Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 09:00 864 0

Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала „България“

  • саша гьотцел-
  • зала „българия“-
  • найден тодоров-
  • софийска филхармония

Популярният австрийски диригент Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала „България“ на 2 ноември. Солист на вечерта ще бъде един от най-добрите ученици на легендарната Ан-Софи Мутер, младият, но вече известен цигулар Елиас Давид Монкадо

Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала „България“ - 1
Снимка: Софийска филхармония

Популярният австрийски диригент Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала „България“ на 2 ноември. Солист на вечерта ще бъде един от най-добрите ученици на легендарната Ан-Софи Мутер, младият, но вече известен цигулар Елиас Давид Монкадо. Програмата включва Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп.61 от Лудвиг ван Бетовен, Blumine. Andante от Симфония №1 в ре мажор "Титан" от Густав Малер, Трагична увертюра, оп.51 от Йоханес Брамс и Валсът от Морис Равел.

22-годишният немско-испано-малайзийски цигулар Елиас Давид Монкадо е стипендиант на фондация „Ан-Софи Мутер“ от 2023. Той е най-младият носител досега на Първата (Голяма) награда, както и на 10 специални награди на Международния конкурс за цигулари „Карол Липински“ в Полша през 2019. Печели Първа награда на Международния конкурс „Valsesia Musica“ - 2021, както и I награда на Международния конкурс „Владимир Спиваков“ – 2021. Освен това е най-младият носител на награда от 7-я Международен конкурс за цигулари в Сендай, Япония (2019), има награди от международните конкурси „Луис Шпор“ – Ваймар, „Concorso Postacchini“ – Фермо, Италия и Международния конкурс на Оркестъра на Мароко. През 2023 три турнета с Ан-Софи Мутер и „Mutter´s Virtuosi“ го отвеждат в Исландия, САЩ, Канада и цяла Европа. Там заедно с Мутер свири като солист на престижните сцени на Златната зала „Музикферайн“ – Виена, Берлинската филхармония, „Elbphilharmonie“–Хамбург, „Festspielhaus“ – Баден-Баден, „Alte Oper“ – Франкфурт, Филхармонията на Люксембург, „Roy Thomson Hall“ – Торонто, „Knight Concert Hall“ – Маями, „Kravis Center“ – Уест Палм Бийч, Фестивалния дворец в Сантандер, както и на фестивала в Люцерн.

Елиас Давид Монкадо ще бъде солист и на концертите на Софийската филхармония в Австрия и Германия от 5 до 9 ноември под палката на маестро Найден Тодоров.

Австрийският диригент Саша Гьотцел отдавна си е извоювал забележителна репутация както на главен ръководител, така и на предпочитан гост-диригент. Той е роден през 1970 във Виена, петгодишен получава първите си уроци по музика от своя баща, който му преподава цигулка, а на 11 започва да учи дирижиране при проф. Рихард Остерайхер. Вдъхновен от изкуството на Зубин Мета, Марис Янсонс и Сейжи Озава, Гьотцел става ученик на Озава, който го кани на фестивала в Тенгълууд. След това учи и в Академията „Сибелиус“, в класа на Йорма Панула. На 24 години започва да ръководи Австрийско-Корейската филхармония във Виена, а след 2009 застава начело на Истанбулската филхармония „Борусан“. С нея има поредица участия на Залцбургския музикален фестивал (2010), Би Би Си Промс (2014), Фестивала на изкуствата в Хонг Конг и европейските концертни турнета в „Музикферайн“ и „Концертхаус“ – Виена, „Концертгебау“ – Амстердам, театър „Шанз-Елизе“ – Париж и други.

Маестро Гьотцел е ръководил филхармоничния оркестър на Канагава, Япония, Симфоничните оркестри на Бретан и Куопио, Финландия; Тихоокеанския музикален фестивал в Япония и Австрийско-Корейския филхармоничен оркестър. Артистичен директор е на турската фондация „Музика за мир“ и работи в тясно сътрудничество с младите хора в областта на музикалното образование, развитие и изпълнителско изкуство.

Работи с изтъкнати солисти като Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Мъри Парая, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Даниел Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотр Бечала и др.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА