Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 14:09 1 186 0

Нов сезон, нов шеф, нов късмет

  • национален радиооркестър-
  • васил стефанов-
  • нов сезон

Националният радиооркестър на прага на нов сезон с дъх на нова ера

Нов сезон, нов шеф, нов късмет - 1
Снимка: БНР

Здравка АНДРЕЕВА

Зала България София, 20.09.2023, ПОСВЕТЕН НА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА, предсезонен
С подкрепата на сдружение Реформ Юнион Клуб, Симфоничният оркестър на Българското национално радио
Диригент Константин Илиевски
Фредерик Шопен – Концерт за пиано и оркестър № 1, солист Хаято Сумино
Веселин Стоянов – Симфония № 2 „Великий Преслав“

Националният радиооркестър на прага на нов сезон, с дъх на НОВА ЕРА, НОВА ЕРА, ли? Ами да… да хванем бика за рогата…
Защото в историята Симфоничния оркестър на БНР определено се говори за „Ерата Васил Стефанов“ /квази основател и десетилетия наред главен диригент на радиооркестъра, извел го до първо място сред българскитеоркестри/. Много и силни емоции – все слънчеви, породи предсезонният концерт на Радиосимфониците под палката на новия им шеф Константин Илиевски. Ала пишещата тези редове ясно и ярко усети нещо поразително: присъствието на легендата Васил Стефанов, преродил се сякаш в Константин Илиевски. Васил Стефанов е същински стожер на българската култура/ не само музикална/,
същинска символна историческа фигура. Дали сега „да дамгосаме“ Константин Илиевски да понесе същия нелек кръст? Та той обладава сякаш всички потребни качества?… Той е негово, на Васил Стефанов, копие на пулта!!! Не мога и до сега да се отърва от видението на Васил Стефанов, въплътило се в Констатин Илиевски на пулта. Същият: уверен и с деликатно, но твърдо и непреклонно супериорно излъчване; емоционално заразителен, но умерен и въздържан; с точен и ясен жест и изсквания НЕпрекомерни, поради което ефикасни!; владеещ и същевременно овладян; максимално верен на авторовия текст без
ексцентрични забежки, почтен; един такъв категоричен – за зло или добро; накрай – висок, пленителен и „прав като пирон“. Мхмхмх… славословия??? Който е наясно с това изкуство – той ще разбере, че всяко от горните твърдения е нож с две остриета.

За сега оркестърът се отнася благосклонно и положително към новия си шеф-диригент, сбогувал се след 5 успешни сезона с Марк Кадин, който потегли за Южна Америка. Хей, Шефе – ти, там горе в небесата! Нали не се сърдиш задето богохулствено прягам така името ти тук? /“Шефът“ – никът на Васил Стефанов/

Нека с две думи да представим маестро Константин Илиевски. Малко над 40 –годишен, диригентът се изявява още като композитор /като баща си/, музикален теоретик /като дядо си/, пианист /като баба си/. Образован е в Братислава и във Виена, носител е на редица награди, през 2020 г. става диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио, а през 2022 г. – преподавател във Виенския Университет за музика и сценични изкуства.

Пет минути не спряха виковете „браво!“ след първата творба – концерта от Шопен – за крехкия 26-годишен солист от Япония. Три минути с нов мега-сюрприз последваха гореспоменатите пет минути: Бис /нищо странно/. Но какъв?!? Клавирна транскрипция на ….“Мила Родино“! Готвейки се за софийския си концерт, у дома в Япония, Хаято Сумино сам прослушва български мелодии за да си избере тема подходяща за бис. И се спира на любимата мелодия. Темата с няколко вариации, майсторски и професионално аранжирани, видимо ощастливиха и възрадваха залата и мигом отново я изправиха на крака.И забавен детайл от концертната диплянка за ИНФЛУЕНСЪРА /=математик/ Хаято Сумино: „Известен като Cateen в youtube повече от 1 милион абонати, той трансформира пианото в „превозно средство“ с висока проходимост, за да достига до широката аудитория.“ Гостуването на Хаято е подкрепено от сдружението „Реформ Юнион Клуб“. Чест прави на хората от сдружението, че като цяло инициират този концерт на СОБНР, посветен на Деня на независимостта.

Чест прави пък на директора на съставите на БНР Марио Ангелов за това, че изрови от прахоляка на забвението такава чудесна мащабна класическа българска симфония – като „Великий Преслав“, Втората от Веселин Стоянов. Радиооркестърът се изяви с цялото си великолепие и безукорна реактивност, заля залата с цялата пищност на Веселин-Стояновата партитура, претворена съвършено. Там горе в небесата, в сомна на корифеите, сигурно е боботело басовото Веселин-Стояново „браво!“, в унисон с Васил-Стефановото.
Общият знаменател в изпълненията на двете творби: перфекционизмът – на японския пианист в Шопен и на радиооркестъра във Веселин Стоянов.

ПРЕДСТОЯЩА КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА
Зала България София, 06.10.2023


Симфоничният оркестър на Българското национално радио
Диригент Константин Илиевски
ОТКРИВАНЕ НА СЕЗОНА
Панчо Владигеров – симфоничен прелюд „Усамотение“
Йоханес Брамс – Концерт за цигулка и оркестър, солист Далибор Карвай /Виена/
Антонин Дворжак – Симфония № 9 „Из новия свят“
Предстоящата концертна програма определено е съставена в името на меломаните – за наша радост и удоволствие. Но пък и по находчив начин маркира няколкото национални школи, които текат във вените на диригента-
съставител Константин Илиевски. Става очевидна тенденцията да се възкресяват позабравени български класически опуси. Другите тенденции в предстоящия концертен сезон на СОБНР са сполучливо обобщени от проф.Момчил Георгиев, бивш директор на радиосъставите: „В програмата на първия сезон на Константин Илиевски и радиосимфониците става съвършено ясна новата концепция за репертоарния план и гостуващите артисти. Във всеки концерт има обединителна червена нишка и насочващо заглавие. Сериозен акцент се поставя върху българската музика с рядко свирени произведения на класици, юбиляри и др. /Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Константин Илиев, Пламен Джуров, Стефан Драгостинов, Георги Минчев, Симеон Пиронков баща, Красимир Кюркчийски, Румен Байрактаров, Емил Табаков, Добринка Табакова/. Забелязваме пъстра палитра с творби от световната съкровищница от последните три века в различни стилове и жанрове с превес на романтиката и ХХ век; наши и чужди диригенти с високо реноме /Георги Димитров, Симеон Пироков син, Григор Паликаров, Деляна Лазарова, Гергей Мадараш, Мари Жако, Патрик Галоа/; съзвездие от солисти-магнит за всеки меломан /Александрина Пендачанска, Далибор Карвай, Емануил Иванов, Максим Рисанов, Георге Тудораке, Марк Фулър, солисти-колеги от радиооркестъра/ – това е само част от съдържанието на многообещаващия сезон 2023/2024.

На добър час на Радиооркестъра и на неговия нов главен диригент!
С летящ старт потеглиха те в новия сезон.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА