Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 09:00 1 594 3

С бурни аплодисменти и обещания за нови гостувания завърши турнето на Софийската филхармония в Австрия и Германия

  • софийска филхармония-
  • гастроли-
  • германия-
  • австрия

Турнето започна на 5 ноември от престижната зала „Концертхаус“ във Виена, където нашите музиканти представиха Концерт за цигулка от Бетовен с младия цигулар Елиас Давид Монкадо и Девета симфония от Дворжак. Препълнената зала възнагради с дълги аплодисменти емоционалната интерпретация на класическата програма

С бурни аплодисменти и обещания за нови гостувания завърши турнето на Софийската филхармония в Австрия и Германия - 1
Снимки: Виктория Вучева за Софийската филхармония

С четири забележителни концерта под палката на маестро Найден Тодоров Софийската филхармония се завърна на престижните европейски сцени. Убедителното представяне на първите ни филхармоници предизвикваше дълги аплаузи в иначе претенциозната австрийска и немска публика.

Турнето започна на 5 ноември от престижната зала „Концертхаус“ във Виена, където нашите музиканти представиха Концерт за цигулка от Бетовен с младия цигулар Елиас Давид Монкадо и Девета симфония от Дворжак. Препълнената зала възнагради с дълги аплодисменти емоционалната интерпретация на класическата програма.

Концертът се записа от най-големия цифров канал за класическа музика „Медичи“ и вече може да се гледа онлайн на https://www.medici.tv

7,8 и 9 ноември бяха датите на концертите съответно във Фирсен, Щутгарт и Висбаден. Програмата включваше Валсът на Равел, Бетовеновия концерт за цигулка (отново с превъзходния цигулар Елиас Давид Монкадо) и Картини от една изложба от Мусоргски.

След последния концерт немският критик Дирк Шаус написа за културната платформа Меркер:
„…Този оркестър беше отличен избор с вълнуващо представяне както във всички групи, така и като колектив.

Найден Тодоров като диригент заслужава искрено признание за изключителното си изпълнение. Неговата чувствителност към музиката, способността му да извежда емоциите на произведенията и убедителното му дирижиране, което обедини оркестъра в пълна хармония, допринесоха значително за успеха на концертната вечер. Тодоров умееше да подчертава фините детайли на композицията, като същевременно създава впечатляваща цялостна звукова структура. Неговото дирижиране беше едновременно мощно и чувствително, и той поведе своя оркестър и публиката през музикално приключение, което ще се помни дълго и ще бъде аплодирано ентусиазирано.“

Турнето на Софийската филхармония беше по покана на влиятелната музикална агенция Dr. Raab & Dr. Böhm, която също изрази огромното си задоволство от представянето на българските филхармоници.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иново

    0 1 Отговор
    Не сте ли горди от това? Хубаво е, но никой не драска....

    Коментиран от #3

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иново":

    ..........а да ти направи впечатление, че няма нищо от Български композитори, срамна работа?