Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 11:30 856 1

Найден Тодоров представя Рапсодия „Вардар“ с Букурещката филхармония „Джордже Енеск“

  • софийска филхармония-
  • найден тодоров -
  • рапсодия „вардар“ -
  • букурещката филхармония-
  • „джордже енеск“

Маестро Тодоров използва времето в румънската столица, за да договаря гостуване в нея на Софийската филахрмония

Найден Тодоров представя Рапсодия „Вардар“ с Букурещката филхармония „Джордже Енеск“ - 1
Снимка: Софийска филхармония

Маестро Найден Тодоров се завръща в Букурещ една от най-красивите европейски зали Атенеум с програма, която включва безсмъртната творба на Панчо Владигеров Рапсодия „Вардар“. В две поредни вечери – днес и утре, той ще си партнира с Букурещката филхармония и солистката Алина Холендер. Програмата на вечерта включва още Шуман – Концерт за виолончело и Втора симфония от Брамс.

Маестро Тодоров използва времето в румънската столица, за да договаря гостуване в нея на Софийската филахрмония.

Основан през 1868 г., оркестърът е един от най-старите в страната. След като дворецът на румънския Атенеум е построен през 1888 г., оркестърът открива тази сграда с концерт на 5 март 1889 г. и Атенеумът става новият дом му дом.

Филхармонията е в основата на фондацията „Джордже Енеску“, която има за цел да подкрепя, насърчава и интегрира румънската култура в международната артистична верига.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меломан

    0 0 Отговор
    Найден Тодоров е бездарие с две фалшиви, купени дипломи за диригент от частния НБУ
    Преди това разсипа музикален Русе, който още не може да се оправи след него, а сега е на пулта на първия ни оркестър, където са били само величия: Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков, Димитър Манолов, Георги Нотев, Емил Табаков. А Найден Тодоров е просто една карикатура на диригент с подкрепа отгоре! Срамно явление в бг култура. Преди, в Соца не се допускаха такива като Найден Тодоров и другото бездарие, изгонено с ритници от Германия, а сега под крилото на Радев?! - "маестро", Йордан Камджалов, който не само че не може да дирижира, но и говори разни глупости, под формата на "беседи", спонсорирани от Бялото братство, за големите композитори и тяхната музика. Срамни, позорни явления са Найден Тодоров и Йордан Камджалов.