Last news in Fakti

27 Септември, 2023 11:29 827 4

Националната литературна награда „Дора Габе“ получи писателят Стефан Цанев

  • стефан цанев-
  • награда-
  • дора габе

Преди него четири жени са носители на високото отличие

Националната литературна награда „Дора Габе“ получи писателят Стефан Цанев - 1
Снимкa: БГНЕС

На тържествена церемония в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич бе връчена Националната литературна награда „Дора Габе“ на писателя Стефан Цанев. Слово прочете професор Миглена Николчина. Наградата бе връчена от заместник-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Пред публиката Стефан Цанев каза, че е изненадан от тази награда, тъй като е мислил, че се дава само на жени. Преди него четири жени са носители на високото отличие.

„Тази награда за мен е много сантиментална, тъй като живея в Добруджа повече от 40 години и покрай жена си се считам за добруджанец. И от друга страна, лично се познавах с Дора Габе. Живея в Балчик и всичко, което съм написал през последните години, съм написал тук. В Балчик работя прекрасно, защото имам две красиви неща около себе си – морето и тази безумна равнина“, каза Стефан Цанев. Той разказа на публиката и няколко спомена с именитата поетеса.

За БТА Стефан Цанев каза, че Дора Габе е най-красивата българска поетеса. А за Добруджа сподели, че много съжалява, че никой художник не е нарисувал красотата на равнината.

„Не бих писал сега за Добруджа, старите отношения между хората вече ги няма. Това не е Йовковото време. По-младите хора след мен сигурно ще намерят за какво да пишат“, каза още Стефан Цанев.

На церемонията бе връчено и отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе на поетесата Марина Константинова. Тя каза, че за нея е голяма чест, че в една вечер са и се случили толкова хубави неща - oсвен връчването на наградата е срещнала Стефан Цанев и професор Миглена Николчина.

Националната литературна награда „Дора Габе“ се връчва през пет години. Стефан Цанев е петият, получил високото отличие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    3 1 Отговор
    А аз бях чел някъде, че Дора Габе е била получила наградата Стефан Цанев ...
  • 2 Словоред Смисленов

    3 0 Отговор
    "Националната литературна награда „Дора Габе“ получи писателят Стефан Цанев"

    Много сте зле със словореда и най-лошото е, че изобщо не го усещате и разбирате.
    Това подлог, сказуемо, кой върши действието, всичко е пълна мъгла.

    За пример - има ли разлика тук или не:

    Венелина видя крава.
    Крава видя Венелина.
  • 3 Максим Загоричански

    1 1 Отговор
    Не е изненадан. Той желае всички награди. Померан.
  • 4 Писател до писателя

    1 1 Отговор
    В България има мно-о-о-го писатели и мно-о-о-го литературни награди. Те взаимно си ги връчват и взаимно си завиждат. А после заедно пият. Не познавам нито един писател-трезвеник. Нека пишат, нека си ласкаят голямото его. Понякога се появяват и ярки четива. Има и такива случаи.