в творчеството на Сара Вон, Дайна Уошингтън и Били Холидей. От тях се учи да усъвършенства изключителната си дарба за фразиране. По пътя на джазовия вокал се отнася към гласа си като към музикален инструмент и успява да се превъплъти в различни амплоа - от дама до фен на хип-хопа едновременно.

Творчеството ѝ се разраства още повече през 2006-а, когато издава "Rehab" - обявена от "Time" за "най-добрата песен за 2007 г.". Тя е включена във вечния албум "Back to Black", който носи на Ейми международна слава. Той заема първо място в класацията за албуми на Обединеното кралство, в което по това време вече е позната и обичана певица. В САЩ пък влиза под номер седем в класацията "Billboard 200". За мнозина "Rehab" е песента, която е най-тясно свързана с певицата. Едновременно с това проблемите ѝ с алкохола и наркотиците вече са добре известни.

На 10 февруари 2008 г. Уайнхаус, която си има и своя неповторим почерк във външния вид, получава "Грами" в категорията "Най-добър нов изпълнител", а "Back to Black" е номиниран за "Албум на годината". Наред с номинацията той става и седмият най-продаван в света за 21. век. Освен това записва дует с Тони Бенет, озаглавен "Body and Soul", но едва след 2011 г. печели награда "Грами" за "Най-добро поп изпълнение". Изявена като кросоувър артист, обичан от всички раси и среди, Ейми се превръща в медийно очарование. Красива и преследвана от пристрастяване към наркотици и проблеми с мъжете, тя става "перфектната" тема за списанията.

След безупречния си успех с "Back to Black" две години по-късно започва европейското си турне, със старт от Белград. За съжаление, местните медии описват представянето ѝ като скандално и катастрофално - тя е освиркана на сцената, тъй като очевидно е била твърде пияна, за да се представи адекватно. Сръбският министър на отбраната Драган Шутановац определя изпълненията ѝ като "огромен срам и разочарование". Твърди се, че тя не е била в състояние да си спомни града, в който се намира и текстовете на песните си. След неуспеха в Европа отменя всички концерти от турнето си, заявявайки, че ѝ е "нужно време, за да се оправи".

Връщайки се в Англия, от обичана и позната на обществото певица, Ейми си спечелва прякор на "алкохоличка", предвид факта, че "Jack Daniel's-ът" влиза ежедневно в употреба. Може би влияние оказват и гаджетата, които са не по-малко зависими към алкохола от нея. След като се омъжва за Блейк Филдър-Сивил, Уайнхаус започва да се държи все по-неадекватно и да отменя отново концерти.

Ейми с Блейк Филдър-Сивил

Но това не е всичко - наред с пиянските изпълнения, запечатани завинаги от фотографите, кулминацията е видео от в. "Sun", в което Уайнхаус пуши крек. Животът ѝ обаче сякаш продължава да излиза извън контрол. Въпреки че влиза в рехабилитационен център, съобщенията за злоупотреба с наркотични вещества продължават да я преследват. През юли 2009 г. тя и Филдър-Сивил се развеждат. Сега, години по-късно, навръх 40 години от раждането ѝ - Блейк прави признание пред "Daily Mail", че би направил "всичко по различен начин" в тяхната връзка, ако можеше да върне времето назад.

Провокативното поведение на Ейми води до проблеми в семейството и на баща ѝ - Мич.

Среднощните срещи между двамата създават недоверие у новата му съпруга. Тя не иска и не може да повярва, че постоянните му излизания в късните часове са само повод, свързан със зависимостите на певицата. Самооценката ѝ е разкрита в дневниците ѝ години по-късно: "Мразя своя характер. Понякога той ме изяжда толкова много, че стигам до физическа саморазправа с тези, които обичам. Колкото и да се извинявам, те никога не могат да го забравят."

Отменени турнета, нелицеприятни снимки и провален брак - всичко това е на показ пред всички.

Фаталният край:

2011 г. - Медиите гръмват:

CNN: Певицата Ейми Уайнхаус е намерена мъртва
"The New York Times: Британската певица Ейми Уайнхаус почина на 27 години
ВВС: Ейми Уайнхаус е починала в жилището си в Лондон
"British Vogue": Ейми Уайнхаус е намерена мъртва в жилището си в Камдън

Нейната смърт слага край на големия ѝ потенциал.

През лятото на 2011-а, след като "избухна" тази новина, бодигардът ѝ заявява, че се опитал да я събуди около 10 сутринта местно време, но тя не помръднала. Тялото ѝ се е предало. Смъртта ѝ я прави член на "Клуб 27", съставен от музиканти, починали на същата възраст. Разследването на инцидента установява, че тя е имала 416 mg алкохол на децилитър в кръвта си - пет пъти над позволеното, което би било достатъчно, за да изпадне в кома и да потисне дихателната ѝ система. Личният лекар - д-р Кристина Ромет, казва на изслушването, че е видяла певицата, която тя описва като "интелигентна", вечерта преди да умре. По нейни думи тя е изглеждала "спокойна" и "пияна", но "способна да поддържа разговор". Тя е попитала Ейми дали ще спре да пие, на което Уайнхаус е отговорила: "Не знам". В късния следобед две линейки пристигат, а след това тя е обявена за мъртва. В стаята ѝ властите откриват три бутилки водка - може би допринесли за смъртта ѝ в малките часове на нощта.

След време братът на певицата - Алекс Уайнхаус казва, че Ейми страдала и от булимия. Това отслабено състояние вероятно е допринесло за трагичния ѝ край. "Подобно на пристрастяването, често се смята за нещо като бавно самоубийство", казва Алекс. "Ако нямаше хранително разстройство, щеше да е физически по-силна."

Звездата, която изпява някои от най-големите хитове, щеше да отпразнува 40-ия си рожден ден. Въпреки че "кралицата на Камдън" умира рано, тя оставя таланта си в наследство за поколения напред.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щеше, ако

    4 3 Отговор
    Не се беше друсандила!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Е46ца

    6 1 Отговор
    Така става с тези постоянни диети и спортуване сутрин на гладно.Бог да я прости ,хубаво момиче беше , но се хвана в капана на модата.
  • 4 Павел пенев

    2 6 Отговор
    Бездарна еврейска циганка.